Καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες; Ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό αλλά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε.
Βουητό στο αυτί που επιμένει – Πώς να αντιμετωπίσετε τις εμβοές
Πώς να καθαρίσετε σωστά τα αυτιά σας
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Audiology & Otology, εξετάζει παγκόσμια στοιχεία σχετικά με τη συνήθεια του αυτοκαθαρισμού των αυτιών. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά συχνά βασίζεται σε λανθασμένες αντιλήψεις, όπως η πεποίθηση ότι το κερί πρέπει να αφαιρείται τακτικά. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα είναι οι μπατονέτες, που όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως τραυματισμούς στο τύμπανο, πόνο, ερεθισμό, ακόμα και απώλεια ακοής.
Τα σώματά μας παράγουν κάθε είδους ουσίες και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό επίπεδο ανοχής σε αυτές. Μία από τις πιο ενοχλητικές μπορεί να είναι η κυψελίδα (κερί αυτιού). Αλλά, πιστέψτε το ή όχι, αυτή η ουσία στην πραγματικότητα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό και χρειάζεται προσοχή όταν πρόκειται να την αφαιρέσετε.
Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κυψελίδα και τον καθαρισμό των αυτιών σας.
Μπορεί το χρώμα στο κερί των αυτιών να είναι ένδειξη σοβαρής πάθησης; Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Πιθανότατα δεν χρειάζεται να καθαρίζετε τα αυτιά σας
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αφαιρούν την κυψελίδα τους», δήλωσε ο Dr. Erich P. Voigt, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στη NYU Grossman School of Medicine.
«Η κυψελίδα αποτελεί ένα προστατευτικό κάλυμμα του ακουστικού πόρου. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του έξω αυτιού».
Εκτός από την προστασία των αυτιών από ζημιές λόγω νερού και λοιμώξεις, η κυψελίδα λιπαίνει επίσης τα αυτιά, αποτρέποντας την ξηρότητα και τον κνησμό. Και όπως άλλα μέρη του σώματος, τα αυτιά είναι «αυτοκαθαριζόμενα», επομένως δεν χρειάζεται πραγματικά να πλένετε την εσωτερική περιοχή.
Αυτιά: Ο Νο1 τρόπος να τα ξεβουλώσετε μετά από πτήση
«Σκεφτείτε το από εξελικτικής σκοπιάς»
«Αν η Μητέρα Φύση σχεδίαζε ένα αυτί που έπρεπε να καθαρίζεται, αυτός θα ήταν ένας κακός σχεδιασμός. Δεν είχαμε μέσα καθαρισμού αυτιών πριν από 500.000 χρόνια», δήλωσε ο Dr. Lawrence R. Lustig, πρόεδρος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.
«Η κυψελίδα είναι συνδυασμός δέρματος και λιπαρότητας», αναφέρει ο Lustig. «Το δέρμα μετακινείται από το τύμπανο προς το εξωτερικό του ακουστικού πόρου και καθώς τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αναμιγνύονται με τους σμηγματογόνους αδένες του ακουστικού πόρου κατά την έξοδο, έτσι δημιουργείται η κυψελίδα».
Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν πρόβλημα στη μετανάστευση, παράγουν υπερβολική κυψελίδα ή κυψελίδα ασυνήθιστης σύστασης. Αυτοί μπορεί να είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις και να απαιτούν ιατρική παρέμβαση για την αφαίρεση της κυψελίδας, η οποία μπορεί να φράξει το αυτί και να επηρεάσει την ακοή. Όμως για τους περισσότερους από εμάς, η κυψελίδα απομακρύνεται φυσικά καθώς κινούμαστε καθημερινά.
«Το σώμα έχει ένα σύστημα για τη δημιουργία και απομάκρυνση της κυψελίδας», δήλωσε ο Dr. Bradley B. Block, ωτορινολαρυγγολόγος και παρουσιαστής του podcast «Physician’s Guide to Doctoring». «Καθώς μασάτε και μιλάτε, το δέρμα του ακουστικού πόρου κινείται, και αυτό ωθεί την κυψελίδα προς τα έξω. Η παρεμβολή σε αυτό το σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κυψελίδας, φράζοντας τον ακουστικό πόρο, άρα ο καθαρισμός των αυτιών μπορεί να έχει το παράδοξο αποτέλεσμα της απόφραξης».
Ακούτε τους χτύπους της καρδιάς σας; Πότε είναι σύμπτωμα για ανεύρυσμα
Αν επιμένετε να το κάνετε, μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες
Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους για ποιο λόγο υπάρχουν οι μπατονέτες, οι απαντήσεις τους πιθανότατα θα περιλαμβάνουν τον καθαρισμό της κυψελίδας.
Σήμερα, η συσκευασία των προϊόντων είναι πιθανόν να περιλαμβάνει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Μην την εισάγετε μέσα στον ακουστικό πόρο».
Στην πραγματικότητα, οι μπατονέτες μπορεί να προκαλέσουν γρατσουνιές στον ακουστικό πόρο και να προκαλέσουν αιμορραγία ή ακόμα και να προκαλέσουν ζημιά στο τύμπανο. Συμπερασματικά, ο καθαρισμός των αυτιών με μπατονέτες δεν είναι καλή ιδέα.
Η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό των αυτιών είναι πολύ πιο απλή
Αν εξακολουθείτε να θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά σας, απλώς επικεντρωθείτε στην εξωτερική περιοχή και στην κυψελίδα που ήδη βγαίνει προς τα έξω.
«Η γενική μου σύσταση προς τους ανθρώπους είναι να αφήνουν το σώμα να κάνει τη δουλειά του», αναφέρει ο Lustig. «Αφήστε το δέρμα να μετακινήσει την κυψελίδα προς τα έξω μόνο του. Πάρτε ένα βρεγμένο πανάκι στο δάχτυλό σας και καθαρίστε ό,τι φτάνει στην είσοδο».
Τόσο ο Block όσο και ο Voigt πρότειναν απλώς να αφήνετε το κανονικό πλύσιμο στο ντους και το λούσιμο να καθαρίσουν την περιοχή.
«Απλώς σκουπίστε το εξωτερικό με ένα σαπουνισμένο δάχτυλο ή ένα πανί», αναφέρει ο Block.
Υπάρχουν επίσης προϊόντα όπως μερικές σταγόνες, που περιέχουν υπεροξείδιο της καρβαμιδικής ουρίας (ένας συνδυασμός υπεροξειδίου του υδρογόνου και ουρίας) για να βοηθήσουν στη διάλυση του κυψελίδας.
«Συχνά χρησιμοποιώ αυτό ή καθαρό υπεροξείδιο του υδρογόνου», εξηγεί ο Lustig. «Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μαλακώνει τα πιο σκληρά μπλοκαρίσματα. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται. Μερικές φορές η κυψελίδα είναι πολύ σκληρή και χρησιμοποιούμε αυτές τις μικρές λαβίδες που ονομάζονται alligator forceps για να την αφαιρέσουμε. Άλλες φορές είναι αρκετά μαλακός και την αναρροφούμε».
Για να καθαρίσετε το αυτί με ένα διάλυμα, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του προϊόντος. Συνήθως, η διαδικασία περιλαμβάνει να ξαπλώσετε στο πλάι, να ρίξετε μερικές σταγόνες, να περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια να σηκωθείτε και να σκουπίσετε την περιοχή. Στη συνέχεια, μπορείτε γενικά να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό στο ντους για να ξεπλύνετε το αυτί.