Το Πασχαλινό τραπέζι είναι συνδεδεμένο με αφθονία, νοστιμιά και οικογενειακή θαλπωρή. Ωστόσο, οι γιορτινές λιχουδιές, από το αρνί και το κοκορέτσι μέχρι τα τσουρέκια και τα πασχαλινά αυγά, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και δυσφορία. Τι να φάτε το Πάσχα για να μην παχύνετε;
Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία ειδικά από τη Κυριακή του Πάσχα μετά το γεύμα, καθώς και τη Δευτέρα. Αυτή η αύξηση, προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 30% του μέσου όρου προσελεύσεως κατά τη διάρκεια του έτους.
Πώς να φάμε στο πασχαλινό τραπέζι χωρίς να παχύνουμε προστατεύοντας την υγεία μας
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να απολαύσουμε τα παραδοσιακά εδέσματα χωρίς τύψεις και χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας και να πάρουμε κιλά;
Εξυπνες στρατηγικές για ισορροπημένη διατροφή και σωστές επιλογές, ώστε να χαρούμε το Πάσχα χωρίς επιπλέον κιλά και χωρίς να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις.
Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μία καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις, παρά να είναι ένα ακόμη διατροφικό γεγονός που να χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.
Τα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες είναι τα εξής:
- Καρδιαγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης)
- Εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (δυσπεψία, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες)
- Απορρύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο τον Σακχαρώδη Διαβήτη
- Κάποια από τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας μπορούν να παρουσιαστούν σε τόσο σοβαρή μορφή, ώστε να κινδυνέψει η ζωή του παθόντος. Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν στην πρώτη εμφάνιση ενοχλημάτων ή ήδη γνωστών συμπτωμάτων να απευθυνθούμε στο θεράποντα ιατρό ή να πάμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ωστόσο, ορισμένες σύντομες συμβουλές για την πρόληψη των προβλημάτων είναι να αποφύγουμε:
- Την κατάκλιση αμέσως μετά τη λήψη τροφής. Καλό είναι να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δύο – τριών ωρών από την ώρα του γεύματος μέχρι να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι
- Την έντονη άσκηση
- Τη χρήση αλκοολούχων ποτών
Επίσης, ως επιπρόσθετο μέτρο για ευκολότερη πέψη θα πρέπει να γίνεται καλή μάσηση της τροφής και με αργό ρυθμό.
Το κοινό συμπλήρωμα που βοηθά στην απώλεια βάρους και στην υγεία του εγκεφάλου
Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο το Πάσχα
Ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες χρειάζεται να επιδείξουν
- Άτομα που απείχαν από τις ζωικές τροφές και προϊόντα αυτών για κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες (5-40 ημέρες) λόγω της νηστείας
- Οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή
- Τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες
Δευτερευόντως, σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή, η φύλαξη, παρασκευή και η συντήρηση των πρώτων υλών παρασκευής των τροφών όσο και των έτοιμων για σερβίρισμα φαγητών.
Πολλές τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται, ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, τις γιορτινές ημέρες, λόγω της πλημμελούς προσοχής που δείχνουμε αλλά και της βιασύνης μας στο να τελειώσουμε.
Μπορεί να σας παχύνει η έλλειψη σιδήρου;
Συμβουλές για να μην παχύνουμε το Πάσχα
Ας δούμε τι πρέπει να προσέξουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας και να μην πάρουμε κιλά στα Πασχαλινά εορταστικά γεύματα:
Περιορισμός κατανάλωσης αυγού
Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Κατά τη διάρκεια των γιορτών καταναλώστε 1 αυγό ημερησίως.
Τα οφέλη της μαγειρίτσας
Η μαγειρίτσα αποτελεί έναν τρόπο μετάβασης από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Πράγματι, η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι, για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνήθως περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μόνο ασπράδια και όχι ολόκληρο τον κρόκο.
Σαλάτα μαζί με κάθε γεύμα
Η σαλάτα δε θα πρέπει να λείπει από το τραπέζι ούτε τις μέρες των εορτών. Φροντίζουμε η σαλάτα μας να περιέχει ποικιλία λαχανικών που, εκτός από γευστική, θα την κάνουν πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες στη σαλάτα θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο χορτάτοι, ώστε να μην «πέσουμε με τα μούτρα» στο κυρίως γεύμα. Μπορούμε να γεμίσουμε το μισό πιάτο με σαλάτα, ώστε να βάλουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Με τον τρόπο αυτό «χορταίνει» το μάτι και δε φαίνεται ότι έχει περιοριστείτο μέγεθος της μερίδας σου.
Η Νο1 διατροφή που καίει μόνο λίπος και όχι μυϊκή μάζα
Πρόγραμμα διατροφής για τις μέρες του Πάσχα
Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο για τις γιορτινές μέρες.
Κυριακή του Πάσχα
Πρωινό
Ξεκινήστε τη μέρα καταναλώνοντας ένα καλό πρωινό για ενέργεια! Μπορούμε να επιλέξουμε γάλα χαμηλό σε λιπαρά, με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ένα φρούτο. Φυσικά, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, μπορούμε να καταναλώσουμε, εναλλακτικά, μια φέτα τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια.
Ενδιάμεσα σνακ
Καταναλώστε τα ενδιάμεσα γεύματα κανονικά. Δύο φρούτα και ένα αυγό βραστό (από τα κόκκινα!) είναι μια καλή και χορταστική επιλογή.
Αν, πάλι, θέλετε να καταναλώσετε γλυκό, επιλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο και θα ικανοποιήσει πραγματικά και απολαύστε το συνειδητά, χωρίς ενοχές!
Κυρίως γεύμα
Ήρθε η ώρα να καθίσουμε στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι μαζί με όλη την οικογένεια ή τους φίλους .
Στο κεντρικό γεύμα ξεκινήστε, πίνοντας 2 ποτήρια νερό. Προσθέστε στο μισό πιάτο σαλάτα και συνεχίστε με αυτή. Θα βοηθήσει να χορτάσουμε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξουμε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που είναι ανταγωνιστής του νατρίου (πλούσια πηγή το κρέας), διατηρώντας έτσι την ηλεκτρολυτική ισορροπία στο σώμα.
Επιπρόσθετα, τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και τέλος είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού είναι καλό να περιέχονται στο πιάτο , αφού είναι πηγή ενέργειας, καταλαμβάνοντας το ¼ του πιάτου.
Όταν φτάσει η στιγμή για την επιλογή του κρέατος, προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι λίγο πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα. Προσθέστε το κρέας στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου.
Για να απολαύσετε κάθε γεύση και υφή, καταναλώστε κάθε μπουκιά αργά, μασώντας, ταυτόχρονα, καλά!
Αν νιώσετε ότι έχετε χορτάσει, έχει έρθει η ώρα να σταματήσετε το φαγητό! Σηκωθείτε από το τραπέζι και πάτε μια βόλτα!
Βραδινό γεύμα
Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες και να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλά. Οπότε η κατανάλωση μιας σαλάτας εποχής ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα διότι, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστό ότι εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: Το συστατικό που λιώνει το λίπος και καταπολεμά την πείνα
Δευτέρα του Πάσχα
Μήπως οι πρώτες σκέψεις σας είναι είτε να φατε πολύ λιγότερο για να “αντισταθμίσετε” τις μεγαλύτερες ποσότητες της προηγούμενης μέρας, είτε να καταναλώσετε ό,τι έχει περισσέψει; Η αλήθεια είναι ότι καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν είναι η καλύτερη. Αντίθετα, η επιστροφή στις κανονικές διατροφικές συνήθειες είναι αυτή που θα βοηθήσει να επιστρέψουμε στον δρόμο της επιτυχίας!
Καλό είναι να ακολουθήσουμε μικρά και συχνά γεύματα και αυτή την ημέρα, βάζοντας στη διατροφή μικρότερες ποσότητες από τα τρόφιμα των προηγούμενων ημερών και συνοδεύοντας τα κυρίως γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό) με σαλάτα.
Σε καμία περίπτωση μην καταφύγετε σε ακραίες διατροφικές επιλογές, όπως μόνο φρούτα και σαλάτα, καθώς είναι σημαντικό να επανέλθουμε σταδιακά στις διατροφικές συνήθειες καταναλώνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων.
Πρακτικές συμβουλές
- Κατανάλωσε μικρά και ελαφριά γεύματα αντί για ένα μεγάλο
- Προτίμησε το κρασί από την κατηγορία των ποτών και πάντα με μέτρο
- Επίλεξε εξ αρχής τα συνοδευτικά που θα προσθέσεις στο πιάτο σου και γέμισέ το μία φορά
- Βάλε στο μισό σου πιάτο σαλάτα, στο ένα τέταρτο το κρέας και σε ένα τέταρτο ακόμη τα συνοδευτικά της επιλογής σου
- Πρόσεξε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσεις επιπλέον στο πιάτο σου
- Τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού μοιράσου τα με συγγενείς και φίλους!
Απώλεια βάρους: Πόσα χιλιόμετρα πρέπει να περπατάτε για να αδυνατίσετε;
Δυσπεψία: Πώς να την αποφύγουμε
Η δυσπεψία, που ορίζεται ως «πόνος ή δυσφορία που επικεντρώνεται στην άνω κοιλιακή χώρα» είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα το Πάσχα. Η εμφάνιση της γίνεται κυρίως την Κυριακή του Πάσχα όπου ξεκινά η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών όπως ο οβελίας, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλούρια καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Πώς όμως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
- Περιόρισε την κατανάλωση γλυκών, ειδικά εάν νιώθεις χορτάτος από το κυρίως γεύμα σου μπορείς να απολαύσεις το γλυκάκι σου ως σνακ μετά από 2-3 ώρες
- Απόφυγε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών. Πώς θα το πετύχεις αυτό την ημέρα του Πάσχα; Μπορείς να ξεκινήσεις αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας (κοινώς την πέτσα)
- Να θυμάσαι να έχεις πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα σου, ώστε να πίνεις αυτό για να ξεδιψάσεις και το αλκοολούχο ποτό για απόλαυση
- Απόφυγε πολλές και διαφορετικές τηγανητές εκδοχές τροφίμων στο ίδιο γεύμα
- Απόφυγε να ξαπλώσεις αμέσως μετά το γεύμα σου. Επιπλέον, όταν ξαπλώσεις τοποθέτησε μια κουβέρτα κάτω από τον κορμό και το κεφάλι σου με σκοπό να ανασηκωθεί το σώμα σου από την μέση και πάνω