Νιώθετε το σώμα, το μυαλό και το δέρμα σας κουρασμένο; Έχετε την εντύπωση ότι γερνάτε πιο γρήγορα από τους συνομηλίκους σας; Ίσως τελικά να μην είναι η ιδέα σας.
Οι ειδικοί έχουν εδώ και χρόνια αποκαλύψει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιβραδύνουμε ή να επιταχύνουμε τη γήρανση, υπάρχει όμως και ένα σημείο-κλειδί στην καθημερινότητα που επηρεάζει τον ρυθμό με τον οποίο γερνάτε.
Πρόσφατα μάλιστα, ένας γιατρός αποκάλυψε το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να σας κάνει να γερνάτε πιο γρήγορα: Είναι η κακή ποιότητα ύπνου. Ο Δρ. Neil Paulvin, γιατρός μακροζωίας και αναγεννητικής ιατρικής, μίλησε για τη σημασία του ύπνου.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Δρ. Paulvin είπε ότι ο καλός ύπνος είναι πρωταρχικής σημασίας για όσους θέλουν να γεράσουν καλύτερα. Χώρισε μάλιστα τη γήρανση σε δύο κατηγορίες: την εγγενή και την εξωγενή.
Εξηγώντας τη σημασία αυτών των δύο ειδών γήρανσης, ο Δρ. Pailvin είπε ότι η εσωτερική γήρανση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ενώ η εξωτερική γήρανση μπορεί να αποδοθεί σε επιλογές τρόπου ζωής όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση και η διαχείριση του στρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ποιοτικός ύπνος είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Εξηγώντας γιατί ο ύπνος είναι σημαντικός, είπε: «Με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής μας, ο ύπνος συχνά θυσιάζεται είτε από επιλογή είτε από ανάγκη».
Προβλήματα από την έλλειψή του
Όμως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Η έλλειψη ύπνου από την άλλη μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Επιπλέον, ο Δρ. Pailvin τόνισε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος, γνωστική εξασθένηση και εξασθενημένη ανοσία.
Πιο αναλυτικά η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει:
1. Ρυτίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος
Το δέρμα μας αποτελείται από πολλές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που το βοηθούν να διατηρείται λείο και σφριγηλό καθώς γερνάμε.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα τη δύναμη τόσο του κολλαγόνου όσο και της ελαστίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος ή χαλάρωση.
2. Γνωστική εξασθένηση
Βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μείωση των κινητικών δεξιοτήτων, να επιβραδύνει την επεξεργασία πληροφοριών, να μειώσει την προσοχή και τη συναισθηματική μας ικανότητα και να βλάψει την κρίση μας.
Μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, εξασθενημένης μνήμης και νόσου Αλτσχάιμερ.
3. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό
Η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει κύτταρα που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα παθογόνα που μπορούν να μας αρρωστήσουν. Στο τέλος ενός κύκλου ύπνου, τα κύτταρα μεταναστεύουν σε μέρη του σώματος όπου είναι απαραίτο.
Η έρευνα δείχνει ότι όταν ο ύπνος μας διακυβεύεται, το σώμα μας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους εισβολείς τόσο αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι χρόνοι ανάρρωσης από την ασθένεια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.
Οφέλη του ύπνου στην υγεία
Ο ειδικός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
«Όταν κοιμόμαστε, το σώμα αυτοθεραπεύεται. Ο ύπνος επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα βοηθά στη βελτίωση της υγείας των κυττάρων και των ιστών, της γνωστικής λειτουργίας, της ανοσίας, των επιπέδων ενέργειας και του μεταβολισμού», υπογράμμισε ο ειδικός.
«Το να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να περιορίζετε την καφεΐνη και το αλκοόλ και να δημιουργείτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, κάνουν την κρεβατοκάμαρά σας ένα καταφύγιο», κατέληξε ο γιατρός.