Έκθεση σε μόλυβδο: Κίνδυνος να κάνει τα παιδιά εγκληματίες-Σε ποια προϊόντα υπάρχει

έκθεση σε μόλυβδο

Η έκθεση σε μόλυβδο νωρίς στη ζωή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκληματικής συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση μελετών.

Ο μόλυβδος είναι μέταλλο τοξικό για το σώμα και έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως νεφρική νόσο, στειρότητα και καθυστερήσεις στην πνευματική ανάπτυξη.

Οι κοινές πηγές μολύβδου στην καθημερινότητά μας περιλαμβάνουν χρώματα βαφής σπιτιού πριν από τη δεκαετία του 1970, μολυσμένο χώμα, vintage παιχνίδια και ορισμένα παραδοσιακά φάρμακα και καλλυντικά. Αλλά το νερό της βρύσης είναι επίσης σημαντική πηγή, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου πάνω από 12 εκατομμύρια σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από αυτό το μέταλλο.

Τώρα, μια ανασκόπηση 17 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε μόλυβδο στη μήτρα ή στην πρώιμη παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο σύλληψης στην ενήλικη ζωή, ιδιαίτερα για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να διατυπώσουν κάποια θεωρία σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι που εκτίθενται σε μόλυβδο μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαπράξουν εγκλήματα αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι η έκθεση στο μέταλλο προκαλεί χαμηλότερο IQ και πιθανώς οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας, καθιστώντας πιο πιθανή την αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Τα παιδιά δεν απορροφούν ή μεταβολίζουν το μέταλλο αυτό με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες και είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο λόγω του υπερδιαπερατού αιματο-εγκεφαλικού φραγμού και των ταχέως αναπτυσσόμενων συστημάτων οργάνων», εξηγεί η Δρ. Maria Jose Talayero Schettino, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας που ηγήθηκε της μελέτης.

«Αυτή η ανασκόπηση καταδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μόλυβδο και της μετέπειτα ανάπτυξης παραβατικής, αντικοινωνικής και εγκληματικής συμπεριφοράς. Σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα βιολογικά στοιχεία, αυτή η ανασκόπηση καταδεικνύει ότι υπάρχει υπερβολικός κίνδυνος εγκληματικής συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή όταν ένα άτομο εκτίθεται στο τοξικό μέταλλο στη μήτρα ή στην παιδική του ηλικία», συμπλήρωσε η ειδικός.

Περιορισμοί της ανασκόπησης των μελετών

Οι περιορισμοί της ανασκόπησης περιελάμβαναν ότι δεν βρέθηκε σε κάθε μελέτη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε μόλυβδο και του υψηλότερου κινδύνου διάπραξης εγκλήματος. Ένα άλλο ήταν ότι συνδύαζε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας, στις φτωχότερες περιοχές του Οχάιο και στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί εάν η εγκληματική συμπεριφορά οφείλεται στην έκθεση στο μέταλλο ή σε άλλους παράγοντες.

Ωστόσο, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο George Washington είπε ότι η συνολική ανασκόπησή τους υποδηλώνει ότι ένα άτομο που εκτίθεται σε μόλυβδο στη μήτρα ή στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο να εμπλακεί σε εγκληματική συμπεριφορά ως ενήλικας.

Γράφοντας στο περιοδικό Plos Global Public Health, εξήγησαν: «Οι δράσεις για την πρόληψη της έκθεσης σε μόλυβδο είναι υψίστης σημασίας, καθώς η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει υπερβολικός κίνδυνος εγκληματικής συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή όταν ένα άτομο εκτίθεται σε μόλυβδο στη μήτρα ή κατά την παιδική ηλικία. Η πρόληψη της έκθεσης σε μόλυβδο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προώθηση μιας ασφαλέστερης κοινωνίας για όλους».

Τι προκαλεί η έκθεση σε μόλυβδο στον οργανισμό

Μόλις απορροφηθεί, ο μόλυβδος ταξιδεύει στην κυκλοφορία του αίματος και συσσωρεύεται σε μαλακούς ιστούς -όπως τα νεφρά, το ήπαρ και τους πνεύμονες– όπου μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε προβλήματα. Το μέταλλο αυτό είναι επίσης σε θέση να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να βλάψει τους νευρώνες, οδηγώντας σε προβλήματα μάθησης, IQ και αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο μολύβδου στο αίμα για τα παιδιά, με τους γονείς να συμβουλεύονται να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από την ουσία. Συχνά είναι δύσκολο να δεις προειδοποιητικά σημάδια έκθεσης σε μόλυβδο, αν και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top