Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μια πρωινή κούπα καφέ ή τσάι, ίσως αξίζει να αφήσετε το κατακάθι στην άκρη για αργότερα. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από το κατακάθι του καφέ ή τα υπολείμματα του τσαγιού.
Το τσάι και ο καφές είναι τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, προσφέροντας σε αμέτρητους ανθρώπους καθημερινή δόση αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, ακόμη και ορισμένων βιοδραστικών ενώσεων με γνωστικά και καρδιαγγειακά οφέλη.
Δυστυχώς, ο τρόπος που οι περισσότεροι από εμάς φτιάχνουμε αυτά τα ροφήματα είναι εξαιρετικά σπάταλος. Περίπου το 90% των προϊόντων τσαγιού και καφέ πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με πιθανούς τρόπους για να αξιοποιήσουν καλύτερα όλα αυτά τα απόβλητα. Μόλις πρόσφατα, μελέτη διαπίστωσε ότι το κατακάθι καφέ στο τσιμέντο, μπορεί να κάνει το υλικό 30% ισχυρότερο.
Το 2020, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσθέσουν το κατακάθι καφέ σε μπισκότα χωρίς γλουτένη για να τονώσουν τη θρεπτική τους αξία. Και το 2023, μια άλλη μελέτη πρόσθεσε πράσινο τσάι στα cupcakes για να διαπιστωσει αν, η δράση των φλαβονοειδών που περιέχονται στα φύλλα, παραμένουν μετά το ψήσιμο. Τα φλαβονοειδή είναι σημαντικές φυτικές ενώσεις με πιθανές αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.
Τι έδειξε η νέα μελέτη για το κατακάθι του καφέ και τα φύλλα του τσαγιού
Η νέα έρευνα βασίστηκε σε αυτές τις προηγούμενες μελέτες και εξέτασε το ενδεχόμενο εάν το χρησιμοποιημένο τσάι ή ο καφές διατηρούν τα αντιοξειδωτικά τους μετά το βράσιμο και το ψήσιμο, και εάν αυτό το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί για να βελτιώσει τη διατροφή ή τη διάρκεια ζωής ενός κέικ.
Με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο King Faisal στη Σαουδική Αραβία έδειξε ότι εάν προσθέσετε το χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ ή τα φύλλα τσαγιού στο κέικ σας, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θρεπτική αξία του και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.
«Με την ενσωμάτωση σκόνης τσαγιού και καφέ στο παντεσπάνι, η θρεπτική αξία του κέικ μπορεί να ενισχυθεί, παρέχοντας πρόσθετα οφέλη για την υγεία», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. «Η παρουσία βιοδραστικών ενώσεων συμβάλλει επίσης στην πιθανή αντιοξειδωτική δράση και καθυστερεί τη μικροβιακή ανάπτυξη κατά την αποθήκευση».
Όταν η ομάδα των ερευνητών μούλιαξε το μαύρο τσάι και τον αραβικό καφέ σε βραστό απεσταγμένο νερό για 10 λεπτά, διαπίστωσαν ότι οι αποξηραμένοι κόκκοι διατηρούσαν ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό των φαινολικών ενώσεων τους στη συνέχεια, οι οποίες περιλαμβάνουν φλαβονοειδή.
- Η σκόνη τσαγιού, για παράδειγμα, διατηρούσε έως και 73% μιας φαινόλης, που ονομάζεται τριγαλική θεαφλαβίνη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνιστάται για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία ή καρδιακές παθήσεις.
- Το κατακάθι του καφέ διατήρησε σχεδόν το 64% ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται 1-καφεοϋλκινικό οξύ, το οποίο έχει επίσης οφέλη για την υγεία.
- Ακόμη και αφού ψήθηκαν, αυτά τα αντιοξειδωτικά παρέμειναν στο τελικό προϊόν.
Σε σύγκριση με ένα κανονικό κέικ, όσα ήταν εμπλουτισμένα με καφέ ή τσάι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολών, καθώς και ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου.
Μετά από δύο εβδομάδες αποθήκευσης, τα εμπλουτισμένα κέικ παρουσίασαν επίσης λιγότερη μικροβιακή ανάπτυξη σε σύγκριση με τα κέικ ελέγχου, πιθανώς χάρη στην ανασταλτική δράση επιλεγμένων αντιοξειδωτικών στην ανάπτυξη βακτηρίων.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο χρησιμοποιημένος καφές ή το τσάι θα μπορούσε να είναι ένας φυσικός και βιώσιμος τρόπος για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής των αρτοσκευασμάτων, ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα θα προσφέρουν και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά..
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ACS Omega.