Οι προκηρύξεις παρά τα κίνητρα βγαίνουν άγονες με αποτέλεσμα τα νησιά να ξεμένουν από γιατρούς. Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ σε 15 Μονάδες Υγείας.
Στο προσκήνιο έρχονται ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε μονάδες υγείας των νησιών. Κέντρα υγείας χωρίς γιατρό, παιδίατρος εξετάζει παθολογικά περιστατικά και απροθυμία γιατρών να συμμετέχουν σε νέες προκηρύξεις παρά τα κίνητρα που δόθηκαν, συνθέτουν την εικόνα που για χρόνια παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στα νησιά.
Παθολόγους και Γενικούς γιατρούς αναζητά η 2η ΥΠΕ για 17 νησιά του Αιγαίου
Η λειτουργία των υγειονομικών μονάδων βρίσκεται για άλλη μια φορά σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
«Έρχεται Πάσχα το νησιά θα βουλιάξουν από κόσμο, ξεκινάει η τουριστική σεζόν και για τις υγειονομικές τους μονάδες ισχύει η παροιμία Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα…», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο το κόστος ζωής στα νησιά είναι υψηλό και ο μισθός των υγειονομικών χαμηλός, σημειώνοντας ότι ο δημόσιος τομέας υγείας δεν είναι ελκυστικός για εργασία.
Παρατηρείται «απροθυμία ακόμη και σε περιπτώσεις που προκηρύσσεται το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων της κάθε ειδικότητας». Επίσης, καταγράφονται «μαζικές αποχωρήσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που εξαιρέθηκαν από τα κίνητρα και ο μισθός τους είναι χαμηλότερος από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο μισθός του γιατρού είναι 1.850 ευρώ το μήνα, του νοσηλευτή 800 ευρώ το μήνα και του τραυματιοφορέα 700 ευρώ το μήνα.
«Οι υγειονομικές μονάδες των νησιών έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς και υπέρογκα έξοδα για το κράτος αφού κάθε διακομιδή στοιχίζει από 3.000 έως 10.000 αναλόγως το πτητικό μέσο», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι «αν τα χρήματα αυτά δίνονταν σε κίνητρα στους υγειονομικούς για να εργασθούν στα νησιά ίσως να είχαμε λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης».
Επίσης «τα νησιά είναι ακάλυπτα από ασθενοφόρα. Επιχειρεί ένα στη βάρδια. Λόγω ελλείψεων διασωστών τις διακομιδές αναλαμβάνουν ένστολοι χωρίς καμία εκπαίδευση ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Υπουργείο Υγείας: Ιατρικές κατοικίες και Κινητές Μονάδες ΠΦΥ στα νησιά
Με αυτά τα δεδομένα αναφέρει ο κ. Γιαννάκος οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και το υπουργείο Υγείας «προσπαθεί να μπαλώσει τα προβλήματα με συνεχείς μετακινήσεις. Αυτό οδηγεί και σε περισσότερες παραιτήσεις υγειονομικών από το ΕΣΥ», τονίζει.
Κατάσταση Υγειονομικών Μονάδων νησιών
ΤΗΝΟΣ: Έχει μόνο 1 παιδίατρο, 1 μικροβιολόγο και 1 οδοντίατρο. Ο παιδίατρος εξετάζει παθολογικά περιστατικά.
Προκηρύχθηκαν 2 θέσεις Γενικών γιατρών, παθολόγων με τα νέα κίνητρα που βγήκαν άγονες. Από τον Μάιο θα έρθει 1 ορθοπεδικός.
ΜΗΛΟΣ: Έχει 4 νοσηλευτές και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπηρετούν μόνο 3 Γενικοί Ιατροί και 1 ορθοπεδικός. Διαθέτει 4 οδηγούς, διασώστες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες με ασθενοφόρο.
ΑΜΟΡΓΟΣ: Δεν υπηρετεί κανείς γιατρός. Γίνονται προκηρύξεις με τα νέα κίνητρα του υπουργείου υγείας και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Επίσης ο Δήμος χορηγεί 1.000 ευρώ το μήνα και σπίτι και πάλι κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρεται.
Υπηρετούν 3 νοσηλευτές και 3 οδηγοί που δεν φθάνουν να καλύψουν τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Συνδράμουν δύο ένστολοι που κάνουν το πλήρωμα ασθενοφόρου άσχετοι από διακομιδές.
ΙΟΣ: Σχετικά καλή κάλυψη σε γιατρούς. Διαθέτει Γενικό ιατρό, παιδίατρο, καρδιολόγο και 4 αγροτικούς γιατρούς. Τεράστιο πρόβλημα με νοσηλευτές έχει μόνο δύο. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Προβλήματα με το ασθενοφόρο αφού υπηρετεί 1 μόνιμος οδηγός και 2 με μετακίνηση. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Δεν έχει κανένα παθολόγο, κανένα καρδιολόγο, κανένα παιδίατρο. Έχει 1 Γενικό Γιατρό και 1 με μπλοκάκι για εφημερίες. Έχει έναν αναισθησιολόγο ανά 10 ημέρες. Έχει 1 μικροβιολόγο συμβεβλημένο από ιδιωτικό τομέα.
ΚΩΣ: Συνεχίζει να μην έχει κανένα παθολόγο. Έγινε προκήρυξη για 4 παθολόγους με τα νέα κίνητρα και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.
Εχει 4 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο μόνιμο και 2 με μπλοκάκι ιδιώτες. Έρχεται τώρα 1 μόνιμος καρδιολόγος.
ΝΑΞΟΣ: Χρειάζονται επειγόντως παθολόγους, Αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους. ακτινολόγους. Η κάλυψη σήμερα σε γιατρούς είναι η εξής.
- Παθολόγος κανένας
- Αναισθησιολόγος ένας
- Ακτινολόγος ένας
- Ουρολόγος ένας
- ΩΡΛ ένας
- Οφθαλμίατρος ένας
- Μικροβιολόγοι δύο
Οι υπόλοιπες ειδικότητες
- 4 Γενικοί Ιατροί
- 3 ορθοπεδικοί
- 4 παιδίατροι
- 3 καρδιολόγοι
- 3 χειρουργοί
ΑΝΔΡΟΣ: Δεν έχει ορθοπεδικό. Δεν έχει καρδιολόγο. Διαθέτει 2 γενικούς γιατρούς, 1 παθολόγο, 1 παιδίατρο, 1 ακτινολόγο.
ΣΥΡΟΣ:Νοσοκομείο αναφορά για τις Κυκλάδες: Στα ΤΕΠ δεν υπηρετεί κανένας αν και διαθέτει 5 οργανικές θέσεις.
- Αναισθησιολόγοι αντί για 4 υπηρετούν 2.
- Υπηρετεί 1 γυναικολόγος,
- Υπηρετεί 1 παθολογοανατόμος που σύντομα φεύγει και δεν θα υπάρχει γιατρός να βγάλει βιοψίες.
- Παθολόγοι αντί για 6 υπηρετούν 2 και 1 με μετακίνηση.
- Κανένας ψυχίατρος, κανένας νευρολόγος μόνο ένας παιδοψυχίατρος υπηρετεί.
ΛΗΜΝΟΣ: Κανένας Γενικός γιατρός . Παθολόγοι 2 και ένας με μετακίνηση.Χειρουργός ένας. Αναισθησιολόγοι δύο. Ουρολόγος κανένας.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Παθολόγοι αντί για 4 υπηρετούν 1 και 1 ιδιώτης με μπλοκάκι 4 ημέρες το μήνα. Αναισθησιολόγοι αντί για 4 υπηρετούν 2.
ΜΕΘ, 5 κλινών ελλείψει εντατικολόγων κλειστή. Κέντρο ψυχικής υγείας χωρίς ψυχίατρο και χωρίς παιδοψυχίατρο. Υπάρχει μόνο 1 ψυχίατρος στο νοσοκομείο.
ΚΕΡΚΥΡΑ: 40% οργανικά κενά σε νοσηλευτικό. Στη χειρουργική κλινική κάνει βάρδια μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς αργίες και νύχτα. Στην παθολογική υπηρετούν μόνο 2 παθολόγοι. Μονάδα τεχνητού νεφρού με δύο νεφρολόγους. Με μετακινήσεις και εδώ προσπαθούν να καλύψουν τα κενά.
Σημαντική η πρωτοβουλία της διοίκησης της 5ης να μισθώσει καταλύματα για τους μετακινημένους υγειονομικούς το καλοκαίρι.
ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Καλύπτεται το κέντρο υγείας με 1 καρδιολόγο, 1 παιδίατρο, 4 αγροτικούς ιατρούς και με μετακινήσεις Γενικών ιατρών.
Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό. Υπάρχουν 5 πληρώματα ασθενοφόρων.
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ: Καλύπτεται από 1 γενικό ιατρό, 1 αγροτικό ιατρό και 1 οδοντίατρο. Υπηρετούν επίσης 2 νοσηλεύτριες και 2 πληρώματα ασθενοφόρου.
ΣΚΙΑΘΟΣ: Καλύπτεται από 1 Μικροβιολόγο, 1 παιδίατρο, 2 παθολόγους και 3 αγροτικούς ιατρούς. .Το ακτινολογικό λειτουργεί αφού υπηρετούν 2 τεχνολόγοι. Για τις διακομιδές υπηρετούν 2 μόνιμοι διασώστες και 4 ένστολοι.