Το «Άλμα Ζωής» απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Μεταξά, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη φροντίδα και την περίθαλψη που απαιτείται για τους ασθενείς με καρκίνο.
Λίστες αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών, τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία της Μονάδας Μαστού, αναμονή στην έκδοση αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενείς με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου «Μεταξά», ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας, που αναδεικνύει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κοινοποίηση σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».
Ο Σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. «Στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει, και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας», τονίζει το «Άλμα Ζωής».
Καλεί τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προβεί σε άμεσες κινήσεις ενίσχυσης του νοσοκομείου «Μεταξά» με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό, αλλά και παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο. «Μόνον έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας όπως είναι το νοσοκομείο «Μεταξά», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», από τις 20 Απριλίου είχε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Μαστού. Με την τελευταία επιστολή αναδεικνύει τις επιπλέον δυσχέρειες που έχουν κοινοποιηθεί στο Σύλλογο και αφορούν την υποστελέχωση του νοσοκομείου, η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών με αποτελεσματικό τρόπο.
Αναμονή για χημειοθεραπείες
«Πριν λίγους μήνες, δεχτήκαμε καταγγελίες από ασθενείς του νοσοκομείου για τους χρόνους αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση του νοσοκομείου, την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του».
Ενας εξειδικευμένος γιατρός στη Μονάδα Μαστού
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για την αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό.
«Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον».
47 μέρες για τα αποτελέσματα βιοψίας
Στην επιστολή ο Σύλλογος αναφέρεται και στην περίπτωση της αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενή με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της κατάστασης της ασθενούς. Το θέμα ανέδειξε με την μαρτυρία της ίδιας της ασθενούς το oloygeia.gr.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», με αφορμή αυτό το περιστατικό, διερεύνησε περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερώθηκε ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση την βασική αιτία των καθυστερήσεων, καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία.
Το παθολογοανατομικό εργαστήριο είναι ένα κομβικό τμήμα για ένα ογκολογικό νοσοκομείο που καλείται να διαχειριστεί το σύνολο σχεδόν των ογκολογικών ασθενών θέτοντας τη διάγνωση, παρέχοντας καθοριστικές πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή εξατομικευμένα, αλλά και ελέγχοντας την ανταπόκριση στη θεραπεία και την πορεία της νόσου.
Επομένως, οτιδήποτε αφορά ογκολογικό ασθενή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου και κάθε καθυστέρηση που ειδικά στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας.
Άρα η υποστήριξη και στελέχωση των παθολογοανατομικών δημόσιων εργαστηρίων είναι άκρως απαραίτητη και άμεση προτεραιότητα.