Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι το αλάτι που προσθέτουν στο φαγητό τους για να νοστιμήσει να είναι ο ένοχος για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτό το είδος του νατρίου είναι το λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, το νάτριο που κρύβεται σε κάποιες τροφές είναι εκείνο που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή μας πίεση και να οδηγήσει σε υπέρταση. Ποιο είναι το Νο1 τρόφιμο που το περιέχει και άρα πρέπει να το περιορίσουμε;
Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πώς τη μετράμε σωστά
Ποιο είναι το Νο1 τρόφιμο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Έλληνες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση), μια πάθηση που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, όσο διαδεδομένη κι αν είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε. Ένα από τα πιο ισχυρά είναι η διατροφή.
Ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα που προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν και άλλα που μπορούν να την προκαλέσουν. Και έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους είναι τα επεξεργασμένα αλλαντικά. Είναι τόσο δυνητικά επικίνδυνα που μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις 17 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει υπέρταση.
Εάν τρώτε ένα σάντουιτς με αλλαντικά ενώ διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μην πανικοβάλλεστε. Ένα γεύμα δεν θα προκαλέσει υπέρταση. Υπάρχουν όμως σημαντικοί λόγοι για να περιορίσετε αυτήν την τροφή που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Οι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν νάτριο στα αλλαντικά για να βελτιώσουν τη γεύση και να βοηθήσουν στη διατήρηση της υφής και της διάρκειας ζωής. «Τα αλλαντικά είναι ένα τρόφιμο όπου η περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να είναι εκπληκτικά υψηλή», αναφέρει ο Drew Hemler, διαιτολόγος και σύμβουλος σε διεπιστημονικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Buffalo State. «Μια τυπική μερίδα 85 γραμμαρίων -μόνο μερικές φέτες- μπορεί να προσφέρει μια σοβαρή δόση νατρίου».
Πάρτε για παράδειγμα το ζαμπόν. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων περιέχει περίπου 750 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αυτό είναι περίπου τα δύο τρίτα της μέγιστης δόσης των 2.300 mg νατρίου που οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να τρώνε σε μια ολόκληρη μέρα (και το μισό του ορίου των 1.500 mg που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση).
Γιατί αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα το νάτριο; «Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού στο σώμα σας, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και ασκώντας επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που επηρεάζει άμεσα την αρτηριακή πίεση», εξηγεί η διαιτολόγος Patricia Bannan, συγγραφέας του βιβλίου «From Burnout to Balance».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος άνθρωπος στις δυτικές χώρες καταναλώνει κατά μέσο όρο 3.400 mg νατρίου ημερησίως, κάθε μπουκιά μετράει. Δεδομένου ότι ακόμη και τα αλλαντικά με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να περιέχουν εκπληκτικά υψηλες ποσότητες, η ανάγνωση της ετικέτας είναι απαραίτητη.
Περιέχει συντηρητικά που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση
Το νάτριο δεν είναι το μόνο πρόσθετο στα επεξεργασμένα αλλαντικά που είναι κακό για την αρτηριακή πίεση. Πολλά αλλαντικά περιέχουν επίσης πρόσθετα νιτρικά και νιτρώδη. Αυτά τα συστατικά προστίθενται κατά την επεξεργασία για να βελτιώσουν το χρώμα και τη γεύση και να προστατεύσουν από βακτηριακή μόλυνση.
Ενώ τα νιτρικά και τα νιτρώδη που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικά για την αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς, τα νιτρικά που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με νέες έρευνες, τα προστιθέμενα νιτρώδη μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση στενεύοντας τις αρτηρίες. Επιπλέον, αυτές οι ενώσεις έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Επομένως, είναι καλή ιδέα να τις περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Δεν περιέχουν φυτικές ίνες
Όταν σκέφτεστε τις φυτικές ίνες, η υγεία του πεπτικού συστήματος μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συνιστά τις φυτικές ίνες ως θεραπεία για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύεται ότι οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βοηθώντας τα να παράγουν ενώσεις που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.
Το πρόβλημα είναι ότι τα αλλαντικά είναι εντελώς απαλλαγμένα από φυτικές ίνες. Καλύτερες επιλογές είναι οι φυσικά πλούσιες σε φυτικές ίνες ολόκληρες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, ρεβίθια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές είναι βασικά συστατικά της δίαιτας DASH, ενός διατροφικού προγράμματος με μακρά, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αρτηριακή πίεση: Βότανα και βιταμίνες που τη ρίχνουν χωρίς φάρμακα – Ποια την ανεβάζουν
Αλλά αν ένα σάντουιτς με γαλοπούλα είναι η μόνη σας επιλογή, προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως και προσθέστε μαρούλι, ντομάτα, αβοκάντο και κρεμμύδι για φυτικές ίνες.
Πηγές: Eating Well, Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, Nutrition, American Journal of Hypertension, Journal of the American Heart Association, Hypertension