Πρέπει να πλένετε τα δόντια σας πριν ή μετά το πρωινό; Το λάθος που σας βάζει σε κίνδυνο

δόντια

Ποια είναι η πρωινή σας ρουτίνα; Μια ώρα γυμναστικής και μετά ένα κρύο ντους ή η κατ’ επανάληψη αναβολή του ξυπνητηριού πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι; Όλοι ξεκινάμε τη μέρα μας διαφορετικά -και αυτό εκτείνεται ακόμη και στον τρόπο που πλένουμε τα δόντια.

Στην πραγματικότητα, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ερωτήσεις στην οδοντιατρική περιστρέφεται γύρω από αυτό – πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν ή μετά το πρωινό; Ο οδοντίατρος στο MKDental, Δρ. Jay Joshi, μοιράστηκε τις σκέψεις του και εξηγεί την επιστήμη πίσω από το σκεπτικό του.

«Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό, μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα στοματικής υγείας», προειδοποίησε ο Δρ. Joshi μιλώντας στην Express. Η κατανάλωση πρωινού αφήνει σωματίδια τροφής και σάκχαρα στο στόμα, δηλαδή ακριβώς αυτά τα οποία κάνουν τα βακτήρια να ευδοκιμούν στο στόμα σας.

«Αυτά τα βακτήρια σχηματίζουν πλάκα, ένα κολλώδες φιλμ που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ασθένεια των ούλων εάν δεν αφαιρεθεί», πρόσθεσε ο ειδικός.

Η πλάκα δημιουργεί οξέα που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα με την πάροδο του χρόνου. Και επίσης ερεθίζει τα ούλα, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων και κακή αναπνοή.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι τα άτομα που βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν το πρωινό είναι πιθανό επίσης να συμβάλλουν στην ευαισθησία των δοντιών.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση όσον αφορά το βούρτσισμα μετά το πρωινό. Τα όξινα φαγητά και ποτά για πρωινό, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, μπορούν να μαλακώσουν προσωρινά το σμάλτο των δοντιών, επομένως είναι καλύτερα να περιμένετε πριν ξεκινήσετε να βουρτσίζετε τα δόντια.

«Η αναμονή περίπου 30 λεπτών μετά το φαγητό επιτρέπει στο σάλιο να εξουδετερώσει τα οξέα και να αναμεταλλώσει τα δόντια, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης», εξήγησε ο Δρ. Joshi.

Γενικοί κανόνες για το βούρτσισμα των δοντιών

Δεν συμφωνούν όλοι οι οδοντίατροι για τα οφέλη του βουρτσίσματος των δοντιών πριν το πρωινό γεύμα. Αλλά τελικά, η πιο κρίσιμη πτυχή της καλής στοματικής υγιεινής είναι η διατήρηση μιας συνεπούς και ενδελεχούς ρουτίνας που περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το NHS, κατά γενικό κανόνα θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Μία από αυτές τις φορές πρέπει να είναι λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Ο ύπνος με πλάκα στα δόντια μπορεί να επιτρέψει την ασβεστοποίηση της πλάκας. η πλάκα στα δόντια σας έχει ασβεστοποιηθεί, δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε με κανονικό βούρτσισμα, αντίθετα θα πρέπει να αφαιρεθεί από οδοντίατρο ή υγιεινολόγο».

Εκτός από το βούρτσισμα πριν τον ύπνο, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μια άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν πρόκειται για το βούρτσισμα των δοντιών σας, θυμηθείτε δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά τη φορά.

Χρησιμοποιήστε το χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας, βάλτε ένα ρολόι στο μπάνιο σας ή απλώς κοιτάξτε το ρολόι που φοράτε στο χέρι σας. Ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για τις δικές σας ατομικές ανάγκες βουρτσίσματος με βάση την προσωπική σας οδοντική υγεία, το ιστορικό και τις ανάγκες σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top