Πέτρα στον ουρητήρα: 2 νέες, αναίμακτες επεμβατικές τεχνικές για την ουρολιθίαση

ουρολιθίαση επεμβατικές τεχνικές

Ποιες είναι οι σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν την πέτρα στον ουρητήρα, τη γνωστή ουρολιθίαση.

Η oυρολογία είναι η ειδικότητα που επωφελήθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογική εξέλιξη στην Ιατρική. Οι ενδοσκοπήσεις με εύκαμπτα, ατραυματικά εργαλεία, η μικροχειρουργική και η ρομποτική χειρουργική, άλλαξαν ριζικά προς όφελος του ασθενούς, τη χειρουργική βαρύτητα των ουρολογικών επεμβάσεων. Μια από αυτές και η πέτρα στον ουρητήρα και η ουρολιθίαση.

Μέχρι πριν από 30-35 χρόνια η θεραπεία για την πέτρα στον ουρητήρα και την ουρολιθίαση παρέμενε δύσκολη, ιδιαίτερα τραυματική, επικίνδυνη και συχνά με σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχισα επεμβατικές μεθόδους.

Τι είναι η πέτρα στον ουρητήρα (ουρολιθίαση);

Ουρολιθίαση ή αλλιώς πέτρα στον ουρητήρα είναι η δημιουργία λίθων στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Ανάλογα με την εντόπιση, υπάρχει λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων, λιθίαση της ουροδόχου κύστης και τέλος λιθίαση της ουρήθρας. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση στον άνθρωπο μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Οι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, και είναι γνωστοί από τους αρχαίους χρόνους.

Οι νέες επεμβάσεις για την ουρολιθίαση

«Η ουρητηρική και ανιούσα ενδονεφρική χειρουργική άλλαξαν ριζικά τη βαρύτητα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης.

Η τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα της ενδοσκοπικής χειρουργικής με οπτικές ίνες υψηλής ευκρίνειας, εύκαμπτα και μικρής διαμέτρου ενδοσκόπια και λεπτών ινών laser, έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία των λίθων του ουροποιητικού συστήματος» εξηγεί ο κ. ο Ιωάννης Μπουζαλάς Ουρολόγος – Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης, Metropolitan General και συνεχίζει:

Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες για μια επιτυχημένη χειρουργική ενδοσκοπική επέμβαση με το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή:
1. εξατομίκευση της θεραπείας
2. εμπειρία και εξειδίκευση / Υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός
3. πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης».

Ποιο είναι το κλειδί στη θεραπεία της ουρολιθίασης

Ο εξειδικευμένος ουρολόγος – ενδοουρολόγος γνωρίζει και εφαρμόζει όλες τις μεθόδους. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και η μέθοδος ή ο συνδυασμός μεθόδων επιλέγονται από τον θεράποντα γιατρό, ώστε να προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα.
Η απόφαση για το είδος της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του λίθου και, κατά δεύτερο λόγο, από την εντόπισή του. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το είδος της θεραπείας είναι:

  • τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
  • τα χαρακτηριστικά του λίθου

2 σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές

1. Η εύκαμπτη laser νεφρολιθοτριψία

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των λίθων του νεφρού. Ουσιαστικά πρόκειται για ανιούσα ενδονεφρική χειρουργική (RIRS, retrogade intrarenal surgery), όπου ενδοσκοπικά, διαμέσου της ουρήθρας, της κύστης και του ουρητήρα αντιμετωπίζονται οι λίθοι του νεφρού. Αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και σύντομο διάστημα νοσηλείας.

2. Διαδερμική νεφρολιθοτριψία

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) η διαδερμική νεφρολιθοτριψία (Percutaneous Nephrolithotomy, PCNL) αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας της κοραλλιοειδούς λιθίασης. Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία αποτελεί μια καθιερωμένη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στη θεραπεία της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

  • ποσοστό επιτυχίας: 95% – 98%
  • ποσοστό επιπλοκών: 1%
  • προβλεπόμενος χρόνος νοσηλείας: 48-72 ώρες

Τα πρωτόκολλα για ταχεία ανάρρωση

Ομάδες χειρουργών και αναισθησιολόγων παγκοσμίως στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη μετεγχειρητική διαχείριση του ασθενούς με τα πρωτόκολλα ενισχυμένης μετεγχειρητικής ανάρρωσης (Enhanced Recovery After Surgery, ERAS). Η μοντέρνα αυτή προσέγγιση επιτυγχάνει:

  • μείωση του κινδύνου επιπλοκών
  • εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου
  • γρήγορη κινητοποίηση και σίτιση
  • μικρή διάρκεια νοσηλείας
  • βραχύτερη ανάρρωση
  • μείωση του κόστους των νοσηλειών και της θεραπείας.

«Η συνεργασία με αναισθησιολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων έχει παγιώσει τη χρήση των πρωτοκόλλων ενισχυμένης μετεγχειρητικής ανάρρωσης. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική προσέγγιση στη διεγχειρητική προσέγγιση και φροντίδα του χειρουργικού ασθενή. Είναι εύκολα εφαρμόσιμα, μειώνουν τη νοσηρότητα, το περιεγχειρητικό stress, το μετεγχειρητικό πόνο, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και την παραμονή στο νοσοκομείο.

Όλες οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στοχεύουν στο να μειωθεί το χειρουργικό τραύμα και να επηρεασθεί στο ελάχιστο η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης, αλλά και κατά την περίοδο αποκατάστασης» καταλήγει ο κ. Μπουζαλάς.

Όλο Υγεία

Scroll to Top