Συχνά μας λένε να αποφεύγουμε τα ανθυγιεινά τρόφιμα όπως τα δημητριακά με ζάχαρη, αλλά υπάρχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά που πρέπει επίσης να τα προσέχουμε ιδιαίτερα, επειδή περιέχουν αρκετά φυτοφάρμακα.
«Σχεδόν το 75% των μη βιολογικών φρέσκων προϊόντων που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχει υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με την Environmental Working Group, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος.
Τα 4 καλύτερα φρούτα για δυσκοιλιότητα
Ορισμένα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως γενετικές ανωμαλίες, αποβολές και αναπτυξιακές αναπηρίες στα παιδιά, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων για να τα αποφεύγουμε προκειμένου να προστατευθούμε.
5 τροφές που προκαλούν φλεγμονή
Τι είναι η Dirty Dozen και ποια η σχέση της με τα φυτοφάρμακα
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Environmental Working Group (EWG) συγκεντρώνει τους αριθμούς στα πιο πρόσφατα δεδομένα δοκιμών φρούτων και λαχανικών από το Υπουργείο Γεωργίας (USDA) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το EWG αναλύει δεδομένα που συλλέγονται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να κατατάσσει τα συμβατικά προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα κάθε χρόνο, και το κάνει από το 2004. Για το 2023 η EWG χρησιμοποίησε δεδομένα που εξέτασαν πάνω από 46.000 δείγματα 46 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μετατρέπονται σε δύο λίστες συμβατικής καλλιέργειας: τη Dirty Dozen, η οποία επισημαίνει τα είδη με τα υψηλότερα φορτία φυτοφαρμάκων και τη Clean Fifteen, η οποία αναφέρει τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χαμηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. . Και οι δύο βασίζονται σε δοκιμές ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια ειναι τα δύο νεοεισερχόμενα στη λίστα Dirty Dozen όπου και τα δύο είχαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, ενώ οι φράουλες και το σπανάκι κατατάχθηκαν στο νο1 και και νο2, αντίστοιχα.
Η λίστα της Dirty Dozen για το 2023: ποια έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα
Η πλήρης λίστα με τα 12 φρούτα και λαχανικά που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα φέτος.
- Φράουλες
- Σπανάκι
- Λαχανίδα (Kale), λάχανο (κράμβη), Brassica juncea (Ινδική μουστάρδα)
- Ροδάκινα
- Αχλάδια
- Νεκταρίνια
- Μήλα
- σταφύλια
- Καυτερές & καυτερές πιπεριές
- Κεράσια
- Βατόμουρα
- Φασολάκια
«Περισσότερο από το 90% των δειγμάτων φράουλας, μήλων, κερασιών, σπανακιού, νεκταρινιών και σταφυλιών βρέθηκαν θετικά σε υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων», αναφέρει η έκθεση της EWG.
9 τρόποι για να μειώσετε την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα
Για να μειώσετε τις πιθανότητες έκθεσης σε φυτοφάρμακα από τα προϊόντα που τρώτε, ακολουθήστε αυτές τις 9 συμβουλές:
-
- Πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό φρέσκων προϊόντων
- Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά, αλλά όχι να σαπουνίζονται.
- Τα φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται προσεκτικό πλύσιμο, επειδή έχουν επιφάνειες με… κρυφές γωνιές.
- Ξεπλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα ξεφλουδίσετε, για να μειώσετε τις πιθανότητες να εισχωρήσουν βρωμιές και βακτήρια στο μαχαίρι σας από τα προϊόντα.
- Προτιμάτε προϊόντα εποχής: Τα λαχανικά και φρούτα εποχής περιέχουν λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καθώς τότε είναι που διαθέτουν καλύτερους μηχανισμούς αντοχής και χρειάζονται λιγότερους ψεκασμούς.
- Μην αγοράζετε από πλανόδιους: Τα προϊόντα δεν έχουν ακολουθήσει το παραδοσιακό δίκτυο της αγοράς που διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου.
- Τρίψτε τα λαχανικά, όπως τα αγγούρια και τα πεπόνια με μια καθαρή βούρτσα λαχανικών.
- Στεγνώστε τα προϊόντα σας, για να μειώσετε τα βακτήρια, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα.
- Τέλος, να θυμάστε ότι τα περισσότερα φυτοφάρμακα έχουν: τα λαχανικά και τα φρούτα εκτός εποχής / θερμοκηπίου, τα λαχανικά των οποίων το βρώσιμο κομμάτι βρίσκεται κάτω από τη γη, όπως πατάτες, κρεμμύδια, παντζάρια, καρότα κ.λ.π. και οι ευαίσθητες καλλιέργειες φρούτων, που κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες: μήλα, αχλάδια, φράουλες, κεράσια, βερίκοκα.