7 τεχνικές που καλλιεργούν την ευτυχία

ευτυχία

Το πώς ορίζει ο καθένας μας την ευτυχία είναι καθαρά υποκειμενικό. Κι όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν 7 τεχνικές που μπορούν να μας κάνουν όλους ευτυχισμένους, αρκεί να τις καλλιεργήσουμε.

 

Συχνά συνδέουμε την ευτυχία με την επίτευξη ενός στόχου ή με την πραγματοποίηση μιας αλλαγής. Σκεφτόμαστε, θα είμαι ευτυχισμένος, για παράδειγμα, «αν πάρω αύξηση», «όταν αλλάξω σπίτι», «όταν χωρίσω», «αν χάσω κιλά». Ανεξάρτητα από τους στόχους που θέτει ο καθένας μας, όλοι μας εναποθέτουμε την ελπίδα μας για ευτυχία στην ολοκλήρωση αυτού του στόχου.

Οι έρευνες, όμως, δείχνουν ότι η επίτευξη των στόχων ή η εμπειρία συναρπαστικών αλλαγών βελτιώνει τη διάθεσή μας, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα επίπεδα ευτυχίας μας επιστρέφουν και πάλι στο αρχικό τους στάδιο.

7 συνήθειες ευτυχίας που προτείνουν οι ειδικοί

Για να οδηγηθούμε στην ευτυχία πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε συνήθειες και αλλαγές που εκφράζουν το νόημα και τον σκοπό μας στη ζωή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Όπως ακριβώς γυμνάζετε το σώμα σας και με τον καιρό βλέπετε αποτελέσματα, με την ίδια λογική μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας και να δείτε αποτελέσματα στην ψυχική σας υγεία με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα:

ευτυχία και αυτοσυμπόνια

1 Δουλέψτε την αυτοσυμπόνοια

Συχνά οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν και συμπαραστεκόμαστε στους γύρω μας, φαίνεται ανέφικτο να στηρίζουμε στα δύσκολα τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σύμφωνα με έρευνα των Barnard, L. K., και Curry, J. F., η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας συμβάλει στην αύξηση της ευτυχίας και της συνολικής ευημερίας, καθώς όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και αρνητικά συναισθήματα, ενδυναμώνουμε την ανθεκτικότητά μας. Σκεφτείτε, τι λέτε σε έναν φίλο που περνάει δύσκολα, με ποιον τρόπο τον υποστηρίζετε, πώς είστε εκεί για αυτόν; Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στο να εφαρμόζετε την ίδια υποστήριξη στον εαυτό σας.

2 Εξασκηθείτε στην απόλαυση της στιγμής

Συνήθως αφιερώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια για κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή κάτι που προσδοκάμε από το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, χάνουμε την ευκαιρία να βιώσουμε κάτι πολύ σημαντικό: Το τώρα. Να είμαστε παρόντες σε αυτό που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό. Για παράδειγμα, αυτή εδώ τη στιγμή διαβάζετε αυτό το άρθρο. Επικεντρωθείτε σε αυτό. Μετά από λίγο, μπορεί να μαγειρεύετε, να πίνετε καφέ με έναν φίλο, να κάνετε μπάνιο, οτιδήποτε κι αν κάνετε, επικεντρώστε τις αισθήσεις σας σε καθετί που βιώνετε.

3 Δημιουργήστε χρόνο και χώρο για νέες εμπειρίες

Η ενασχόλησή σας με νέες εμπειρίες θα βελτιώσει τη διάθεσή σας ενώ θα μειώσετε την τάση να θεωρείτε τα πάντα δεδομένα. Μια έρευνα των Boven, L. V. και Ashworth, L. δείχνει ότι η προσμονή που νιώθουμε πριν από μια νέα δραστηριότητα συμβάλει σε μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας ακόμα και από την ίδια τη δραστηριότητα.

Γραφείτε σε ένα σεμινάριο για να μάθετε μια νέα δεξιότητα, βγάλτε τη ρακέτα σας από την αποθήκη και ξεκινήστε πάλι τέννις, παρακολουθήστε μαθήματα πλεξίματος, κάντε κηπουρική. Οτιδήποτε σας ευχαριστεί στον μέγιστο βαθμό, εντάξτε το στο πρόγραμμά σας και φροντίστε κατά τη διάρκειά του να το ευχαριστιέστε πραγματικά.

 

 

4 Κάντε συχνά αποτοξίνωση από τις οθόνες

Η συχνή χρήση της τεχνολογίας οδηγεί σε άγχος, σε λιγότερο ουσιαστικές σχέσεις και σε μειωμένη παρουσία σας στο παρόν.  Δοκιμάστε να κάνετε τακτικές αποχές από την τεχνολογία (ή αλλιώς, digital detox και αποτοξίνωση ντοπαμίνης) ξεκινώντας με λίγες ώρες μέσα στην ημέρα, πχ. τις βραδινές, και αργότερα συνεχίστε με αποχή από το κινητό για μία μέρα μέσα στην εβδομάδα. Μειώνοντας τον χρόνο που σπαταλάτε στο κινητό, θα εξασκείστε περισσότερο στο να απολαμβάνετε τις στιγμές, με αποτέλεσμα αύξηση της συνολικής ευτυχίας και ευεξίας σας.

5 Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Συνηθίζουμε να θεωρούμε τα πάντα στη ζωή μας δεδομένα, μέχρι που κάτι αρνητικό προκύπτει, π.χ. ένα θέμα υγείας, και μας κάνει να εκτιμάμε τα ουσιαστικά της ζωής. Η έρευνα των ψυχολόγων Robert A. Emmons από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και Michael E. McCullough από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι έδειξε ότι η τακτική άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να ενισχύσει την εκτίμησή σας για τη ζωή καθώς και να αυξήσει την ευτυχία σας μακροπρόθεσμα. Τρεις τρόποι για να ξεκινήσετε να εξασκείτε την ευγνωμοσύνη:

Α. Γράφετε 3-5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Β. Γράφετε σε ένα χαρτάκι κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες, μία φορά την ημέρα, και βάζετέ το σε ένα βάζο ευγνωμοσύνης. Μετά από έναν μήνα, ανοίξτε το βάζο και διαβάστε τι έχετε γράψει.

Γ. Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο και να καταγράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε χαρτί. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο να ασκείτε την ευγνωμοσύνη σας.

ευτυχία

6 Εστιάστε στους ανθρώπους που αγαπάτε

Μακάρι να μπορούσαμε να αφιερώνουμε τον χρόνο μας μόνο τους ανθρώπους με τους οποίους περνάμε καλά και νιώθουμε ο εαυτός μας. Οι κοινωνικές συνθήκες, όμως, επιτάσσουν να συναναστρεφόμαστε άτομα τα οποία δεν έχουμε απαραίτητα επιλέξει, όπως οι συνάδελφοι, οι γονείς συμμαθητών του παιδιού μας, οι γείτονες, ακόμα και οι συγγενείς μας.

Δεν είναι πάντα εύκολο, προσπαθήστε όμως να δώσετε προτεραιότητα στους ανθρώπους των οποίων την παρέα πραγματικά απολαμβάνετε. Ακόμα κι όταν βρίσκεστε αναγκαστικά με άλλους, εξασκηθείτε στο να είστε παρόντες και εξαλείψτε τους περισπασμούς εάν είναι δυνατόν.

7 Προσδιορίστε τις αξίες σας

Ανεξάρτητα από τις θετικές αλλαγές που κάνετε στη ζωή ή τους στόχους που πετυχαίνετε, τίποτα δεν οδηγεί στην ολοκλήρωση εάν δεν ζείτε σύμφωνα με τις αξίες σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ζω μια ζωή που αντανακλά τις αξίες μου; Εάν όχι, ποιοι τομείς έχουν περιθώρια βελτίωσης;
  • Σε ποιες ουσιαστικές δραστηριότητες μπορώ να συμμετάσχω που αντικατοπτρίζουν τις αξίες μου;
  • Ποιους στόχους μπορώ να δουλέψω προς την κατεύθυνση που αντικατοπτρίζουν τις αξίες μου και έχουν νόημα για μένα;

Η ευτυχία είναι μια λέξη στην οποία ο καθένας μας δίνει διαφορετική ερμηνεία. Είναι χρήσιμο όμως να θυμόμαστε όλοι ότι για να επιτευχθεί χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Η προσωπική μας ευδαιμονία δεν είναι κάτι που προκύπτει, αλλά κάτι που δουλεύεται και εξασκείται εφόρου ζωής.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top