Η θεραπεία για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) περιλαμβάνει τη διαχείριση παθήσεων υγείας που προκύπτουν από αυτήν την κοινή σεξουαλικών μεταδιδόμενη λοίμωξη.
Υπάρχουν πάνω από 170 τύποι ιών HPV. Ορισμένοι τύποι χαμηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλοι τύποι υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του πρωκτού.
Αν και υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του HPV, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό. Τα άτομα με τύπους HPV υψηλού κινδύνου θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για να ελέγχονται για αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Παρακάτω διερευνούμε τις διάφορες προσεγγίσεις για τη διαχείριση του HPV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και εκείνων που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV.
Θεραπείες στο σπίτι και τρόπος ζωής
Δεν υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που να μπορούν να θεραπεύσουν άμεσα τον HPV ή οποιοδήποτε από τα συμπτώματά του. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο εάν έχετε διαγνωστεί με έναν από τους 14 τύπους HPV υψηλού κινδύνου.
Εάν έχετε διαγνωστεί με έναν τύπο υψηλού κινδύνου, όπως οι HPV16 και HPV18, δεν σημαίνει ότι θα πάθετε καρκίνο. Στην πραγματικότητα, πολλές λοιμώξεις θα υποχωρήσουν μόνες τους χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εάν η λοίμωξη από τον HPV επιμένει, ίσως ωφεληθείτε από το ασφαλέστερο σεξ και τη διακοπή του καπνίσματος για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Ασφαλές σεξ
Εάν έχετε HPV, τα προφυλακτικά, τα οδοντιατρικά φράγματα και άλλες μορφές ασφαλέστερου σεξ όχι μόνο εμποδίζουν τη μετάδοση του HPV σε άλλους, αλλά σας προστατεύουν επίσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Σε άτομα με HPV, ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να διευκολύνουν αλλαγές στα κύτταρα που οδηγούν σε καρκίνο. Αυτό περιλαμβάνει τα χλαμύδια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη βακτηριακή λοίμωξη που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει τον HPV να αναπτυχθεί και να επιβιώσει στον τράχηλο.
Ομοίως, ο HIV από μόνος του είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά έξι φορές και καρκίνου του πρωκτού κατά 16 φορές. Όταν εμπλέκεται ο HPV, ο κίνδυνος ενισχύεται.
Λάβετε υπόψη ότι ο HPV μεταδίδεται με επαφή μέσω του δέρματος και μπορεί να μολύνει περιοχές που δεν καλύπτουν τα προφυλακτικά. Εξαιτίας αυτού, τα προφυλακτικά μπορεί να μην σας προστατεύουν πλήρως από τον HPV, αλλά σίγουρα βοηθούν στην πρόληψη του.
Διακοπή του καπνίσματος
Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με HPV υψηλού κινδύνου που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τις γυναίκες με HPV υψηλού κινδύνου που δεν καπνίζουν.
Οι κίνδυνοι εκτείνονται πολύ πέρα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου που σχετίζεται με τον HPV.
Φάρμακα
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και τα κονδυλώματα του πρωκτού προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Υπάρχουν περίπου 40 διαφορετικοί τύποι HPV χαμηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προκαλείται από τους HPV6 και HPV11.
Οι τύποι HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σπάνια προκαλούν καρκίνο. Ακόμα κι έτσι όμως, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, να είναι επώδυνα ή αντιαισθητικά.
Τα περισσότερα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων θα υποχωρήσουν από μόνα τους χωρίς θεραπεία εντός 18 έως 24 μηνών. Εάν δεν συμβεί αυτό (ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά), ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που εφαρμόζετε στο σπίτι για να βοηθήσουν στην απομάκρυνσή τους.
Στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα που συνταγογραφούνται συνήθως για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού.
Χειρουργικές και εξειδικευμένες διαδικασίες
Μερικές φορές χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπείες στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει για αλλαγές που σχετίζονται με τον HPV στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, που αναφέρεται ως δυσπλασία.
Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
Οι γιατροί προτείνουν μερικές φορές μια προσέγγιση παρακολούθησης και αναμονής εάν ένα κονδύλωμα των γεννητικών οργάνων είναι μικρό και χωρίς επιπλοκές. Η ελπίδα είναι ότι τελικά θα υποχωρήσει από μόνο του χωρίς θεραπεία.
Εάν δεν το κάνει και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτύχουν να το απομακρύνουν, υπάρχουν διάφορες διαδικασίες στο ιατρείο που μπορεί να βοηθήσουν:
- Τριχλωροξικό οξύ: Αυτό είναι ένα τοπικό διάλυμα οξέος που εφαρμόζεται από τον γιατρό για να αφαιρέσει σταδιακά κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες. Οι συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο, κάψιμο, λεύκανση δέρματος και πληγές. Το τριχλωροξικό οξύ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κονδυλώματα κοντά στην άκρη του πέους.
- Κρυοθεραπεία: Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αφαιρούνται σταδιακά με υγρό άζωτο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες. Οι συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, κάψιμο και λεύκανση του δέρματος.
- Ηλεκτροκαυτηριασμός: Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να κάψει τα κονδυλώματα. Απαιτείται προσοχή για τον έλεγχο του βάθους του εγκαύματος για την αποφυγή δημιουργίας ουλών. Επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες. Οι συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, πρήξιμο, κάψιμο, λεύκανση δέρματος και πληγές.
- Θεραπεία με λέιζερ: Πρόκειται για την αφαίρεση ενός κονδυλώματος των γεννητικών οργάνων με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα. Επαναλαμβάνεται κάθε μία με δύο εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες. Οι συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο, οίδημα, κάψιμο και λεύκανση του δέρματος.
- Χειρουργική επέμβαση: Περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός κονδυλώματος των γεννητικών οργάνων χειρουργικά. Χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό και μπορεί να χρειαστούν ράμματα. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος, η αιμορραγία και οι ουλές. Η μόλυνση είναι πιθανή.
Δυσπλασία
Η μόλυνση από τύπους HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα γνωστές ως δυσπλασία. Αυτές οι αλλαγές κυμαίνονται από χαμηλού έως υψηλού βαθμού. Όταν συμβαίνουν αλλαγές στον τράχηλο, αναφέρεται ως δυσπλασία τραχήλου.
Ενώ η ήπια δυσπλασία συνήθως υποχωρεί μόνη της μέσα σε δύο χρόνια, οι πιο επιθετικές μορφές μπορεί να εξελιχθούν σε μια πρώιμη μορφή καρκίνου, γνωστή ως καρκίνωμα in situ (CIS).
Η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας μπορεί να διαγνωστεί με τεστ Παπανικολάου. Εάν έχετε ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπανικολάου, θα ζητηθεί μια διαδικασία που ονομάζεται κολποσκόπηση με βιοψία για να δείτε τον τράχηλο και να λάβετε δείγμα ιστού για αξιολόγηση.
Εάν υπάρχουν ενδείξεις δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός μπορεί να ακολουθήσει μια προσέγγιση παρακολούθησης και αναμονής εάν η δυσπλασία είναι ήπια. Εάν η δυσπλασία είναι σοβαρή, θα θελήσει να αφαιρέσει τους προσβεβλημένους ιστούς με μία από τις ακόλουθες διαδικασίες:
- Κρυοχειρουργική: Αυτή η διαδικασία συνήθως εκτελείται στο γραφείο ενός γιατρού. Ένα όργανο τοποθετείται στον προσβεβλημένο ιστό για αρκετά λεπτά για να καταστρέψει τους προσβεβλημένους ιστούς με υπερβολικό κρύο. Στο 85% – 90% των περιπτώσεων τα παθογόνα κύτταρα δεν επανέρχονται.
- Διαδικασία ηλεκτροχειρουργικής εκτομής βρόχου (LEEP): Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε χειρουργείο ή γραφείο ιατρού. Η διαδικασία περιλαμβάνει έναν ηλεκτρικά φορτισμένο βρόχο από λεπτό σύρμα που περνά στον τράχηλο για να αποκόψει ένα λεπτό στρώμα ιστού.
- Κωνοειδής εκτομή: Πραγματοποιείται σε χειρουργείο υπό καταστολή. Για αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα κόψει ένα μικρό, σε σχήμα κώνου κομμάτι προσβεβλημένων ιστών. Η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας και του CIS.
Αυτές και άλλες διαδικασίες (όπως η ηλεκτροκαυτηρίαση και η θεραπεία με λέιζερ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της δυσπλασίας που σχετίζεται με τον HPV στον λαιμό, τον πρωκτό, το αιδοίο, το πέος, τις αμυγδαλές ή το στόμα. Αυτό περιλαμβάνει την υπέρυθρη καυτηρίαση (IRC), η οποία χρησιμοποιεί εκρήξεις υπέρυθρου φωτός για να καταστρέψει τα δυσπλαστικά κύτταρα σε άτομα με πρωκτική δυσπλασία.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία της δυσπλασίας αντιμετωπίζει μόνο τις προκαρκινικές αλλαγές που προκαλούνται από τον HPV και όχι την ίδια τη μόλυνση. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσπλασία θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για υποτροπή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μια λοίμωξη από HPV διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια.