Πώς ο ύπνος επηρεάζει τον μισθό σας – Νέα αποκαλυπτική μελέτη

ύπνος και μισθός

Νέα μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ ύπνου και μισθού! Ποιοι τυχεροί παίρνουν αυξημένο μισθό: οι πρωινοί ή οι βραδινοί τύποι;

Το «κοιμήσου εσύ και η τύχη σου δουλεύει» ίσως τελικά να ισχύει σε αυτήν την έρευνα. Το εάν είστε βραδινοί ή πρωινοί είναι ένας βασικός παράγοντας για πάρετε αύξηση στο μισθό σας.

Τι έδειξε η μελέτη για τον ύπνο και τον μισθό

Οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά συνήθως έχουν ανθυγιεινές συνήθειες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με μειωμένους μισθούς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Economics and Human Biology. Τα ευρήματα ρίχνουν φως στη σχέση μεταξύ των φυσικών προτύπων ύπνου των ανθρώπων, γνωστών ως χρονοτύπων, και της οικονομικής τους ευημερίας στη μέση ηλικία.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει διάφορες συσχετίσεις μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του μισθού, υπήρξαν ασυνέπειες και έλλειψη κατανόησης σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν στη μείωση του μισθού. Οι ερευνητές έβαλαν στόχο να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος, όπως υποδεικνύεται από τον χρονότυπο, επηρεάζει τους μισθούς και τις πιθανές οδούς που εμπλέκονται.

Τι είναι ο χρονότυπος;

Ο χρονότυπος αναφέρεται στη φυσική προτίμηση ενός ατόμου για το πότε θα κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σχετίζεται στενά με τον εσωτερικό κιρκάδιο ρυθμό ενός ατόμου, ο οποίος είναι το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει διάφορες φυσιολογικές και συμπεριφορικές διεργασίες σε ένα 24ώρο. Αυτός ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζει την αίσθηση εγρήγορσης και παραγωγικότητας ή τη νύστα και τη μειωμένη αποδοτικότητα.

Οι άνθρωποι παρουσιάζουν διαφορετικούς χρονότυπους με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς τους. Αυτά μπορούν να ταξινομηθούν γενικά σε τρεις κατηγορίες:

  • Πρωινοί τύποι: Οι πρωινοί τύποι είναι άτομα που προτιμούν να ξυπνούν νωρίς το πρωί και είναι περισσότερο σε εγρήγορση τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Τείνουν να νιώθουν κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο νωρίτερα το βράδυ.
  • Βραδινοί τύποι: Οι βραδινοί τύποι είναι άτομα που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι και δραστήριοι πολύ αργά το βράδυ. Νιώθουν περισσότερο δραστήριοι το βράδυ και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν ή να αποδόσουν το πρωί.
  • Ενδιάμεσοι τύποι: Μερικά άτομα εμπίπτουν σε πρωινούς και βραδινούς τύπους, με έναν χρονότυπο που πέφτει κάπου στη μέση. Μπορεί να νιώθουν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι πολύ νωρίς όσο οι πρωινοί τύποι ή μπορεί να μένουν ξύπνιοι αργότερα από τους πρωινούς αλλά όχι τόσο αργά όσο οι βραδινοί τύποι.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που συνδέουν τον χρονότυπο και το μισθό, οι ερευνητές πρότειναν ένα θεωρητικό πλαίσιο που συνδυάζει οικονομικά μοντέλα που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, το κοινωνικό κεφάλαιο και το κεφάλαιο υγείας. Αυτό το πλαίσιο υποδηλώνει ότι ο χρονότυπος ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη αυτούς τους τύπους κεφαλαίου, που στη συνέχεια επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τους μισθούς.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη προέρχονται από μια έρευνα με βάση τον πληθυσμό, γνωστή ως North Finland Birth Cohort 1966, επιτρέποντας μια ισχυρή ανάλυση των δεσμών μεταξύ του χρονότυπου, των διαφόρων μορφών κεφαλαίου και μισθών.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο αξιολογήθηκε μέσω παραγόντων όπως η εργασιακή εμπειρία και το μορφωτικό επίπεδο, το κεφάλαιο υγείας μετρήθηκε μέσω συμπεριφορών όπως το κάπνισμα και τον ύπνο και το κοινωνικό κεφάλαιο μετρήθηκε με ανάλυση της εμπιστοσύνης και της προκοινωνικής συμπεριφοράς. Το τελικό δείγμα περιελάμβανε 2.231 άνδρες και 2.789 γυναίκες.

«Οι συγγραφείς της μελέτης και εγώ έχουμε εργαστεί σε παρόμοιους τύπους έρευνας για τα Οικονομικά της Συμπεριφοράς, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ βιολογικών ή/και ψυχολογικών χαρακτηριστικών και οικονομικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Andrew Conlin, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Aalto University School of Business.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη ενός βραδινού χρονοτύπου είχε έμμεσες επιπτώσεις στους μισθούς. Με άλλα λόγια, η ύπαρξη ενός βραδινού χρονοτύπου δεν σχετίζεται άμεσα με χαμηλότερους μισθούς, αλλά σχετίζεται με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την απόκτηση λιγότερων χρημάτων.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στους μισθούς προήλθε από το κεφάλαιο υγείας. Για παράδειγμα, οι βραδινοί χρονοτύποι έτειναν να εμπλέκονται σε ανθυγιεινές συμπεριφορές πιο συχνά: δεν ήταν σωματικά δραστήριοι, κάπνιζαν ή κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ. Ήταν επίσης πιο πιθανό να βιώσουν διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνία και ύπνο λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα. Οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι βραδινοί χρονοτύποι κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους πρωινούς χρονοτύπους.

«{εραιτέρω έρευνα σχετικά με τους αιτιακούς μηχανισμούς θα ήταν πολύ κατατοπιστική. Η αναντιστοιχία μεταξύ του χρονοτύπου και του προγράμματος εργασίας προκαλεί πράγματι χαμηλότερη παραγωγικότητα. Γιατί ο βραδινός χρονότυπος σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας – υπάρχει κάποιος κοινός υποκείμενος βιολογικός παράγοντας;» αναρωτιούνται οι ερευνητές.

Η μελέτη«Η συσχέτιση μεταξύ χρονοτύπου και μισθών στη μέση ηλικία» συντάχθηκε από τους Andrew Conlin, Iiro Nerg, Leena Ala-Mursula, Tapio Räihä και Marko Korhonen.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top