Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα θέμα στερήσεων ή εξαντλητικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με νέα μελέτη, το «κλειδί» μπορεί να βρίσκεται σε 6 κοινές τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα και ταυτόχρονα μειώνουν σημαντικούς δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και η «κακή»-LDL χοληστερίνη. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η ποιότητα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταβολική υγεία και προτείνουν έναν απλό αλλά αποτελεσματικό διατροφικό δείκτη για καλύτερα και πιο σταθερά αποτελέσματα.
Απώλεια βάρους: Η δίαιτα 3 μέρες την εβδομάδα που αδυνατίζει περισσότερο από τη μέτρηση θερμίδων
Νέα μελέτη αναδεικνύει 6 τροφές που μπορούν να προλάβουν την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά
Όταν το άγχος της ζωής μας καταβάλλει, είναι εύκολο να επιλέξουμε τα αγαπημένα μας, «εύκολα» φαγητά που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα -ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητα και τόσο καλά για εμάς. Αλλά με την παχυσαρκία να επηρεάζει πλέον τουλάχιστον έναν στους πέντε ενήλικες, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, η δημοτικότητα των λύσεων απώλειας βάρους, όπως τα δισκία και οι ενέσεις, συνεχίζει να αυξάνεται.
Δεδομένων όσων γνωρίζουμε για το πώς το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, είναι λογικό πολλοί να αναζητούν τους καλύτερους τρόπους για να χάσουν μερικά κιλά με την ελπίδα για καλύτερη υγεία. Η νέα έρευνα, λοιπόν, υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η εστίαση σε ορισμένα «καλά» τρόφιμα και ο περιορισμός άλλων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό BMC Endocrine Disorders, πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα διεθνών ερευνητών από πέντε χώρες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 304 άτομα με παχυσαρκία, ηλικίας από 18 έως 65 ετών.
Συλλέχθηκαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες επί 13 μήνες και κάθε άτομο υποβλήθηκε σε μετρήσεις σώματος και βάρους, εξετάσεις αρτηριακής πίεσης, αξιολόγηση διατροφής και εξετάσεις αίματος.
Η μέθοδος αξιολόγησης της διατροφής και οι 6 κοινές τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Για την αξιολόγηση της διατροφής, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τα συνήθη διατροφικά πρότυπα σε διάστημα ενός έτους. Από εκεί, υπολογίστηκε μια Βαθμολογία Πρόληψης Διαιτητικής Παχυσαρκίας (DOPS) με βάση προηγούμενες έρευνες.
Ξεχάστε το τρέξιμο – Το κόλπο στο περπάτημα που θα αυξήσει τις θερμίδες που καίτε
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η DOPS αναπτύχθηκε αρχικά ως μέθοδος αξιολόγησης της συνολικής ποιότητας της διατροφής κάποιου σε σχέση με την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η DOPS δίνει θετικές βαθμολογίες για υγιεινά τρόφιμα με επιπτώσεις στη μείωση του βάρους, ενώ αρνητικές βαθμολογίες συνδέονται με ανθυγιεινά τρόφιμα με επιπτώσεις στην αύξηση του βάρους.
Οι πιο υγιεινές τροφές που επισημάνθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Γιαούρτι
- Ξηροί καρποί
- Ψάρια
Επιπλέον, μια καλή αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη θεωρήθηκε απαραίτητη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη 1:2 (με άλλα λόγια, ένας τύπος φυτικής πρωτεΐνης για κάθε δύο τύπους ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή κάποιου) είναι ιδανική για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, τα ακόλουθα αναφέρθηκαν ως ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων:
- Κόκκινο κρέας
- Επεξεργασμένο κρέας
- Κορεσμένα ζωικά λίπη
- Επεξεργασμένα δημητριακά
- Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
- Ζαχαρούχα ποτά
- Μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά
«Μια υψηλότερη DOPS υποδηλώνει μια δίαιτα που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις συστάσεις που υποστηρίζουν ένα υγιές βάρος, ενώ μια χαμηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προδιαθέτουν τα άτομα για αύξηση βάρους», σχολίασε η ερευνητική ομάδα.
Τα οφέλη του διατροφικού σχήματος στους παράγοντες μεταβολικής υγείας
Τελικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερες από τις επιλογές τροφίμων που προλαμβάνουν την παχυσαρκία είχαν χαμηλότερους κινδύνους παχυσαρκίας και υπερβολικού σωματικού λίπους. Επιπλέον, αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με ένα πιο ευνοϊκό μεταβολικό προφίλ σε σχέση με τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τα μειωμένα επίπεδα LDL χοληστερόλης.
Αναφέρθηκαν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις λευκωματίνης ορού -η μελέτη αναφέρει ότι η λευκωματίνη, η οποία είναι μια βασική πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ, είναι ένας σημαντικός δείκτης της διατροφικής κατάστασης και της συνολικής μεταβολικής υγείας.
Πρωτοποριακό nanogel ρίχνει τις τιμές της χοληστερίνης και μειώνει το βάρος
Η μελέτη συνιστά να διεξαχθεί πρόσθετη έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της DOPS για την υγεία και τον πιθανό ρόλο της στην πρόληψη και διαχείριση μεταβολικών διαταραχών, που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη.
Πηγές: The Healthy, BMC Endocrine Disorders, Clinical Nutrition, Harvard T.H. Chan