Η ψυχική υγεία είναι πολύτιμη γι’ αυτό δεν είναι κακό να ζητάμε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Στο ψυχιατρικό τμήμα του Θριάσιου νοσοκομείου βρέθηκε η δημοσιογράφος Σάσα Σαμάτη και έστειλε το μήνυμα της.
Η Σάσα Σταμάτη με ανάρτησή της στο Instagram κοινοποίησε την επίσκεψή της στο ψυχιατρικό τμήμα του Θριασίου. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Πολλές φορές λέμε «Δεν σε φοβάμαι εσένα, είσαι πολύ δυνατός». Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ένας δυνατός άνθρωπος αντέχει τα πάντα και τα καταφέρνει όλα μόνος του. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε ανάγκη από βοήθεια ουσιαστική και χρήσιμη.
Τι έγραψε η Σάσα Σταμάτη στην ανάρτηση της
«Όταν φτάνεις στον πάτο μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Δε σε νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Δεν είναι ταμπού. Χτύπα την πόρτα» έγραψε στην ανάρτησή της.
Πότε να ζητήσετε ψυχολογική βοήθεια
Μερικές φορές, προκύπτουν θέματα στη ζωή μας τα οποία μας δυσκολεύουν. Αυτά μπορεί να αφορούν προσωπικές δυσκολίες, σημαντικά γεγονότα ζωής, αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε ακόμα και καθημερινά ή πιο σύνθετα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.
Πολλές από αυτές τις δυσκολίες μπορούμε να τις λύσουμε μόνοι μας ή ζητώντας τη βοήθεια ενός φίλου ή συγγενούς. Εάν όμως η δυσκολία παραμένει αμείωτη στο χρόνο ή γίνεται όλο και πιο έντονη, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο.
Που να απευθυνθείτε: Σε ψυχίατρο, ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή ή σε ψυχαναλυτή;
Ο ψυχίατρος είναι και ο μόνος επαγγελματίας που μπορεί να χορηγήσει φάρμακα, γιατί είναι ειδικότητα ιατρικής.
Ο ψυχολόγος δεν συνταγογραφεί φάρμακα, αλλά και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να συνεργαστεί με ψυχίατρο.
Όλοι οι ψυχολόγοι δεν είναι ψυχαναλυτές ούτε και όλοι οι ψυχαναλυτές είναι ψυχολόγοι (προσοχή σε επαγγελματίες που δηλώνουν ψυχοθεραπευτές χωρίς να είναι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι).
Υπάρχει ψυχολόγος με κατεύθυνση κλινική, σχολική, υγείας, κοινωνική, αναπτυξιακή, κλπ ή και χωρίς κατεύθυνση, ο οποίος με την κατάλληλη μετεκπαίδευση γίνεται ψυχοθεραπευτής.
Ο ψυχοθεραπευτής έχει μια θεωρητική προσέγγιση την οποία ακολουθεί και ανάλογα με την οποία χρησιμοποιεί τεχνικές ώστε να προβεί στην κατανόηση του θεραπευόμενου αλλά και τη θεραπεία του. Υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μεταξύ των οποίων η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η θεραπεία σχημάτων, η συστημική, η gestalt, η υπαρξιακή.
Ο ψυχαναλυτής συνήθως χρησιμοποιεί ψυχαναλυτική ή ψυχοδυναμική θεραπεία.
Κάποιος που χρειάζεται να λάβει θεραπεία θα πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.