Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα επώδυνο κόκκινο εξόγκωμα στην άκρη του βλεφάρου σας, που μπορεί να μοιάζει με σπυράκι ακμής. Σχηματίζεται όταν ένας μικροσκοπικός αδένας που παράγει λάδι στον θύλακα των βλεφαρίδων ή στο δέρμα των βλεφάρων σας αποφραχθεί και μολυνθεί.
Το κριθαράκι στο μάτι μπορεί να εμφανιστεί είτε εξωτερικά στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο, και συνήθως προκαλείται από μόλυνση στο θύλακα των βλεφαρίδων, είτε εσωτερικά συνήθως από μια λοίμωξη στον εσωτερικό αδένα των βλεφάρων.
Κριθαράκι στο μάτι και χαλάζιο: Πού διαφέρουν
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Cleveland Clinc, το κριθαράκι στο μάτι είναι παρόμοιο, γι’αυτό και πολλές φορές μπερδεύεται, με ένα άλλο εξόγκωμα των βλεφάρων που ονομάζεται χαλάζιο. Το χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται συνήθως πίσω από το βλέφαρο, και σε αντίθεση με το κριθαράκι, συνήθως δεν είναι επώδυνο και δεν προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Αλλά η θεραπεία και για τις δύο καταστάσεις είναι παρόμοια.
Πόσο συχνό είναι το κριθαράκι στο μάτι
Πρόκειται για μία κατάσταση πολύ κοινή, που εμφανίζεται εξίσου σε όλες τις φυλές και τα φύλα. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο συνηθισμένο στους ενήλικες παρά στα παιδιά απλώς και μόνο επειδή το λάδι στους αδένες ενός ενήλικα είναι πιο παχύρρευστο από αυτό ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπές σε μπλοκάρισμα.
Εάν έχετε ορισμένες παθήσεις, όπως βλεφαρίτιδα, πιτυρίδα, ροδόχρου ακμή, διαβήτη ή υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε κριθαράκι στο μάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υποχωρήσει από μόνο του σε αρκετές εβδομάδες. Εάν δεν διαλυθεί φυσικά μετά τη δεύτερη εβδομάδα, επικοινωνήστε με έναν οφθαλμίατρο για συμβουλές.
Τα συμπτώματα που έχει για το κριθαράκι στο μάτι
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ένα επώδυνο κόκκινο εξόγκωμα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου κοντά στις βλεφαρίδες.
- Πρήξιμο του βλεφάρου (μερικές φορές ολόκληρου του βλεφάρου).
- Τραχιά υφή κατά μήκος του βλεφάρου.
- Ευαισθησία στο φως.
- Πόνος και φαγούρα.
- Δακρύρροια.
- Μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο μάτι.
Μπορεί να μεταδοθεί το κριθαράκι στο μάτι;
Το κριθαράκι στο μάτι γενικά δεν είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, μικρές ποσότητες βακτηρίων μπορούν να εξαπλωθούν από αυτό, γι’αυτό και είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και αφού αγγίξετε ένα κριθαράκι στο μάτι και να πλένετε συχνά τις μαξιλαροθήκες για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων. Αν δεν το καθαρίζετε ή εφαρμόζετε ζεστές κομπρέσες, αποφύγετε να το αγγίζετε για να μειώσετε την εξάπλωση των βακτηρίων και τον ερεθισμό.
Κριθαράκι στο μάτι: Πώς να το αντιμετωπίσετε
Το κριθαράκι στο μάτι συνήθως υποχωρεί από μόνο του σε μία έως δύο εβδομάδες. Για να νιώσετε καλύτερα γρηγορότερα και να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σχέδιο αυτοφροντίδας για να το θεραπεύσετε στο σπίτι. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει και κάποια που δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε το κριθαράκι στο μάτι.
Τι να κάνετε:
- Χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες. Εφαρμόστε μια ζεστή πετσέτα στο βλέφαρο για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, από τρεις έως πέντε φορές την ημέρα. Ξαναθερμάνετε το πανί μουλιάζοντάς το σε ζεστό νερό, στύψτε και επαναλάβετε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η προσθήκη πράσινου τσαγιού στο ζεστό νερό για τις κομπρέσες βοηθά όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην επιτάχυνση της επούλωσης, εν μέρει λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του πράσινου τσαγιού. Μερικοί επιστήμονες έχουν δείξει ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι διασπά το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων, σκοτώνοντάς τα. Ενώ υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με αυτό μεταξύ των οφθαλμίατρων, δεν θα σας βλάψει και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με τη χρήση ενός ζεστού πανιού σαν κομπρέσα.
- Καθαρίστε τα βλέφαρα. Σκουπίστε απαλά την έκκριση των ματιών με ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού που θα αποτελείται το μισό από βρεφικό σαμπουάν και το μισό από νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια βλεφάρων που διατίθενται στα περισσότερα φαρμακεία.
Τι να μην κάνετε:
- Μην πιέζετε ένα κριθαράκι προσπαθώντας να το σπάσετε.
- Μην τρίβετε ή αγγίζετε το βλέφαρό σας.
- Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ ή φακούς επαφής μέχρι να επουλωθεί η περιοχή.