Σχεδόν όλα τα πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα έχουν προειδοποιητική ταμπέλα στις αντλίες τους που απαγορεύουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αλλά κανείς δεν το κάνει. Να γιατί.
Ίσως έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο όταν βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητο σας γιατί μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Καλή συμβουλή ή είναι απλώς μια φήμη που τροφοδοτείται από το Διαδίκτυο;
Πώς ξεκίνησαν οι απαγορευτικές ταμπέλες για το κινητό στα πρατήρια καυσίμων
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κάποιος ιθύνοντας των πετρελαίων είχε ακούσει φήμες για εκρήξεις που σχετίζονται με κινητά τηλέφωνα στην Ινδία και την Αυστραλία, και αποφάσισε ότι παρά την έλλειψη ερευνών – ή ακόμα και αναφορών για αυτά τα περιστατικά από έγκριτα ειδησεογραφικά πρακτορεία — οι εταιρείες πετρελαίου θα έπρεπε διασφαλίσουν ότι δεν θα πάθει κανείς τίποτα και έπρεπε να μπει μια προειδοποιητική ταμπέλα. Η βιομηχανία πετρελαίου προφανώς ανησυχούσε ότι οι σπινθήρες από τις μπαταρίες των κινητών συσκευών θα μπορούσαν να εκτοξευτούν προκαλώντας έκρηξη στα πρατήρια βενζίνης.
Πρέπει να απενεργοποιήσω το τηλέφωνό μου στο πρατήριο βενζίνης;
Γρήγορη απάντηση: Εάν οι εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου ήταν σίγουρες ότι θα μπορούσε να αναφλεγεί το πρατήριο καυσίμων επειδή μιλήσατε στο κινητό σας, θα εφάρμοζαν με αυστηρότητα τις πολιτικές απαγόρευσης χρήσης τηλεφώνου.
Επομένως, παρά τις έντυπες προειδοποιήσεις, δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων ενέχουν οποιοδήποτε είδος κινδύνου πρόκλησης έκρηξης.
3 κανόνες για ασφαλή ανεφοδιασμό
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πετρελαίου Εξοπλισμού (PEI), η εκφόρτιση στατικού ηλεκτρισμού είναι ένοχος. Για αυτό συνιστά τα εξής για ασφαλή ανεφοδιασμό:
- Σβήστε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.
- Μην καπνίζετε.
- Μην παραμένετε στο όχημά σας κατά τον ανεφοδιασμό.
Αν και το κινητό σας μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι η αιτία πυρκαγιάς στην αντλία βενζίνης, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, για να μειώσουν τυχόν κινδύνους.