Αλλαγές έρχονται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.Η καλύτερη χρήση του αίματος και η αλλαγή νοοτροπίας του αιμοδότη, στον πυρήνα του σχεδιασμού. Μιλάει στο oloygeia.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας.
Δράσεις για την αλλαγή νοοτροπίας του αιμοδότη της μιας φοράς και την εμπέδωση μια νέας κουλτούρας που έχει στον πυρήνα της τη συνέπεια επιχειρεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Παράλληλα σε επίπεδο λειτουργίας μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα», το οποίο θα διασυνδέει τις αιμοδοσίες με το ΕΚΕΑ και ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουμε τα αποθέματα αίματος. Τα παραπάνω αναφέρει στο oloygeia.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας.
Ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα
Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ανέρχονται στις 550.000 περίπου μονάδες το χρόνο. Απ’ αυτές το 2022 καλύφθηκαν κατά 65.3% από εθελοντές και το υπόλοιπο από τους συγγενείς και φίλους των ασθενών, αυτό που καλούμε αίμα αντικατάστασης, αναφέρει ο κ. Κατσίβελας.
Επίσης προμηθευτήκαμε και 20.000 μονάδες από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό αποκλειστικά για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με Αιμοσφαιρινοπάθειες , όπως η μεσογειακή αναιμία και αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε σταθερούς αιμοδότες, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε και να έχουμε τις συγκεκριμένες κατηγορίες που χρειάζονται οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, που έχουν ευαισθητοποιηθεί από τις πολλές μεταγγίσεις αίματος.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία συλλογής εθελοντικού αίματος
«Το 2022 είχαμε ρεκόρ συλλογής εθελοντικού αίματος ξεπερνώντας τις 349.000 μονάδες. Για το 2023 το ποσοστό του εθελοντικού αίματος ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 69.6% και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο».
Δράσεις για την αλλαγή νοοτροπίας
Ο κ. Κατσίβελας τονίζει ότι στην Ελλάδα ο εθελοντής αιμοδότης δίνει κατά μέσον όρο 1.3 μονάδες τον χρόνο , όταν είναι γνωστό ότι κάθε άνδρας μπορεί να δώσει 4 φορές και η κάθε γυναίκα 3 φορές τον χρόνο.
«Η νοοτροπία του αιμοδότη της μιας φοράς έχει εμπεδωθεί στην συνείδησή του , μιας και οι καμπάνιες που για 10ετίες έχουν γίνει, στηρίζονταν στην επίκληση της ανάγκης σε αίμα. Αυτό προσπαθούμε τελευταία να το αλλάξουμε, τη συμπεριφορά του αιμοδότη της μιας φοράς και να εμπεδώσουμε τη συνείδηση του διαρκούς και συνεπούς αιμοδότη που θα δίνει αίμα δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο , αν και τα αποτελέσματα έχουν φανεί ήδη», τονίζει ο κ. Κατσίβελας.
Η χώρα μας, συνεχίζει, χρειάζεται κάθε χρόνο 110.000 μονάδες το χρόνο για τους συνανθρώπους μας με μεσογειακή αναιμία , δηλ. το 20% των συνολικών αναγκών που αυτή την υποχρέωση δεν την έχουν οι βόρειες και κεντρικές χώρες , μιας και αυτή η αιμοσφαιρινοπάθεια , νόσος κληρονομική, ενδημεί στις χώρες της Μεσογείου.
«Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες του κόσμου που συγκεντρώνουν το περισσότερο αίμα ανά μονάδα πληθυσμού. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τον αιμοδότη να δίνει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο αίμα, θα έχουμε λύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει από δεκαετίες», υπογραμμίζει.
«Αλλάξαμε το περιεχόμενο και την στόχευση της προωθητικής στρατηγικής.
Κάνουμε γνωστό τον πυρήνα και την αιτία του ελληνικού προβλήματος στην Αιμοδοσία, παρουσιάζουμε τα ακριβή στοιχεία για να γνωρίζουν όλοι την ανατομία του προβλήματος, αλλά και το αποτέλεσμα των προσπαθειών, όλων των εμπλεκομένων στη συλλογή αίματος, αλλά κυρίως των εθελοντών αιμοδοτών και των αιμοδοτικών συλλόγων που τόσα προσφέρουν στην όλη προσπάθεια.
Παράλληλα ξανάρχισαν οι δράσεις του ΕΚΕΑ στα σχολεία μετά την αναστολή τους συνεπεία της πανδημίας και των μέτρων προστασίας που ήταν αναγκαία , οι οποίες και πρέπει να εντατικοποιηθούν».
Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα
Το σημαντικότερο γεγονός στην Αιμοδοσία είναι το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα» το οποίο υλοποιείται τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του που θα συνδέει τις Αιμοδοσίες της χώρας με το ΕΚΕΑ.
Μέσω αυτού εξηγεί ο κ. Κατσίβελας, δίνεται η δυνατότητα να έχουμε σε πραγματικό χρόνο την πραγματική εικόνα των αποθεμάτων αίματος τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και σε κάθε αιμοδοσία ξεχωριστά , ως επίσης και την πορεία του αίματος από τον αιμοδότη μέχρι τον ασθενή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Ως αποτέλεσμα αυτού θα είναι και η συγκεντροποίηση των λειτουργιών της Αιμοδοσίας που θα εξασφαλίσει πόρους για το ΕΣΥ και καλύτερα αποτελέσματα εις την χρήση του αίματος, καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ.