Γκ. Μαγιορκίνης: Με πανδημική συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε νέους ιούς

ασθένειες

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κάνει μία σύντομη αποτίμηση για τον SARS-CoV-2 και προτείνει λύση για την επόμενη πανδημία.

Ο ιός SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει. Η επιδημία είναι πλέον προβλέψιμη αλλά δεν έχει εξαλειφθεί και ο κίνδυνος παραμένει, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δηλώνει στο oloygeia.gr, ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κάνοντας μια αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι σε διακρατικό επίπεδο η διαχείριση της πανδημίας στο πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, τις πρώτες 60 ημέρες, παρουσίασε σημαντικά προβλήματα όπως αδράνεια, έλλειψη συνεργασίας και συμπαράστασης. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού πανδημικής συνεργασίας στο μέλλον, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή υγειονομικών και επιδημιολογικών μέτρων σε μικρό χρονικό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα.

Ο ΠΟΥ σφύριξε τη λήξη του συναγερμού

Η λεγόμενη «λήξη της πανδημίας» που σφύριξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ο τερματισμός του συναγερμού για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε τεθεί λόγω της πολύ πιθανής κατάρρευσης του συστήματος Δημόσιας Υγείας από τη μαζική μόλυνση και βαριά νόσο κυρίως ευάλωτων ατόμων, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

«Με απλά λόγια θεωρούμε ότι η επιδημία πλέον είναι προβλέψιμη και διαχειρίσιμη σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί και ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».

Η κυκλοφορία του ιού θα έχει σκαμπανεβάσματα

«Όπως είχα ήδη πει από το προηγούμενο καλοκαίρι η επιδημία έχει μπει σε ένα μοντέλο ταλαντώσεων μειούμενης έντασης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η κυκλοφορία του ιού θα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά σε βάθος χρόνου η ένταση της επιδημίας θα μειώνεται. Αν και δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει εποχικός ιός σε μεγάλο βάθος χρόνου, είναι εξαιρετικά απίθανο να σταματήσει να κυκλοφορεί εντός του καλοκαιριού του 2023», δηλώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Η κυκλοφορία του ιού θα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά σε βάθος χρόνου η ένταση της επιδημίας θα μειώνεται.

Χρήση μάσκας και εμβόλιο για τους ευάλωτους

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής, ο ιός θα αφορά κυρίως τις ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε test, ώστε να μπορεί να γίνεται η διάγνωση νωρίς και να λαμβάνουν έγκαιρα την αντιϊκή θεραπεία.

Επίσης είναι βασικό τα άτομα υψηλού κινδύνου να χρησιμοποιούν μάσκα και να εμβολιάζονται με τις απαραίτητες ενισχυτικές δόσεις. Θα χρειαστεί διαρκής ενημέρωση σε μακροχρόνια βάση, ώστε οι ευάλωτοι να έχουν σταθερά την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία.

Τα προβλήματα των πρώτων 60 ημερών

«Όπως αναλύω διεξοδικά και στο βιβλίο μου «Χρονικό των ιών» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε παγκόσμιο και πιο συγκεκριμένα σε διακρατικό επίπεδο η διαχείριση της πανδημίας στο πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, τις πρώτες 60 ημέρες, παρουσίασε σημαντικά προβλήματα όπως αδράνεια, έλλειψη συνεργασίας και συμπαράστασης.

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, θα πρέπει να διαμορφωθεί μηχανισμός πανδημικής συνεργασίας όταν εμφανίζονται νέα παθογόνα, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή υγειονομικών και επιδημιολογικών μέτρων σε μικρό χρονικό διάστημα και σε μεγάλη κλίμακα. Θα χρειαστεί η ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού και η εκπαίδευση κατάλληλου προσωπικού αλλά και διακρατικές ασκήσεις ετοιμότητας, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την πιθανότητα να περιορίσουμε μία πανδημία εν τη γενέσει, δηλαδή στις πρώτες 60 ημέρες, όταν η εξάλειψη της πανδημίας είναι ένας στόχος εφικτός» καταλήγει ο καθηγητής.

Όλο Υγεία

Scroll to Top