Καρκίνος του μαστού: Επιστήμονες εφηύραν φορητή συσκευή υπερήχων που τον εντοπίζει, χωρίς εξετάσεις!

καρκίνος του μαστού συσκευή υπερήχων

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος παγκοσμίως, καθώς ευθύνεται για περίπου 1 στους 6 θανάτους στις γυναίκες. Τώρα, μια νέα, wearable τεχνολογία υπερήχων που τοποθετείτε στο σουτιέν, θα βοηθήσει να εντοπίσουμε σημάδια καρκίνου του μαστού από την άνεση του σπιτιού μας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του δέρματος) και μπορεί να επηρεάσει επίσης και άνδρες, αν και σπανιότερα, το 0,5%- 1% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άνδρες.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οι πιθανότητες επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περίπου 90% για τα πρώτα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ για τα επόμενα 5 χρόνια οι πιθανότητες επιβίωσης είναι περίπου 83%.

Ωστόσο, εάν ο καρκίνος  εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να έχει κάνει μετάσταση εκτός του μαστού, οι πιθανότητες ίασης είναι έως και 99%. Ωστόσο, εάν εντοπιστεί αργότερα, με μεταστάσεις σε πνεύμονες, ήπαρ ή οστά  το ποσοστό 5ετούς επιβίωσής του πέφτει στο 30%.

Επί του παρόντος, η μαστογραφία είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνική για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Ενώ οι μαστογραφίες είναι γενικά αποτελεσματικές, αφού ανιχνεύουν το 87% των καρκίνων, πρέπει να γίνονται σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Αυτό μειώνει την προσβασιμότητα σε πολλούς, ειδικά σε αυτούς με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι μπορεί να καθυστερήσουν τον έλεγχο λόγω κόστους ή δυσκολιών στην οργάνωση του ραντεβού.

Η συσκευή υπερήχων

 

καρκίνος του μαστού φορητή συσκευή ανίχνευσης
Πώς λειτουργεί η συσκευή ανίχνευσης cUSBr-Patch. (Α) Σχηματικό έμπλαστρο cUSBr-Patch στο σώμα. (Β) Διευρυμένη όψη του cUSBr-Patch για να απεικονίσει τα τέσσερα κύρια συστατικά του: ένα μαλακό υφασμάτινο σουτιέν ώς το πρώτο στρώμα, ένα επίθεμα κηρήθρας ως εξωτερικό στρώμα, τον ανιχνευτή για συγκράτηση και τη συστοιχία 1D που βασίζεται σε μονοκρυστάλλους. (Γ) Σχηματική απεικόνιση των τεταρτημορίων του μαστού και των θέσεων των κυκλικών περιοχών που ευθυγραμμίζονται με τα ανοίγματα του επιθέματος και τις κυκλικές οπές στο σουτιέν. (Δ) Σχηματικό επίθεμα κηρήθρας με έξι κύρια ανοίγματα (μπλε περιοχές). Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή υποδεικνύει το συγκεκριμένο ίχνος για τη σάρωση της διάταξης 1D. Οι ανοιχτές πράσινες περιοχές υποδεικνύουν επιπλέον εννέα εξαγωνικά τμήματα για απεικόνιση. (Ε) Φωτογραφία του επιθέματος κηρήθρας με τον ανιχνευτή. (ΣΤ) Φωτογραφία του ανιχνευτή. (Ζ και Ι) Φωτογραφίες του ανιχνευτή που περιστρέφεται δεξιόστροφα από 0° έως 120°, αποδεικνύοντας την ικανότητά του για περιστροφή 360°. (J) Φωτογραφία του υφασμάτινου σουτιέν με κυκλικές τρύπες σε υγιές ανθρώπινο θέμα. Οι κυκλικές οπές έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμεύουν ως ανοίγματα ώστε να διευκολύνεται η ανίχνευση. (Κ) Φωτογραφία του επιθέματος που προσαρμόζεται στο σουτιέν. (L) Φωτογραφία μιας εύχρηστης σάρωσης. Πηγή εικόνας: Science Advances

Πρόσφατα, ερευνητές σχεδίασαν μία φορητή συσκευή υπερήχων με τον κωδικό όνομα cUSBr-Patch, που θα μπορούσε να συμβάλει στον έλεγχο για καρκίνο του μαστού, στο σπίτι, που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ανιχνεύσουν έγκαιρα καρκινικούς όγκους και να βοηθήσει ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού να εντοπίσουν κάτι ύποπτο μεταξύ των μαστογραφιών.

Το επίθεμα διαθέτει έναν εύχρηστο ανιχνευτή που κάνει εν τω βάθει σάρωση και απεικόνιση ιστού (παίρνει εικόνες από πολλές γωνίες του μαστού). Είναι ένας ασφαλής τρόπος παρακολούθησης των αλλαγών στους μαλακούς ιστούς σε πραγματικό χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top