Λίπος στο συκώτι: Αποτοξινώστε το συκώτι σας με 9 φυσικούς τρόπους

συκώτι τροφες

Το λίπος στο συκώτι ή αλλιώς λιπώδης διήθηση στο ήπαρ είναι από τα πιο συχνά ευρήματα σε απεικονιστικούς ελέγχους, επειδή δεν έχει συμπτώματα. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι να υποστηρίξετε το συκώτι σας που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά σας.

Το λίπος στο συκώτι παράγεται από υπερβολική συσσώρευση τριγλυκεριδίων. Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Οι κύριες λειτουργίες του είναι η απομάκρυνση των τοξινών και η επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Το αίμα φιλτράρεται μέσω του ήπατος ενώ το συκώτι παράγει τη χολή. Μεταβολίζει τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό και συνθέτει τριγλυκερίδια που εξάγονται ως λιποπρωτεΐνες.

Τι είναι η λιπώδης διήθηση;

Η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ ή αλλιώς λίπος στο συκώτι αποτελεί ίσως το πιο συχνά περιγραφόμενο εύρημα σε απεικονιστικούς ελέγχους της κοιλίας, όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία. Συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα, καθώς η λιπώδης διήθηση παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις, ασυμπτωματική.

Βελτιώστε την υγεία του ήπατος κάνοντας επιλογές που μειώνουν την πιθανότητα λιπώδους ήπατος, περιορίζοντας την έκθεσή σας στις τοξίνες και υποστηρίζοντας τις φυσικές οδούς αποτοξίνωσης του ήπατος. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχετε σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δείτε πώς θα μειώσετε το λίπος στο συκώτι.

1. Μειώστε τη χρήση πλαστικών

Τα πλαστικά είναι πηγή χημικών ουσιών που το σώμα δυσκολεύεται να αποβάλλει. Μάλιστα τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό και συσσωρεύονται στο συκώτι – μεταξύ άλλων οργάνων – προκαλώντας βλάβη και αυξάνοντας τη φλεγμονή.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από έναν κόσμο γεμάτο πλαστικό; Αντικαταστήστε τα πλαστικά δοχεία με γυάλινα και αποφύγετε τη θέρμανση σε πλαστικά δοχεία, καθώς επιτρέπει σε περισσότερα μικροπλαστικά να εισχωρήσουν στο φαγητό ή το ποτό σας (όπως πλαστικά καπάκια καφέ).

2. Προσοχή στα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής

Το συκώτι επεξεργάζεται όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Ο γιατρός σας οφείλει να εξετάσει τον κίνδυνο ή τα οφέλη ενός φαρμάκου προτού αρχίσετε να το παίρνετε.

Ορισμένα κοινά φάρμακα που συνδέονται με ηπατική βλάβη ή επιπλοκές περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών χαπιών.

Η υπερβολική χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι. Ακριβώς επειδή τα συστατικά του συμπληρώματος θεωρούνται φυσικά σε σύγκριση με τα φάρμακα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδρούν στο σώμα.

Ενώ ορισμένα συμπληρώματα (ειδικά σε υψηλές δόσεις για παρατεταμένες περιόδους) μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι, κάποια άλλα συμπληρώματα διατροφής, όπως το γαϊδουράγκαθο, η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C και το σελήνιο υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος και τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης.

3. Τρώτε τροφές με ίνες

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος. Οι φυτικές ίνες προάγουν ένα υγιές βάρος και ισορροπούν τα επίπεδα ενέργειας, ενώ η υπερβολική ενέργεια (οι θερμίδες) είναι ο κύριος ένοχος συσσώρευσης λίπους στα ηπατικά κύτταρα.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη δέσμευση και την αποβολή των αποβλήτων και τοξινών. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα: φασόλια, πατάτες, αβοκάντο, μούρα, μήλα, μπανάνες, βρόμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

4. Πίνετε αρκετό νερό

Το να πίνετε αρκετό νερό βοηθά το συκώτι να αποβάλλει τις τοξίνες. Η αφυδάτωση καθιστά δυσκολότερη τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν να πίνουν περίπου το μισό του σωματικού τους βάρους σε λίτρα νερό την ημέρα.

5. Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ

Το σώμα αντιμετωπίζει το αλκοόλ ως τοξίνη και είναι δουλειά του ήπατος να εξουδετερώσει αυτήν την απειλή. Όμως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φθείρει το συκώτι και είναι η αιτία της λιπώδους νόσου του ήπατος.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως δύο ποτά την ημέρα ή λιγότερο για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο για τις γυναίκες. Προτιμήστε όμως τη μικρότερη κατανάλωση.

Μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ακόμη και ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες αύξησε τον κίνδυνο κίρρωσης.

6. Διαχειριστείτε το άγχος

Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος. Κάτω από στρεσογόνες συνθήκες η λειτουργία του ανοσοποιητικού μειώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές παρεμβαίνουν στη ροή του αίματος στο συκώτι, καταστρέφοντας τα κύτταρα.
Η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής, του διαλογισμού, καθώς και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες.

7. Βελτιώστε τον ύπνο σας

Ναι, ο ύπνος και το συκώτι σας έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Μια μελέτη του 2021 σε νεαρούς Κορεάτες ενήλικες διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το λιπώδες ήπαρ.

Το συκώτι σας κάνει πολλή δουλειά ενώ κοιμάστε, επομένως η βελτίωση του ύπνου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε το συκώτι σας.

8. Επιλέγετε καλά λιπαρά

Η κατανάλωση λίπους δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αποθήκευση λίπους στο συκώτι. Το είδος του λίπους (καθώς και η συνολική πρόσληψη θερμίδων) είναι αυτό που έχει σημασία.

Επιλέγετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τις συνταγές σας. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την ικανότητά του να αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης – γνωστή και ως καλή χοληστερόλη που απομακρύνει την κακή χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος – και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

9. Γυμναστείτε

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει τη μεταβολική υγεία, την οστική πυκνότητα και χαρίζει μακροζωία και είναι απαραίτητη για την αποτροπή χρόνιων ασθενειών όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Ένας ανενεργός τρόπος ζωής (από μόνος του και σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή) είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο λιπώδες ήπαρ.

Οι συνιστούν στους ενήλικες να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top