Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι γεμάτη συναισθήματα. Χαρά, αγωνία, περιέργεια, ενθουσιασμός, ντροπαλότητα και πολλά άλλα συναισθήματα πλημμυρίζουν παιδιά και γονείς. Κάθε ξεκίνημα είναι διαφορετικό και συχνά οι γονείς αγχώνονται περισσότερο, αφού δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν.
Η πρώτη εβδομάδα επίσης στο σχολείο είναι κρίσιμη για τα παιδιά. Κι αυτό γιατι πηγαίνουν σε ένα καινούργιο περιβάλλον, με πρόσωπα που δεν γνωρίζουν και απαιτήσεις διαφορετικές από των γονιών τους.
Το σχολείο αποτελεί γι’ αυτά έναν χώρο με νέους κανόνες που τα παιδιά δεν έχουν ακόμα συνηθίσει, μακριά από την οικειότητα του σπιτιού τους. Γι’αυτό και χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν τις προσδοκίες και τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο σχολικός χώρος.
Η μετάβαση από το νήπιο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί και την πρώτη μεγάλη μετάβαση στην παιδική ηλικία, με ένα πρόγραμμα που έχει «υποχρεώσεις» και όχι μόνο το «δικαίωμα του παιχνιδιού». Κι αυτό αποτελεί ένα πιεστικό παράγοντα για κάθε παιδί στο πρώτο ανταγωνιστικό περιβάλλον που συναντά στη ζωή του μέχρι τότε.
Η επιστροφή στο σχολείο για τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά σημαίνει ευκαιρία να συναντήσουν τους φίλους τους και γι’ αυτό κυριαρχεί ο ενθουσιασμός. Υπάρχουν όμως και παιδιά που αρνούνται να πάνε σχολείο ή έχουν έντονο άγχος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που οι γονείς πρέπει να διερευνήσουν και μπορεί να προέρχεται από το σχολικό περιβάλλον (bullying, μαθησιακές δυσκολίες, υπερβολικές σχολικές απαιτήσεις κ.ά.) ή από το οικογενειακό (υπερπροστατευτικοί γονείς, πιεστικές προσδοκίες για την απόδοσή τους, προβλήματα στη σχέση των γονιών τους κ.ά.).
Όταν μάλιστα ένα παιδί πηγαίνει σε διαφορετικό σχολείο λόγω μετακόμισης ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο τότε οι γονείς θα πρέπει να στηρίξουν το παιδί τους να προσαρμοστεί, χωρίς να ξεχνούν ότι έχασε φίλους και βρίσκεται σε ένα μη οικείο περιβάλλον. Η αλλαγή για τους γονείς μπορεί να είναι κατανοητή, αποδεκτή και απαραίτητη, αλλά το παιδί τη βιώνει ως πλήγμα και κλονίζεται παροδικά.
Πρώτες μέρες στο σχολείο: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν
- Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας και στις ικανότητές του και μην του μεταδώσετε το δικό σας άγχος.
- Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει για όσα το προβληματίζουν ή φοβάται και διώξτε την απογοήτευσή του, αν στην αρχή δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.
- Βοηθήστε το να αποκτήσει ένα σταθερό πρόγραμμα πριν ακόμα πάει στο σχολείο, που να μοιάζει στο ωράριο ύπνου και φαγητού με το σχολικό, ώστε να διευκολυνθεί στην αρχή.
- Παρουσιάστε του το καινούργιο σχολικό περιβάλλον σαν μια ευκαιρία για απόκτηση νέων φίλων και μάθησης.
- Διηγηθείτε τη δική σας θετική εμπειρία από το σχολείο προκειμένου να μειώσουν τον φόβο του αγνώστου.
- Αν αρνείται να πάει στο σχολείο καθησυχάστε το, αλλά μην διαπραγματευτείτε το αν θα πάει ή όχι.
- Να είστε τρυφεροί και υποστηρικτικοί όταν θα το αποχαιρετάτε το πρωί, ώστε να μη βιώσει έντονα το άγχος του αποχωρισμού από εσάς.
- Μην ξεχνάτε να δώσετε προσοχή σε όλα όσα το παιδί σας σάς λέει και να τα θεωρήσετε σημαντικά, ακόμα κι αν στα ενήλικα μάτια σας δεν είναι παρά παιδικοί φόβοι. Για το παιδί σας αυτός είναι όλος του ο κόσμος.