Ο μύκητας Candida μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει Αλτσχάιμερ σύμφωνα με έρευνα του Κλίβελαντ

μύκητας εγκέφαλος αλτχάιμερ

Μάλλον υπάρχει ένας μύκητας που ζει στον εγκέφαλό σας αυτήν τη στιγμή και δεν το γνωρίζετε. Θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ ή ενός άλλου τύπου άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο μύκητας είναι ο Candida albicans, ένας μικροοργανισμός (ζυμομύκητας) που ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά στο έντερο αλλά βρίσκεται και στο δέρμα και στο στόμα.

Όταν ο Candida υπερ-αναπτύσσεται με τα υγιή βακτήρια, προκαλεί μια λοίμωξη που ονομάζεται καντιντίαση. Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα αποτελεί τη βάση για δυσβίωση (ανισορροπία της μικροχλωρίδας μας) που όλο και περισσότερο συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να διατηρείται υπό έλεγχο.Οι κοινές λοιμώξεις που προκαλεί είναι η μυκητίαση , σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Waco του Τέξας, ανακάλυψαν ότι όχι μόνο το Candida εισέρχεται στον εγκέφαλο, αλλά παράγει επίσης τοξικές ενώσεις που ονομάζονται πεπτίδια, τα οποία συχνά συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Το εργαστήριό μας έχει πολυετή εμπειρία στη μελέτη μυκήτων, έτσι ξεκινήσαμε τη μελέτη της σύνδεσης μεταξύ του Candida και της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο δρ David B. Corry, καθηγητής ιατρικής στο Baylor College of Medicine, σε δελτίο τύπου. «Η πρώτη μας ερώτηση ήταν πώς ο Candida εισέρχεται στον εγκέφαλο;» είπε ο Yifan Wu, μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Baylor και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.

«Βρήκαμε ότι παράγει ένζυμα που ονομάζονται εκκρινόμενες ασπαρτικές πρωτεάσες, που διασπούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δίνοντας στον μύκητα πρόσβαση στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί βλάβη», πρόσθεσε ο Wu.

Επί του παρόντος πιστεύεται ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκύπτει από τη συσσώρευση τοξικών πεπτιδίων στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί σε νευροεκφυλισμό. Η κυρίαρχη σκέψη είναι ότι αυτά τα πεπτίδια παράγονται φυσικά από τον εγκέφαλο. Επίσης, ενεργοποιούν εγκεφαλικά κύτταρα που διατηρούν την ποσότητα του μύκητα στον εγκέφαλο σε χαμηλά επίπεδα – αλλά δεν καθαρίζουν εντελώς τη μυκητιασική λοίμωξη.

Η νέα έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι ο Candida, ο οποίος είχε ανιχνευθεί προηγουμένως στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, μπορεί να δημιουργήσει τα ίδια επιβλαβή πεπτίδια που δημιουργεί και ο εγκέφαλος.

«Αυτή η έρευνα συμβάλλει ενδεχομένως σε ένα σημαντικό νέο κομμάτι του παζλ σχετικά με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε ο Κόρι.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top