Ο επίμονος τυμπανισμός ή φούσκωμα είναι συχνό σύμπτωμα τις ημέρες του Πάσχα αλλά και γενικότερα. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση πολλών πολιτών ενώ συχνά ενισχύεται με την αλόγιστη, αποσπασματική και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση φαρμάκων ή υιοθέτηση τοξικών συνηθειών.
Από τη νηστεία στο φαγοπότι του Πάσχα: Μέτρα πρόληψης για να περάσουμε όλοι καλά
5 απλά μέτρα για να αποφύγετε φούσκωμα και τυμπανισμό
- Nα έχετε τακτικό πρόγραμμα στην τουαλέτα
- Αποφύγετε το stress
- Εξετάστε την διατροφή σας – Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά υποκατάστατα
- Μην τρώτε γρήγορα, μασάτε καλά κάθε μπουκιά
- Μην αμελήσετε τη σωστή παθολογική εξέταση
1. Nα έχετε τακτικό πρόγραμμα στην τουαλέτα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο φούσκωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν για αυτό, αλλά πρέπει να αφιερώνετε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Αν δεν το κάνετε, είναι πολύ εύκολο να αγνοήσετε την επιθυμία να πάτε για αφόδευση και να αναστείλετε με την επαναλαμβανόμενη αναστολή την φυσιολογική κίνηση του εντέρου σας.
2. Αποφύγετε το stress
To άγχος επιδρά δυσμενώς στην κινητικότητα του εντέρου και οδηγεί σε τυμπανισμό. Αποφύγετε πρόσωπα και καταστάσεις που σας φορτίζουν αρνητικά. Μεριμνήστε για την ποιότητα του ύπνου σας:
- διατηρώντας σταθερό ωράριο ύπνου,
- αποφεύγοντας τις οθόνες κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου,
- απομακρύνοντας θόρυβο και φως από το υπνοδωμάτιο,
- φροντίζοντας για την ποιότητα του στρώματός σας,
- αποφεύγοντας τα βαριά γεύματα αλκοόλ και καφέ πριν τον ύπνο.
Ενταχτείτε σε προγράμματα πρωινής βάδισης υπό το φως του ήλιου που βελτιστοποιούν την ισορροπία μελατονίνης σεροτονίνης στο σώμα. Αγχολυτική δράση έχουν:
- η συστηματική γυμναστική,
- τα επιλεγμένα αναγνώσματα,
- οι επιλεγμένες ψυχοσωματικές ασκήσεις,
- η χαλαρωτική μουσική,
- οι τέχνες,
- η κηπουρική,
- η επαφή με την φύση,
- η ψυχοθεραπεία,
- η κλασσική φιλοσοφία,
- η θρησκευτικότητα με άσκηση καθιερωμένων θρησκευτικών πρακτικών.
Πάσχα: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών
3. Εξετάστε την διατροφή σας – Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά υποκατάστατα
Πρέπει να παρατηρήσετε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας και να τις αποφύγετε. Είναι όμως σημαντικό να διακόψετε την υπερκατανάλωση καφέ, τα βαριά γεύματα, την κατάχρηση αλκοόλ, το fast food. Πολλοί άνθρωποι καταπίνουν πολύ αέρα κατά τη συνήθη διατροφή τους, όπως συμβαίνει με την χρήση τσίχλας ή την υπερκαταναάλωση ανθρακούχων ποτών.
Τεχνητά γλυκαντικά, όπως είναι η σορβιτόλη και η μαννιτόλη που χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατα ζάχαρης σε τρόφιμα με ενδείξεις «χωρίς ζάχαρη» ή «diet τρόφιμα», ενδέχεται να ευρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, επειδή δεν απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό και ζυμώνονται από βακτήρια στο έντερο.
Αρκετοί πάσχοντες έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, μια ουσία που ευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο γάλα. Το μάσημα τσίχλας και το κάπνισμα μπορεί επίσης να σας κάνουν να καταπιείτε επιπλέον αέρα. Η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών μπορεί επίσης να δημιουργήσει φούσκωμα.
4, Μην τρώτε γρήγορα, μασάτε καλά κάθε μπουκιά
Το να τρώτε πολύ γρήγορα όχι μόνο προκαλεί φούσκωμα, αλλά δεν δίνει στο σώμα σας το σήμα του κορεσμού. Όταν τρώτε πολύ γρήγορα ή καταπίνετε αμάσητη την τροφή, είναι πιο πιθανό να καταπιείτε αέρα. Το στομάχι σας γεμίζει με επιπλέον αέρα, κάτι που σας γεμίζει με αέρια.
5. Μην αμελήσετε τη σωστή παθολογική εξέταση
Η ιατρική αξιολόγηση συμπτωμάτων που αφορούν το έντερο και την κοιλιά πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που υποκρύπτονται σοβαρά ιατρικά νοσήματα.
Η κλινική εμπειρία του μαχόμενου παθολόγου, τόσο στο ιατρείο όσο και στο νοσοκομείο, αποδεικνύει καθημερινώς, πόσο εύκολα υποτιμώνται ανάλογα συμπτώματα λόγω της κοινοτυπίας τους, τόσο από ασθενείς που δεν σπεύδουν να εξεταστούν ιατρικώς, όσο και από ιατρούς οι οποίοι δεν κάνουν ή αναβάλλουν ή δεν πραγματοποιούν εγκαίρως επιβαλλόμενους εργαστηριακούς ελέγχους.
Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέχουμε και ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε
Έτσι σοβαρά νοσήματα όπως η σκωληκοειδίτιδα, ο καρκίνος του εντέρου, τα αποστήματα, η εκκολπωμάτωση, η ισχαιμία του εντέρου και της καρδιάς, το σύνδρομο μονήρους έλκους ορθού, ο ειλεός, ορισμένες χρονίζουσες λοιμώξεις, ειδικές φλεγμονώδεις κολίτιδες, η θυρεοειδοπάθεια, η νόσος του Addison, οι παθήσεις του οισοφάγου και του στομάχου, τα παγκρεατικά νοσήματα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς, οι παθήσεις του νεφρού, ορισμένα ηπατικά νοσήματα, ο διαβήτης, η αμυλοείδωση που προκαλούν αντιδραστική δυσλειτουργία του εντέρου, διαγιγνώσκονται πολλές φορές δυστυχώς καθυστερημένα στην Ελλάδα.