Η κατάθλιψη και το άγχος προκαλούν καρκίνο; Νέα μελέτη ανατρέπει τη θεωρία

κατάθλιψη στρες καρκίνο

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη και το άγχος δεν είναι παράγοντες κινδύνου.

Περίπου το 5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει κατάθλιψη και το 40-50% με μείζονα κατάθλιψη θα βιώσουν επίσης άγχος. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη και το άγχος με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν ανακάλυψαν στοιχεία που αμφισβητούν τη θεωρία ότι η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cancer της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Κατάθλιψη και άγχος: ένας φαύλος κύκλος

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 5% του ενήλικου πληθυσμού στον κόσμο. Τα άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως άγχος. Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 40-50% των ατόμων με άγχος θα παρουσιάσουν και κατάθλιψη. Και αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο για άτομα με μείζονα κατάθλιψη που βιώνουν επίσης άγχος.

Λόγω της βαθιάς επίδρασης που μπορεί να έχουν στο σώμα, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες (έμφραγμα και εγκεφαλικό) και άνοια. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη και το άγχος με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πώς η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ. Lonneke A. van Tuijl, ο οποίος την εποχή της μελέτης ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Groningen και τώρα είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, αλλά προηγούμενες μελέτες για το θέμα είναι αντικρουόμενες.

«Οι μελέτες διαφέρουν επίσης ως προς τους ορισμούς και τις προσεγγίσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξαχθεί ένα συνολικό συμπέρασμα», δήλωσε στο Medical News Today.

Για τη μελέτη τους, η Δρ. van Tuijl και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από την International Psychosocial Factors and Cancer Incidence Consortium. Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει πληροφορίες από 18 υποψήφιες ομάδες μελέτης με περισσότερους από 300.000 ενήλικες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τον Καναδά.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και του άγχους και του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 26 ετών.

Πώς συνδέονται η κατάθλιψη και το άγχος

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας όπου το άτομο βιώνει ένα συνεχές αίσθημα θλίψης που επηρεάζει την ικανότητά του να απολαύσει τη ζωή του. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για την κατάθλιψη, όπως:

Όπως η κατάθλιψη, το άγχος αποτελεί διαταραχή της διάθεσης. Με το άγχος, ένα άτομο αισθάνεται συνεχώς ανήσυχο και νευρικό.

Για μερικούς ανθρώπους, το άγχος μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης κατάθλιψης. Και για άλλους, το άγχος τους μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψή τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα άτομο να έχει και κατάθλιψη και άγχος.

Ποιες συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο;

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης για καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο που σχετίζονται με το κάπνισμα και τα συμπτώματα άγχους αυξάνουν κατά 24% τον κίνδυνο για διάγνωση κατάθλιψης.

Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε σημαντικά μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και του δείκτη μάζας σώματος (4% για συμπτώματα άγχους και 8% για διάγνωση κατάθλιψης).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα για τον καρκίνο του πνεύμονα έχουν σχέση με το κάπνισμα και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα κατάθλιψης ή και άγχους.

Το άγχος προκαλεί καρκίνο;

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο Δρ. Parvin Peddi, πιστοποιημένος ιατρός ογκολόγος και διευθυντής Ιατρικής Ογκολογίας Μαστού για το Κέντρο Μαστού Margie Petersen στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ανάφερε στο Medical News Today ότι αυτά τα ευρήματα είναι συνεπή με αυτά που βλέπει στην κλινική της.

«Είναι πολύ συνηθισμένο στους ασθενείς να πιστεύουν ότι έπαθαν καρκίνο λόγω στρες, άγχους ή κατάθλιψης ή ότι εάν έχουν συνεχές στρες, θα είναι πιο πιθανό να επανεμφανιστεί ο καρκίνος. Αυτή τη μελέτη αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.»

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο

Για τους αναγνώστες που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου, οι ειδικοί προτείνουν αυτές τις συμβουλές:

  • ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή
  • γυμνάζεστε τακτικά
  • μην καπνίζετε
  • χρησιμοποιείτε αντηλιακό, χειμώνα – καλοκαίρι
  • κάνετε τακτικά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο
  • αποφεύγετε συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές λοιμώξεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ πρόκειται για εκτιμήσεις, άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχο κάποιου, παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το μυστικό είναι η πρόληψη: κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top