Ποια προβλήματα υγείας δείχνει το χρώμα των ούρων-Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες να προσέχουμε

χρώμα των ούρων

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το χρώμα των ούρων έχει πολλές πληροφορίες για την υγεία μας. Καταρχάς δείχνει αν είμαστε ενυδατωμένοι και υγιείς. Άραγε, ποιο χρώμα πρέπει να μας κάνει να απευθυνθούμε σε γιατρό;

Το χρώμα των ούρων μπορεί να αλλάξει από διάφορούς παράγοντες όπως για παράδειγμα οι τροφές που καταναλώνουμε .Παράλληλα, δείχνει το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού μας. Παράλληλα όμως αποτελεί ένδειξη για τη γενικότερα καλή υγεία για αυτό και οι επιστήμονες συστήνουν να το παρακολουθούμε.

Το χρώμα των ούρων που δείχνει ότι δεν είμαστε ενυδατωμένοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενυδάτωση είναι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας. Όμως είναι κάτι που για πολλούς είναι ευκολότερο στη θεωρία, παρά στην πράξη.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν συνεχώς ότι πρέπει να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα και υπάρχουν πολλοί τρόποι που μας βοηθούν να προσπαθήσουμε και μας παρακινούν να πίνουμε περισσότερο, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό.

Η διατροφολόγος Ali Cullen μοιράστηκε γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, ακόμα κι αν προσπαθείτε να αποτρέψετε τις συχνές επισκέψεις στο μπάνιο.

«Εάν νιώθετε πολύ συχνά την ανάγκη για ούρηση, αλλά δεν παράγετε πολλά ούρα όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Σίγουρα όχι λιγότερο, καθώς τα ούρα σας έχουν υψηλή συγκέντρωση και επομένως ερεθίζουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης», εξηγεί η ειδικός.

Ποιο χρώμα των ούρων δείχνει ότι έχετε καλή υγεία

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου το χρώμα των ούρων σας, καθώς αυτό μπορεί να δείχνει πόσο ενυδατωμένοι είστε. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας, όπως τροφές όπως το παντζάρι, που μπορεί να κάνει το ούρα κόκκινα.

Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στο χρώμα των ούρων μπορεί να χρειαστεί να διερευνηθούν ιατρικά, καθώς θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι έχετε μια υποκείμενη ασθένεια ή μόλυνση.

«Τυπικά, τα υγιή ούρα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, σχεδόν διαυγές, αλλά με κάποια κίτρινη χρωστική ουσία. Εάν τα ούρα σας είναι πολύ καθαρά, αυτό είναι σημάδι ότι πίνετε άφθονο νερό και είστε καλά ενυδατωμένοι», αναφέρει η Δρ. Cullen και προσθέτει:

«Αλλά εάν τα ούρα σας είναι πιο σκούρα, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Επίσης θα μπορούσε να είναι ένδειξη προβλημάτων με τον χοληδόχο πόρο σας, ηπατική νόσο ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων».

Τα θολά και δύσοσμα ούρα είναι τυπικά σύμπτωμα μόλυνσης της ουροδόχου κύστης όπως η κυστίτιδα. Η Δρ. Cullen συμβούλεψε ότι εάν κατά τα άλλα η υγεία σας είναι σε καλή κατάσταση, το να πίνετε περισσότερο νερό και να τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε.

«Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση της συσσώρευσης βακτηρίων και ιζημάτων από την ουροδόχο κύστη, βοηθώντας στην απομάκρυνση τυχόν λοίμωξης εάν υπάρχει. Το να πίνετε νερό σε μεγάλη χρονική απόσταση από τα γεύματα το εμποδίζει να αραιώσει τα πεπτικά σας ένζυμα και να προκαλέσει φούσκωμα», σημειώνει η ειδικός.

Τόνισε επίσης ότι το να αδειάζετε συχνά την ουροδόχο κύστη σας είναι σημαντικό για την πρόληψη της καθίζησης των βακτηρίων, επομένως δεν πρέπει να προσπαθείτε να αποφύγετε την επίσκεψη στην τουαλέτα. Η κατανάλωση λαχανικών, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να περιορίσετε τα μη φιλικά βακτήρια.

Ενώ τα τρόφιμα με έντονο χρώμα, όπως τα παντζάρια, μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι τα ροζ ή τα κόκκινα ούρα, τα ούρα με πολύ σκούρο καφέ χρώμα και τα θολά, αφρώδη ούρα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα και πρέπει πάντα να ελέγχονται από γιατρό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top