Κακοκαιρία Daniel: Τα 4 επιβεβαιωμένα παθογόνα που απειλούν τους πλημμυροπαθείς

Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές για τα εντεροπαθογόνα που απειλούν τους πλημμυροπαθείς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Δέκα μέρες μετά των βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία στη Θεσσαλία, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και η κατάσταση επικίνδυνη.

Χιλιάδες νεκρά ζώα, σπίτια «θαμμένα» σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μολυσμένα λιμνάζοντα νερά, συνθέτουν την τραγική εικόνα στη Θεσσαλία. Επιπλέον η έλλειψη νερού ή κατάλληλου για ανθρώπινη χρήση σε αρκετές περιοχές και η έλλειψη προστατευτικών υλικών, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Οι ειδικοί συστήνουν, μάσκα, γάντια, γαλότσες, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με τα μολυσμένα νερά και τις μολυσμένες επιφάνειες. Μετά από 10 ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η διανομή τους.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς οι μολύνσεις απειλούν τους πληγέντες από την κακοκαιρία.

Το τελευταίο 24ωρο 1152 άτομα επισκέφθηκαν τις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ στην περιοχή. Συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού.

Τα 4 επιβεβαιωμένα παθογόνα

  1. Σαλμονέλα
  2. Clostridium difficile
  3. Κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli)
  4. Νοροϊοί, Ροταϊοί

1. Σαλμονέλα

Σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα.

Πως μεταδίδεται η σαλμονέλωση: Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά).

Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.
Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν και στο χώρο της κουζίνας όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν: Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. H νόσος εκδηλώνεται ως:

  • οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων)
    κοιλιακό πόνο
  • πόνο στους μυς
  •  πονοκέφαλο
  •  ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας)
  • εμετούς

Η πλειονότητα των ατόμων αναρρώνει χωρίς θεραπευτική αγωγή σε 4 έως 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σε κάποια άτομα η διάρροια μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί νοσηλεία. Τα άτομα αυτά είναι κατά κανόνα τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Πως αντιμετωπίζεται: Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη σαλμονέλωση και ουσιαστικά αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα του νοσήματος. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Η χρήση αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει διαφορετικά.

2. Κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli)

Το ευρύτερα γνωστό ως “E.coli” είναι ένα βακτήριο που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Υπάρχουν πολλοί τύποι του E. coli και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς. Αλλά κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα: Αυτά είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο:

  • κοιλιακές κράμπες
  • απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής)
  • εμέτους.

Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι:

  • η μειωμένη ούρηση
  • η κόπωση
  • η ωχρή όψη του προσώπου

Η μετάδοση του νοσήματος μπορεί να γίνει: με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Συνήθως το μολυσμένο τρόφιμο είναι ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, φρούτα ή λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο φρέσκο γάλα, μαλακά τυριά και γιαούρτι.

Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί κατά την προετοιμασία του προς κατανάλωση από μολυσμένο άτομο που δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας.
μέσω της επαφής με βοοειδή ή τα περιττώματα τους. Τα βοοειδή, αλλά και άλλα ζώα όπως τα πτηνά και οι χοίροι, μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν.

3. Νοροϊοί, Ροταϊοί

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί.

Τα συμπτώματα: Η ιογενής γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με:

  • διάρροιες (συνήθως υδαρείς)
  • έμετοι
  • ναυτία
  • πόνο και κράμπες στην κοιλιά
  • πονοκέφαλο
  • μυϊκούς πόνους
  • κόπωση
  • ρίγη
  • σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.
  • Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Τρόπος μετάδοσης: Η γαστρετερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί:

  • από άτομο σε άτομο
  • με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού
  • μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά τον έμετο
  • μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

4. Clostridium difficile

Είναι ένα Gram-θετικό βακτήριο που παράγει μεγάλο αριθμό τοξινών, μεταξύ των οποίων την εντεροτοξίνη Α και την κυτταροτοξίνη Β. Το Clostridium difficile είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο περιβάλλον, τον αέρα, το νερό, τα κόπρανα ανθρώπων και ζώων, και τα τρόφιμα, όπως το κατεργασμένο κρέας.

Ποια είναι τα συμπτώματα: Το C. difficile παράγει σπόρους, που μπορούν να διατηρηθούν στο περιβάλλον εβδομάδες έως και μήνες, με αποτέλεσμα την επαφή και την μόλυνση μας. Τα κλινικά συμπτώματα είναι:

  •  Διάρροια
  • Κολίτιδα: Η εκδήλωση αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, κακουχία, μεγάλου όγκου υδαρείς κενώσεις, με ίχνη αίματος, ναυτία, ανορεξία, κοιλιακό άλγος και λευκοκυττάρωση
  • Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα: Σοβαρή εικόνα της λοίμωξης με κοιλιακό άλγος, πυρετό και σοβαρή διάρροια, που μπορεί να είναι αιματηρή. Αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και υπολευκωματιναιμία, σε σοβαρά πάσχοντες με μεγάλες απώλειες πρωτεΐνης.
  • Ειλεός–Τοξικό μεγάκολο: Η μορφή αυτή της λοίμωξης παρουσιάζεται σε περίπου 3% των ασθενών και περιλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές.

Πρόληψη: Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:

  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό
  • Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό
  • Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων επιφανειών και ρούχων
  • Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα
  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας
  • Συστήνεται η χρήση γαντιών μιας χρήσης για το χειρισμό των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων
  • Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού (δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή)
  • Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα

 

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top