Γιατί βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι; Πώς επηρεάζεται η αναπνοή και πώς να το αντιμετωπίσετε

Γιατί βουλώνει μόνο το ένα ρουθούνι; Πώς επηρεάζεται η αναπνοή και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ένα βουλωμένο ρουθούνι είναι συχνό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας και να προκαλέσει δυσφορία. Οι αιτίες πίσω από αυτό το σύμπτωμα ποικίλουν και περιλαμβάνουν κοινές καταστάσεις, αλλά και πιο σοβαρά ζητήματα. Ποιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του ρουθουνιού, ποια τα συμπτώματα που την συνοδεύουν και οι τρόποι θεραπείας που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Τι μπορεί να αποκαλύψει η μύτη για την υγεία σας – Τι σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Βουλωμένο ρουθούνι: Αιτίες

Ακριβώς όπως η γενική ρινική συμφόρηση, μια μονόπλευρη απόφραξη της μύτης μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε αλλεργίες, κρυολόγημα ή άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στη ρινική συμφόρηση, αυτοί οι υποκείμενοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τη ρινική συμφόρηση στη μία πλευρά. Ένα βουλωμένο ρουθούνι στη μία πλευρά μπορεί να προκληθεί από:

Ξένα αντικείμενα

Ξένα αντικείμενα μπορεί να παγιδευτούν στη μύτη και να οδηγήσουν σε μονόπλευρη απόφραξη της μύτης. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στα παιδιά, τα οποία μπορεί να εισάγουν αντικείμενα όπως χάντρες, φαγητό ή μικρά παιχνίδια στο ρουθούνι τους από περιέργεια.

Οι ενήλικες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν ρινικά μπλοκαρίσματα από υπολείμματα στο χώρο εργασίας, κοσμήματα ή κακή χρήση αντικειμένων όπως βαμβάκι ή χαρτομάντιλα. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, αιμορραγία, λοίμωξη ή δυσκολία στην αναπνοή εάν δεν τα παρατηρήσετε.

Αποφύγετε τη χρήση εργαλείων όπως τσιμπιδάκια ή βαμβακερές μπατονέτες για να αφαιρέσετε το αντικείμενο, καθώς αυτό μπορεί να το σπρώξει περαιτέρω ή να προκαλέσει ζημιά. Εάν το αντικείμενο είναι βαθιά σφηνωμένο ή είναι δύσκολο να το πιάσετε, επισκεφθείτε έναν γιατρό για να το αφαιρέσετε με ασφάλεια.

Αλλεργιογόνα

Αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων μπορεί να ερεθίσουν τις ρινικές οδούς και να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτή η αντίδραση, γνωστή ως αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο της ρινικής επένδυσης, με αποτέλεσμα μερική ή πλήρη απόφραξη ενός ρουθουνιού.

Η συμφόρηση μπορεί να μετατοπιστεί στα ρουθούνια, ειδικά τη νύχτα, λόγω αλλαγών στη ροή του αίματος ενώ είστε ξαπλωμένοι. Η παρατεταμένη έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή βλέννας, φράζοντας περαιτέρω το προσβεβλημένο ρουθούνι.

Ύπνος στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να οδηγήσει σε μονόπλευρη απόφραξη της μύτης καθώς η βλέννα συσσωρεύεται στη ρινική δίοδο που βρίσκεται πιο κοντά στο κρεβάτι, περιορίζοντας τη ροή του αέρα. Τα άτομα με παθήσεις όπως το στραβό διάφραγμα συχνά παρατηρούν πιο έντονο μπλοκάρισμα όταν ξαπλώνουν στη μία πλευρά. Ο ύπνος με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο ή η αλλαγή πλευρών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της συμφόρησης.

Αναπνοή από τη μύτη ή από το στόμα; Τι είναι καλύτερο, σύμφωνα με ειδικό του Κλίβελαντ

Στραβό διάφραγμα

Στραβό είναι το διάφραγμα όπου ο χόνδρος ή το οστό μεταξύ των ρινικών διόδων είναι στραβά. Αυτό μπορεί να κάνει το ένα πέρασμα να είναι μικρότερο από το άλλο και να μπλοκάρεται πιο εύκολα. Μια τέτοια απόκλιση μπορεί να είναι ασήμαντη, που σημαίνει ότι παρατηρείτε το μπούκωμα μόνο όταν αντιμετωπίζετε ένα κρυολόγημα ή αλλεργίες. Ή, μπορεί να είναι πιο σημαντικό, που σημαίνει ότι τα συμπτώματά σας είναι συνήθως εμφανή.

Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι αναπτύξεις μέσα στις ρινικές οδούς. Εάν συμβαίνουν μόνο στη μία πλευρά των ρουθουνιών σας—ή εάν είναι μεγαλύτερα στη μία πλευρά από την άλλη—μπορεί να παρατηρήσετε ότι μόνο το ένα ρουθούνι είναι βουλωμένο.

Οι ρινικοί πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις (όχι καρκινικοί), αλλά μπορεί να είναι και καρκινικοί. Οι ρινικοί πολύποδες που εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά είναι πιο πιθανό να είναι όγκοι, παρά πολύποδες που σχετίζονται με λοίμωξη. Αν και οι περισσότεροι όγκοι δεν είναι καρκίνος, είναι καλύτερο να δείτε τον γιατρό σας και να υποβληθείτε σε κατάλληλη εξέταση για να επιβεβαιώσετε ότι οι πολύποδες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας.

Διευρυμένα αδενοειδή

Τα αδενοειδή είναι σημεία ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν διογκωθούν, μπορούν να συμβάλουν στη ρινική συμφόρηση. Εάν τα αδενοειδή έχουν φλεγμονή μόνο στη μία πλευρά, μπορούν να συμβάλουν σε μονόπλευρα βουλωμένη ύλη. Αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Ατρησία των χοανών

Η ατρησία των χοανών είναι μια συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) κατάσταση κατά την οποία η ανάπτυξη των ιστών εμποδίζει τις ρινικές διόδους. Η μονόπλευρη ατρησία χοανών είναι όταν αυτό συμβαίνει μόνο στη μία πλευρά.

Παρόλο που το παιδί μπορεί να αναπνέει από την άλλη πλευρά, η ατρησία των χοανών συνήθως ανιχνεύεται κατά την παιδική ηλικία, οπότε εάν έχετε βουλωμένο μόνο το ένα ρουθούνι ως ενήλικας, είναι λιγότερο πιθανό να είναι αιτία.

Η ατρησία των χοανών συνδέεται συχνά με άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο CHARGE, ένα γενετικό σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνει εκτεταμένες ιατρικές και σωματικές δυσκολίες.

Βουλωμένο ρουθούνι: Συμπτώματα

Εάν η μύτη σας είναι πάντα βουλωμένη στη μία πλευρά, πιθανότατα θα αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα μιας βουλωμένης μύτης και της ρινικής συμφόρησης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βουλωμένη μύτη
  • Καταρροή
  • Αλλαγές στην όσφρηση
  • Φτάρνισμα
  • Κνησμός

Ανάλογα με την αιτία του μονόπλευρου μπλοκαρίσματος του ρουθουνιού, μπορεί επίσης να εμφανίσετε άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Ροχαλητό, υπνική άπνοια και δυσκολία στον ύπνο
  • Αιμορραγίες από τη μύτη
  • Λοιμώξεις των ρινικών κόλπων
  • Αλλαγές στη φωνή σας, όπως μια ένρινη φωνή

Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πιο αισθητά στη μία πλευρά της μύτης σας – αν και η πληγείσα πλευρά μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα βουλωμένο ρουθούνι

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της συμφόρησης από τη μία πλευρά είναι να προσδιορίσετε τι μπορεί να την πυροδοτεί. Εάν η μύτη σας είναι βουλωμένη στη μία πλευρά και αντιμετωπίζετε αλλεργικό πυρετό, ρινίτιδα ή κρυολόγημα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη συμφόρηση με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε τη συμφόρηση και στις δύο πλευρές.

Η θεραπεία για βουλωμένη μύτη μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ρινικά αποσυμφορητικά όπως η ψευδοεφεδρίνη -πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό σας
  • Στεροειδή ρινικά σπρέι όπως η φλουτικαζόνη
  • Από του στόματος αντιισταμινικά όπως η λοραταδίνη ή η διφαινυδραμίνη

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σπιτικές θεραπείες, όπως:

  • Ενυδάτωση
  • Χρήση κατσαρόλας για ατμό στο βουλωμένο ρουθούνι
  • Χρήση σπρέι φυσιολογικού ορού για να διατηρήσετε τις ρινικές σας οδούς υγρές
  • Ύπνος με το κεφάλι ψηλά
  • Αποφυγή ερεθισμάτων όπως η γύρη ή η σκόνη

Εάν η μύτη σας είναι βουλωμένη στη μία πλευρά λόγω στραβού διαφράγματος, μπορεί να χρειαστείτε διορθωτική χειρουργική επέμβαση για να ευθυγραμμίσετε ξανά τον χόνδρο στη μύτη σας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διαφραγματοπλαστική.

Η θεραπεία του ρινικού πολύποδα περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη επιλογή σας, όπως τα ακόλουθα:

  • Τα ρινικά σπρέι στεροειδών μπορούν να εμποδίσουν τους πολύποδες να επιστρέψουν ή να τους συρρικνώσουν χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
  • Τα εμβόλια για αλλεργίες και τα αντιισταμινικά μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη μύτη σας από το να βουλώσει, ακόμα κι αν έχετε πολύποδες.
  • Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει πολύποδες όταν επηρεάζουν την υγεία σας ή όταν οι γιατροί ανησυχούν ότι οι πολύποδες μπορεί να είναι καρκινικοί.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν εσείς (ή ένα παιδί) εμφανίσετε ρινική απόφραξη ξαφνικά ή εάν η απόφραξη επιμένει για επτά έως 10 ημέρες. Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τα ακόλουθα συμπτώματα εκτός από ένα βουλωμένο ρουθούνι:

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Συχνούς πονοκεφάλους
  • Απώλεια ή βαρηκοΐα
  • Πόνο στο πρόσωπο, τα πάνω δόντια ή τα αυτιά
  • Επίμονο πονόλαιμο
  • Επίμονη βραχνάδα
  • Προβλήματα ισορροπίας και/ή ζάλη
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αυτιών ή αμυγδαλών
  • Κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές)
  • Προβλήματα φωνής

Αλτσχάιμερ: Γιατί αν σκαλίζετε τη μύτη σας έχετε μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσετε τη νόσο -Ανησυχητική έρευνα

Ο γιατρός θα διαγνώσει την υποκείμενη αιτία και θα προτείνει θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.

Πηγές: Very Well Health, Tampa General Hospital, Mount Sinai, Cureus, Docs Medical Group, American Journal of Rhinology & Allergy, Johns Hopkins Medicine, Mass Eye and Ear, Boston Children’s Hospital, PLoS ONE

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top