Ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια που προτείνει.
Ένας ακόμη θάνατος λόγω λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 4, ενώ τα κρούσματα διπλασιάστηκαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2023, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 40 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 37 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 3 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 19 νέα κρούσματα.
Έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 78 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη). Νοσηεύονται 11 άτομα εκ των οποίων 6 σε απλές κλίνες και 5 σε ΜΕΘ, ενώ 25 έλαβαν εξιτήριο.
Τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας προέρχονται από τις Περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Καστοριάς, Αρτας, Καρδίτσας. Λάρισας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.
Δράσεις ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο ΕΟΔΥ υλοποιεί -σε συνεργασία με άλλους φορείς- μια σειρά δράσεων πρόληψης και απόκρισης για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Ενίσχυση της επιτήρησης της νόσου σε ανθρώπους και της ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και αρχών
- Ενίσχυση της επιτήρησης των εγκεφαλιτίδων και των λοιπών ύποπτων περιστατικών
- Καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με εργαστήρια που διενεργούν έλεγχο για τον ιό του ΔΝ, για την έγκαιρη διερεύνηση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων
- Υποστήριξη εργαστηριακής διερεύνησης ύποπτων περιστατικών
- Διερεύνηση κρουσμάτων
- Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση αρχών
- Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση κοινού
- Καθορισμός των επηρεαζόμενων περιοχών – Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος
- Συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), το οποίο διενεργεί επιτήρηση της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή και πτηνά
Δράσεις επιτήρησης και ελέγχου των κουνουπιών
- Ευαισθητοποίηση Περιφερειών και Δήμων για την έγκαιρη έναρξη, οργάνωση και υλοποίηση αποτελεσματικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών στην περιοχή ευθύνης τους και την ανάδειξή τους σε θέμα υψηλής προτεραιότητας
- Παρακολούθηση πορείας των έργων διαχείρισης κουνουπιών και συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με το στάδιο υλοποίησης των έργων καταπολέμησης κουνουπιών, ανά Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα, μέσω προτυποποιημένου ερωτηματολογίου
- Εντομολογική επιτήρηση
- Επικοινωνία με φορείς δημόσιας υγείας του εξωτερικού
Αναμενόμενα τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.
Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες.
Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2023, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.
Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2023) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
Τα μέτρα προστασίας
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.
Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.