Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: οι περισσότεροι από εμάς δεν χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα (ή δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου) για να καθαρίσουμε τα δόντια μας. Έτσι, η τερηδόνα και η ουλίτιδα παραμονεύουν.
Για μερικούς ανθρώπους η χρήση του οδοντικού νήματος στα δόντια έχει ένα βαθμό δυσκολίας που προκύπτει από αισθητηριακά ζητήματα. Η κακή τεχνική επίσης προκαλεί αιμορραγία στα ούλα ή επιδεινώνει την ουλίτιδα. Η εσφαλμένη χρήση οδοντικού νήματος μπορεί ακόμη και να βλάψει τα ούλα, εντελώς αντίθετα με το αποτέλεσμα που προσπαθούμε να επιτύχουμε με το νήμα: καλύτερη στοματική υγεία.
«Μερικές φορές βλέπουμε ασθενείς να τραυματίζουν τη γραμμή των ούλων με ακατάλληλη τεχνική οδοντικού νήματος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σχιστίες κόβοντας τα ούλα και μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση των ούλων», προειδοποιεί η περιοδοντολόγος Irina Dragan του Πανεπιστημίου Tufts.
Με επικεφαλής τον περιοδοντολόγο David Basali από το Πανεπιστήμιο Tufts, η Dragan και αρκετοί συνάδελφοί της προσπάθησαν να βρουν τον τρόπο να μειώσουν την αιμορραγία στα ούλα που προκαλεί η ουλίτιδα αλλά και η περιοδοντίτιδα και αποτελεί σημάδι φλεγμονής.
Ο σκοπός του οδοντικού νήματος είναι να καθαρίσει το βιοφίλμ που δημιουργούν τα στοματικά μικρόβια για να προστατευτούν. Όπως πολλές επιφάνειες μέσα (και έξω) του σώματός μας, το στόμα μας περιέχει τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια, που συνθέτουν το μικροβίωμα του στόματος. Η απόκριση του σώματός μας σε αυτή την εισβολή μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στην καρδιά και στον εγκέφαλο, και έχει συσχετιστεί ακόμη και με ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Τα ευρήματα της μελέτης για την ουλίτιδα και το οδοντικό νήμα
Οι ερευνητές παρείχαν σε μια ομάδα εθελοντών, σε μια τυχαιοποιημένη και απλή τυφλή κλινική δοκιμή, ένα σαφές σύνολο οδηγιών χρήσης οδοντικού νήματος, ενώ επέτρεψαν σε μια ομάδα ελέγχου να κάνει τα ό,τι γνώριζε.
Οι 36 συμμετέχοντες που είχαν όλοι πρώιμα σημάδια ουλίτιδας αξιολογήθηκαν τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου των οκτώ εβδομάδων. Σε αυτό το διάστημα, το 88% της ομάδας δοκιμής κατέκτησε την τεχνική του οδοντικού νήματος και παρουσίασε μείωση 70% στην αιμορραγία των ούλων, ενώ η ομάδα ελέγχου είχε μόνο 30% μείωση.
Είναι φυσιολογικό τα ούλα να αιμορραγούν όταν χρησιμοποιείτε νήμα, αλλά αυτό πρέπει να βελτιώνεται σταδιακά όταν το νήμα χρησιμοποείτε σωστά.
Οδοντικό νήμα: Η τεχνική οριζόντιας κατακόρυφης χρήσης (ή AHVFT)
Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες και διαβάστε παρακάτω βήμα βήμα πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το οδοντικό νήμα.
- Κόψτε περίπου 32 cm από νήμα. Με τις παλάμες η μία απέναντι από την άλλη, τυλίξτε κάθε άκρο γύρω από το δάχτυλο του δακτύλου (τέταρτο δάχτυλο) κάθε χεριού. Θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 12 cm ελεύθερου νήματος μεταξύ των δύο χεριών.
- Διπλώστε τα χέρια προς το κρεμασμένο νήμα, έτσι ώστε οι παλάμες να είναι προς τα κάτω και σηκώστε το νήμα με τον αντίχειρα και τον δείκτη των δύο χεριών.
- Τοποθετήστε απαλά το νήμα ανάμεσα σε δύο δόντια, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα/δείκτη για να ελέγξετε το νήμα και να αποφύγετε το κόψιμο στα ούλα.
- Σπρώξτε το νήμα προς τα πάνω στο πλάι ενός δοντιού και, στη συνέχεια, μετακινήστε το μπρος-πίσω σαν μια κίνηση πριονίσματος, ασκώντας επίσης πίεση προς τα πάνω και προς τα κάτω, όπως όταν τρίβετε την πλάτη σας με μια πετσέτα.
- Επαναλάβετε αυτή την τεχνική σε όλα τα δόντια σας.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την οποία γνωρίζουμε ότι αποδεικνύεται πώς όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα με μια συγκεκριμένη τεχνική μειώνει δραστικά την ουλίτιδα από ένα άτομο που δεν το κάνει», λέει ο περιοδοντολόγος Paul Levi.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Dental Hygiene.