Σταματήστε το άγχος σας με 8 δοκιμασμένες συμβουλές

άγχος

Το να νιώθετε αγχωμένοι είναι κάτι φυσιολογικό, κυρίως με τους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας. Το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην αβεβαιότητα που φέρει το άμεσο μέλλον.

Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας αναφέρονται στο άγχος ως μία ανησυχία για μία επερχόμενη απειλή. Για παράδειγμα νιώθετε άγχος για μία δύσκολη συζήτηση, για μία συνέντευξη ή ένα ραντεβού. Νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει έντονα, τους παλμούς σας να ανεβαίνουν ακόμα και το βράδυ που ξαπλώνετε να κοιμηθείτε.

Είναι πολύ φυσιολογικό να θέλετε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή αίσθηση που σας δένει κόμπο το στομάχι και κάνει τους παλμούς σας να ανεβαίνουν. Αν το άγχος σας παρεμποδίζει την καθημερινότητα σας, θα πρέπει ίσως να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία.

Αποδεχτείτε τι νιώθετε

Ίσως δεν είναι αυτό που περιμένατε να ακούσετε, αλλά είναι ένας από τους πιο δραστικούς τρόπους να καταπραΰνετε το έντονο άγχος. Όπως αναφέρει τo Κέντρο Άγχους στη Νέα Υόρκη, με το να αποδέχεστε αυτό που νιώθετε, επιτρέποντας στον εαυτό σας να βιώσει τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή, το άγχος σας μειώνεται. Με το να προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε μία κρίση άγχους, μπορεί να πυροδοτήσετε μία κρίση πανικού. Η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης στην Αμερική προτείνει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε το άγχος σας:

  • Αντιληφθείτε και κατανοήστε το άγχος σας: συνειδητοποιήστε τους λόγους που σας κάνουν να νιώθετε κατά αυτόν τον τρόπο.
  • Μην κρίνετε τον εαυτό σας: κατανοήστε ότι το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις που είναι δύσκολες ή περίπλοκες.
  • Αποδεχτείτε ότι μπορείτε να είστε αγχωμένοι αλλά να μην εμποδίζει την καθημερινότητα σας: Μπορείτε να κάνετε τα πάντα ενώ είστε αγχωμένοι, κατά πάσα πιθανότητα το κάνετε εδώ και πολύ καιρό.

Πώς θα σταματήσετε το άγχος

Όταν το άγχος σάς καταβάλει δοκιμάστε μία από τις παρακάτω τακτικές για να νιώσετε καλύτερα:

  1. Μοιραστείτε αυτό που σας αγχώνει με κάποιον που εμπιστεύεστε: Μην αποφεύγετε να μιλάτε για αυτά που σας αγχώνουν, επικοινωνήστε τα με κάποιον της εμπιστοσύνης σας και συζητήστε το.
  2. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε ασφαλείς: Όταν είστε αγχωμένοι πιθανότατα νιώθετε ταυτόχρονα φόβο και πανικό. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας, ότι παρόλο που νιώθετε έτσι τίποτα κακό δεν θα σας συμβεί.
  3. Μετατοπίστε την ενέργεια σας σε κάτι άλλο: Το άγχος λειτουργεί σαν μία μηχανή έτοιμη να τα καταστρέψει όλα στον διάβα της. Μετατοπίστε την ενέργεια αυτή σε κάτι παραγωγικό και θετικό, ώστε να νιώσετε καλύτερα.
  4. Κάντε ένα διάλειμμα: Είναι σημαντικό να κάνετε διάλειμμα από τις δύσκολες και περίπλοκες σκέψεις και να φροντίζετε να βρίσκετε τρόπους να ξεφεύγει το μυαλό σας.
  5. Πάρτε μία ανάσα: Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά με ρυθμό για κάποια ώρα.
  6. Αλλάξτε θέση: Σηκωθείτε από τον καναπέ ή την καρέκλα του γραφείου, έτσι ώστε να ξεχαστείτε και να στρέψετε τη σκέψη σας αλλού.
  7. Βάλτε πρόγραμμα στο άγχος σας: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει αγχωτικές σκέψεις για 15’ μέσα στη μέρα και όχι παραπάνω.
  8. Αν σας κρατάει ξύπνιο τη νύχτα, σηκωθείτε: Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε λόγω των σκέψεων σας , σηκωθείτε, αλλάξτε δωμάτιο και καταγράψτε αυτά που σας αγχώνουν.

Πότε είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας ώστε να κατευνάσετε το άγχος σας, αλλά πολλές φορές αυτά δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Η ψυχοθεραπεία αλλά και η φαρμακευτική αγωγή είναι οι δύο βασικές θεραπείες που συστήνονται για τις αγχώδεις διαταραχές. Πότε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο συστήνει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Πατροκλος Παπαδάκης:

  • Όταν έχετε συνεχή αίσθηση άγχους
  • Όταν το άγχος σας κάνει δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητα
  • Όταν αγχώνεστε για προβλήματα που δεν είναι περίπλοκα, ή δεν σας δυσκολεύουν
  • Όταν έχετε κρίσεις πανικού
Όλο Υγεία

Scroll to Top