Ανεξέλεγκτη η συνταγογράφηση αντιδιαβητικού φαρμάκου για την απώλεια βάρους

διαβήτης

Τα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί και δεν προορίζονται για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους, αναφέρει ο ΕΟΦ.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η συνταγογράφηση γνωστού αντιδιαβητικού φαρμάκου σε παχύσαρκους που βαφτίζονται διαβητικοί.
Την καταγγελία κάνει με ανάρτησή του στα social media ο γενικός γιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , Ευάγγελος Φραγκούλης. Ζητάει τη λήψη μέτρων ώστε να διακοπεί η υπερσυνταγογράφηση.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκούλης αναφέρει ότι σε μία ημέρα είδε τρεις ασθενείς στους οποίους γιατροί ή φαρμακοποιοί τους συνέστησαν να λάβουν σεμαγλουτίδη για παχυσαρκία ενώ κανένας δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη.
«Τον έναν τον βάφτισαν διαβητικό και του το συνταγογράφησαν μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υπό ασφαλιστική κάλυψη.
Τον άλλον τον βάφτισαν διαβητικό, αλλά του έδωσαν χειρόγραφη συνταγή για το φαρμακείο, ώστε να μην υπάρχει καταγραφή στον ηλεκτρονικό του φάκελο του διαβήτη (που δεν έχει) και έχει πρόβλημα με την ιδιωτική ασφάλεια του.
Στον τρίτο ο φαρμακοποιός του πρότεινε το φάρμακο ως λύση για την απώλεια βάρους για να το συζητήσει μαζί μου και να πάρει χειρόγραφη συνταγή…». αναφέρει ο κ. Φραγκούλης.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η κατάσταση με τη συνταγογράφηση, αντιδιαβητικών φαρμάκων, για την απώλεια βάρους έχει ξεφύγει με πιθανές επιπτώσεις στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και το έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προειδοποιήσει ότι τα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί και δεν προορίζονται για χρήση για αισθητικούς σκοπούς, δηλαδή για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους.

Φάρμακα για τον διαβήτη αυξάνουν τον κίνδυνο για ξαφνική τύφλωση – Ανησυχητική νέα μελέτη

Επίσης, η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκίνησε μια ανασκόπηση των φαρμάκων που περιέχουν σεμαγλουτίδη μετά από ανησυχίες σχετικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη αρτηριτιδικής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας (NAION).

Τι προτείνει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής

  • Κλείδωμα άμεσα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Να υποχρεωθούν τα εργαστήρια να εισαγάγουν τις τιμές οι ίδιοι στο φάκελο.
  • Παρακολούθηση των GLP1 στα υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενα σκευάσματα.
  • Αναδρομικός έλεγχος στο σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν ως πρώτη και μοναδική αγωγή για διαβήτη GLP1.

«Μόνο έτσι θα διακοπεί η υπερσυνταγογράφηση και το βάφτισμα παχυσάρκων ως διαβητικών!», τονίζει ο κ. Φραγκούλης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top