Καρδιακές παθήσεις: Τι μειώνει τον κίνδυνο κατά 20%; Νέα μελέτη

καρδιακές παθήσεις σκάλες

Νευριάζετε όταν μια κυλιόμενη σκάλα είναι χαλασμένη και πρέπει να ανεβείτε από τις σκάλες; Είναι όντως ενοχλητικό, αλλά το να ανεβαίνετε τις σκάλες μπορεί να σας σώσει τη ζωή και να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane.

Ιατρικοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ανεβαίνοντας τουλάχιστον 50 σκαλοπάτια κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου ή του εγκεφαλικού, κατά 20%. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο από το να περπατάτε χιλιάδες βήματα την ημέρα.

«Οι σύντομες ασκήσεις υψηλής έντασης όπως είναι το ανέβασμα από τις σκάλες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Lu Qi, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.

Τι έδειξε η μελέτη για τις σκάλες και τις καρδιακές παθήσεις

Για να δοκιμάσουν τα οφέλη αυτής της άσκησης, ο Qi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια τεράστια αποθήκη πληροφοριών για την υγεία και τον τρόπο ζωής που συλλέγονται από περισσότερους από 458.000 ενήλικες.

Η μελέτη υπολόγισε την ευαισθησία των ανθρώπων σε καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση το οικογενειακό τους ιστορικό, τους καθορισμένους παράγοντες κινδύνου, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τη συχνότητα ανεβάσματος από τις σκάλες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 12,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέβαιναν τακτικά 50 σκαλιά την ημέρα, είχαν σχεδόν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Και επειδή οι σκάλες βρίσκονται σχεδόν παντού στις σύγχρονες πόλεις, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών θα μπορούσε να είναι ένας χαμηλού κόστους, εύκολα προσβάσιμος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Καλύτερα από τα 10.000 βήματα;

Το ανέβασμα από τις σκάλες έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα. Οι σκάλες απαιτούν τη χρήση περισσότερων μυών, καθώς και κάποια ισορροπία και αδρές κινητικές δεξιότητες. Ακόμη και μια σύντομη προπόνηση με σκάλες τονώνει μυς όπως γλουτιαίοι και τετρακέφαλοι, μηριαίους και γαστροκνήμιους, καθώς και οι μυς του πυρήνα.

Επίσης, απαιτεί πολλή δραστηριότητα από το καρδιαγγειακό σας σύστημα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι λαχανιάζουν όταν ανεβαίνουν σκάλες.
«Αυτές οι σύντομες, διαλειμματικές εκρήξεις δραστηριότητας έχουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον καρδιακό σας ρυθμό και την πρόσληψη οξυγόνου και να προκαλέσουν θετικές προσαρμογές στο σώμα. Και παρόλο που το ανέβασμα 50 σκαλοπατιών την ημέρα μπορεί να μην φαίνεται πολύ, έχει σημαντικό αποτέλεσμα και μετριέται ως προπόνηση», ανάφεραν οι ερευνητές.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top