Θέλετε να διατηρήσετε τα αυγά σας φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση; Ίσως περίσσεψαν πολλά βραστά αυγά από το Πάσχα και τώρα να αναρωτιέστε για πόσο καιρό αντέχουν στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσετε. Έχουμε την απάντηση.
Τα ωμά αυγά μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχει τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία σε σχέση με την πεπτικότητα της πρωτεΐνης. Επιπλέον, η πρωτεΐνη των αυγών υποστηρίζει την υγεία των σκελετικών μυών, μειώνει την όρεξη και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, παρέχει προστασία από λοιμώξεις και έχει υποτασική και αντικαρκινική δράση.
Με σωστή αποθήκευση, τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για μερικές εβδομάδες στο ψυγείο και περίπου 1 χρόνο στην κατάψυξη. Ωστόσο, η ποιότητά τους μπορεί να αρχίσει να φθίνει με τον χρόνο, οδηγώντας σε αλλαγές στη γεύση και την υφή.
Τα καλά είναι ότι τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα όταν αποθηκεύονται σωστά. Στην πραγματικότητα, αν πετάτε τα αυγά μόλις λήξει η ημερομηνία λήξης τους, ίσως σπαταλάτε χρήματα.
Τα αυγά σπάνια χαλάνε όταν αποθηκεύονται σωστά
Η παρουσία βακτηρίων μέσα στο αυγό είναι αυτό που τελικά το κάνει να «χαλάει» ή να σαπίζει.
Ωστόσο, η διατήρηση ενός αυγού σε θερμοκρασίες ψυγείου (κάτω από 40°F ή 4°C) επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και βοηθά στην αποτροπή της διείσδυσής τους στο κέλυφος.
Στην πραγματικότητα, η ψύξη είναι τόσο αποτελεσματική στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων που, σε συνδυασμό με το προστατευτικό κέλυφος και τα ένζυμα του αυγού, τα κατεψυγμένα αυγά σπάνια χαλάνε, εφόσον έχουν χειριστεί και αποθηκευτεί σωστά.
Παρόλα αυτά, η ποιότητα των αυγών μειώνεται με τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η αεροθάλαμος του αυγού μεγαλώνει και ο κρόκος και τα ασπράδια γίνονται πιο λεπτά και λιγότερο ελαστικά. Τελικά, το αυγό μπορεί απλώς να ξεραθεί αντί να χαλάσει.
Παρά αυτές τις αλλαγές, ένα αυγό μπορεί να παραμείνει απολύτως ασφαλές για κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε – Πού ωφελούν;
Πόσο διατηρούνται τα ωμά αυγά;
Εάν τα αυγά έχουν μεταφερθεί και αποθηκευτεί σωστά, μπορούν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες στο ψυγείο και ακόμα περισσότερο στην κατάψυξη (8).
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαιτεί όλα τα αυγά να διατηρούνται κάτω από 7°C από τη στιγμή που πλένονται μέχρι την αγορά τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό τα αυγά να χειρίζονται και να αποθηκεύονται σωστά και μετά την αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα βάζετε γρήγορα στο ψυγείο για να αποτρέψετε τη δημιουργία υγρασίας (συμπύκνωσης), η οποία μπορεί να διευκολύνει τη διείσδυση βακτηρίων μέσω του κελύφους, σύμφωνα με το healthline.
Ιδανικά, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται στο αρχικό τους κουτί στο πίσω μέρος του ψυγείου. Αυτό τα προστατεύει από την απορρόφηση οσμών και από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει η πόρτα του ψυγείου.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε ότι το ψυγείο σας διατηρείται σε σωστή θερμοκρασία (κάτω 4°C).
Αυγά: Πότε κινδυνεύουμε από σαλμονέλλα – Τι να προσέχουμε όταν τα αγοράζουμε και τα αποθηκεύουμε
Πόσο καιρό διατηρούνται τα βραστά αυγά στο ψυγείο και σε θερμοκρασία δωματίου;
Αυτός ο πίνακας εξηγεί πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα αυγά πριν χαλάσουν ή χάσουν τόσο πολύ την ποιότητά τους (γεύση και υφή) ώστε να πρέπει να απορριφθούν:
Τα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη επ’ αόριστον, αλλά η ποιότητά τους θα αρχίσει να φθίνει μετά από κάποιο σημείο. Επίσης, φροντίστε η κατάψυξή σας να είναι κάτω από -18°C.
Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, μεταφέρετε το δοχείο στο ψυγείο για απόψυξη και καταναλώστε μέσα σε 1 εβδομάδα.
Πώς να καταλάβετε αν ένα αυγό είναι ακόμα καλό;
Αν δεν είστε σίγουροι πόσο καιρό βρίσκονται τα αυγά σας στο ψυγείο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστώσετε αν είναι ακόμα καλά.
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης ή πώλησης που αναγράφεται στο κουτί. Εναλλακτικά, αναζητήστε την ημερομηνία συσκευασίας.
Ωστόσο, τα αυγά μπορεί να είναι καλά ακόμα και για αρκετές εβδομάδες μετά από αυτές τις ημερομηνίες. Σε αυτή την περίπτωση, ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένα αυγό έχει χαλάσει είναι να κάνετε τεστ όσφρησης.
Πριν κάνετε τεστ όσφρησης, ελέγξτε αν το κέλυφος έχει ρωγμές ή έχει πούδρα ή γλοιώδη υφή. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πετάξτε το αυγό. Αν όλα φαίνονται φυσιολογικά, σπάστε το αυγό σε ένα καθαρό, λευκό πιάτο πριν το χρησιμοποιήσετε. Ελέγξτε για τυχόν αποχρωματισμό ή περίεργη μυρωδιά.
Ένα αυγό που έχει χαλάσει θα αναδύει μια αδιαμφισβήτητα άσχημη οσμή. Αν όλα φαίνονται φυσιολογικά και το αυγό δεν μυρίζει, τότε είναι ασφαλές για χρήση.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αυγά που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο της Σαλμονέλας μπορεί να φαίνονται και να μυρίζουν απολύτως φυσιολογικά, παρόλο που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Γι’ αυτό, φροντίστε να μαγειρεύετε τα αυγά μέχρι να πήξουν πλήρως ο κρόκος και το ασπράδι, ώστε να καταστραφούν τα τυχόν βακτήρια. Φαγητά που περιέχουν αυγά, όπως ογκρατέν, θα πρέπει να μαγειρεύονται σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 71°C.
Αν και πολλοί προτιμούν τα αυγά μισοψημένα, ορισμένες ομάδες ανθρώπων πρέπει να το αποφεύγουν λόγω αυξημένου κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης, όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Για συνταγές που απαιτούν ωμά αυγά, όπως το dressing για σαλάτα Caesar, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε παστεριωμένα αυγά.
Αυγό : Πόσο διατηρείται στο ψυγείο ή μετά το μαγείρεμα -Το κόλπο για να καταλάβετε αν είναι φρέσκο
Πώς να αξιοποιήσετε τα βραστά αυγά που περίσσεψαν
Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για να καταναλώσετε τα βραστά αυγά που ενδεχομένως έχετε ακόμη στο ψυγείο.
1. Σάντουιτς με σαλάτα αυγού
Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική σαλάτα αυγού με μαγιονέζα, σέλινο και φρέσκο κρεμμυδάκι, δίνοντας ένα φρέσκο και γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να προσθέσετε κάρυ για μια πινελιά γεύσης. Χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής άλεσης ή κλασικό λευκό ψωμί για να δημιουργήσετε ένα χορταστικό σνακ ή σάντουιτς, που είναι ιδανικό για γρήγορο μεσημεριανό ή πρωινό.
2. Τοστ με αβοκάντο και τριμμένο αυγό
Η ιδέα για τοστ με αβοκάντο και βραστό αυγό είναι απλή αλλά γεμάτη γεύση. Απλώνετε πολτοποιημένο αβοκάντο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και από πάνω τρίβετε το βραστό αυγό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι για γεύση και μπορείτε να γαρνίρετε με επιπλέον υλικά, όπως φρέσκια ντομάτα ή πιπεριές. Είναι ένα θρεπτικό και χορταστικό πρωινό ή σνακ.
3. Πατατοσαλάτα με αυγά και πίκλες
Αυτή η παραλλαγή της κλασικής πατατοσαλάτας ενσωματώνει βραστά αυγά και χυμό από πίκλες, δίνοντας έναν αλμυρό και φρέσκο χαρακτήρα στην σαλάτα. Χρησιμοποιήστε πατάτες βραστές και ανακάτεψέ τες με μια σάλτσα από μαγιονέζα, μουστάρδα και χυμό από πίκλες για έξτρα γεύση. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή ως γεύμα από μόνη της.
4. Κάρυ με αυγά
Αυτή η συνταγή είναι μια ινδική παραδοσιακή σπεσιαλιτέ, όπου τα βραστά αυγά μαγειρεύονται σε μια πικάντικη σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι, και μπαχαρικά όπως κάρυ, τζίντζερ και κουρκουμάς.
Καρδιακές παθήσεις: Πόσα αυγά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 29%;
Η συνταγή αυτή είναι γεμάτη γεύση και μπορείτε να την σερβίρετε με ρύζι ή ψωμί για ένα πλήρες γεύμα. Τα αυγά απορροφούν τις γεύσεις της σάλτσας και δημιουργούν έναν πλούσιο συνδυασμό που θα εντυπωσιάσει.