Εκτός από την υποστελέχωση και την εργασιακή εξουθένωση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έρχονται αντιμέτωποι με επιθέσεις και συμπεριφορές βίας. Η φύλαξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι πλημμελής καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στο νοσοκομείο Ναυπλίου, ομάδα Ρομά, αποτελούμενη από περίπου 50 άτομα, επιτέθηκε σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αφορμή ο θάνατος νεαρού Ρομά στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου.
Όταν οι γιατροί ανακοίνωσαν το θάνατό του οι Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο επιτέθηκαν στο υγειονομικό προσωπικό και «από τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Γιατί απαιτείται φύλαξη των νοσοκομείων
Αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό βίας εναντίον του υγειονομικού προσωπικού. Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται όλο και πιο συχνά στα νοσοκομεία, παράλληλα με την όξυνση των προβλημάτων που οδηγούν σε ταλαιπωρία των πολιτών. Η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων κατά του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, προέρχεται από τους Ρομά.
«Συγκεντρώνονται σε ομάδες 50 ατόμων κάθε φορά στα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας συνοδεύοντας ασθενή στα επείγοντα ή να επισκεφθούν νοσηλευόμενο ασθενή και βαράνε όποιον βρουν μπροστά τους». Γιατροί και λοιπό προσωπικό γίνονται συχνά πυκνά δέκτες άσχημων συμπεριφορών και επιθέσεων και τα περιστατικά φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας στα νοσοκομεία.
«Δεν φθάνει η κούραση των υγειονομικών στα νοσοκομεία έχουμε και τις επιθέσεις ατόμων σε βάρος του προσωπικού.
Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να εξετάζουν ταυτόχρονα όλους τους ασθενείς στα επείγοντα, δεν είναι θαυματουργοί να αποτρέψουν όλους τους θανάτους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ζητάει την προστασία των υγειονομικών και την πλήρη νομική κάλυψή τους με ευθύνη των νοσοκομείων.
«Τα άτομα αυτά προβαίνουν σε τραμπούκικες πράξεις σε βάρος του προσωπικού εκμεταλλευόμενοι την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων και κέντρων υγείας», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα με τη φύλαξη των νοσοκομείων.
«Οι φύλακες είναι ελάχιστοι και η αστυνομία φθάνει κατόπιν εορτής». Οι διοικήσεις αρνούνται να αναλάβουν τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και προτείνουν «να κάνουμε εμείς μηνύσεις. Πόσο εύκολο είναι ένας εργαζόμενος να κάνει μηνύσεις; Να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα από τη τσέπη του και να στοχοποιηθεί μαζί με την οικογένειά του από αυτά τα άτομα…», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.