Κοκκινίζετε όταν πίνετε αλκοόλ; Πότε αυξάνεται 80 φορές ο κίνδυνος για καρκίνο

αλκοόλ - σημάδι στο πρόσωπο

Πίνετε αλκοόλ και παρατηρείτε ότι το πρόσωπό σας αλλάζει; Αυτό το «αθώο» σημάδι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια φυσιολογική αντίδραση. Το σύμπτωμα αυτό αυξάνει εώς και 80 φορές τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του οισοφάγου. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ.

Δηλητηρίαση από νοθευμένα ποτά: Ποια είναι τα συμπτώματα

Κατανάλωση αλκοόλ και υγεία – Το σημάδι στο πρόσωπο

Σύμφωνα με το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει πολλαπλά συστήματα του οργανισμού. Το αλκοόλ δρα κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνοντας την ικανότητα κρίσης, το συντονισμό και τον αυτοέλεγχο. Παράλληλα, προκαλεί φλεγμονή και βλάβες στο ήπαρ, ενώ μπορεί να επιδεινώσει ή να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος, του οισοφάγου και του μαστού.

Ένας ειδικός έχει προειδοποιήσει ότι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται στο πρόσωπο όταν πίνετε αλκοόλ μπορεί να σημαίνει ότι έχετε 80 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξετε καρκίνο. Αυτό το «σφάλμα λογισμικού του γενετικού κώδικα» υποδηλώνει ότι σας λείπει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την ασφαλή διάσπαση του αλκοόλ.

Αυτό μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με τον ειδικό.

Μακροζωία: Θέλετε να ζήσετε 14 χρόνια περισσότερο; Τα 4 βήματα που πρέπει να κάνετε

Αν κοκκινίζετε όταν πίνετε, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο

Μιλώντας μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ο Doctor Karan Rajan, εξήγησε τι να προσέχετε.

Ο Dr Rajan, γνωστός και ως Dr Raj, αποκάλυψε ότι όσοι κοκκινίζουν στο πρόσωπο όταν πίνουν, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο. Αναφέρει: «Σου συμβαίνει να κοκκινίζεις στο πρόσωπο όταν πίνεις αλκοόλ;»

«Αυτό είναι ένα γενετικό σφάλμα λογισμικού που ονομάζεται αντίδραση ερυθρότητας από αλκοόλ και είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία σου. Περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτό το σφάλμα, με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στην ανατολική Ασία», τόνισε ο ειδικός.

@dr.karanr AD| Tips to take care of your liver! @Bupa UK ♬ original sound – Dr Karan Rajan

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η Νο1 κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ογκολόγο

Γιατί κάποιοι έχουν «δυσανεξία» στο αλκοόλ

«Στην ουσία σημαίνει ότι το DNA σου “ξέχασε” να περιλάβει αρκετή ποσότητα του ενζύμου που βοηθά το σώμα να διασπάσει το αλκοόλ, που λέγεται αλδεΰδη αφυδρογονάση 2 (aldehyde dehydrogenase 2). Όταν πίνεις αλκοόλ, το σώμα το μετατρέπει σε ακεταλδεΰδη, η οποία είναι στην πραγματικότητα πιο τοξική από το ίδιο το αλκοόλ».

«Αυτή η τοξική ακεταλδεΰδη στη συνέχεια μετατρέπεται στην πιο ασφαλή οξική ουσία με τη βοήθεια του ενζύμου. Αν έχεις τη μετάλλαξη και πίνεις, τότε συσσωρεύεται τοξική ακεταλδεΰδη στο αίμα σου».

Ο Dr Raj στη συνέχεια προειδοποίησε για τη σύνδεση αυτού με τον καρκίνο. «Αυτή είναι η ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς και το να κοκκινίζει το πρόσωπό σου και να αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός σου», ανέφερε.

«Για παράδειγμα, κάποιος με τη μετάλλαξη που καταναλώνει μόλις τέσσερις μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, έχει κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου 40 έως 80 φορές υψηλότερο σε σχέση με κάποιον χωρίς τη μετάλλαξη». Η συμβουλή του υποστηρίζεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine το 2009.

Οι 4 μονάδες αλκοόλ μεταφράζονται σε περίπου ένα λίτρο μπύρας ή 2,5 ποτήρια κρασί. 

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνώρισαν ότι το κοκκίνισμα από το αλκοόλ είναι πιο κοινό στους ανθρώπους ανατολικής ασιατικής καταγωγής και προειδοποίησαν για τη σύνδεσή του με τον καρκίνο.

«Αυτή η αποκαλούμενη αντίδραση ερυθρότητας από το αλκοόλ (γνωστή επίσης ως “Asian flush” ή “Asian glow”) οφείλεται κυρίως σε κληρονομική ανεπάρκεια του ενζύμου aldehyde dehydrogenase 2 (ALDH2)», αναφέρουν οι ερευνητές.

Γιατί ξυπνάμε με πονοκέφαλο; 4 αιτίες και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Ο ρόλος της πρόληψης και τα συμπτώματα από το αλκοόλ

«Αν και οι κλινικοί γιατροί και το κοινό της ανατολικής Ασίας γνωρίζουν γενικά για την αντίδραση ερυθρότητας από το αλκοόλ, λίγοι γνωρίζουν τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια ALDH2 έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου από την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με τα άτομα που έχουν πλήρως ενεργό ALDH2. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους παγκοσμίως, με ποσοστά πενταετούς επιβίωσης 15,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 12,3% στην Ευρώπη και 31,6% στην Ιαπωνία».

Πρόσθεσαν ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να σώσει ζωές.

«Οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς με ανεπάρκεια ALDH2 να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου», τονίζουν.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν περίπου 540 εκατομμύρια άτομα με ανεπάρκεια ALDH2 παγκοσμίως, πολλοί από τους οποίους ζουν πλέον σε δυτικές κοινωνίες, ακόμη και μικρή μείωση των περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ θα μεταφραζόταν σε σημαντικό αριθμό ζωών που θα σωθούν».

Τα άτομα με ανεπάρκεια ALDH2 μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα εξής όταν πίνουν αλκοόλ:

«Είμαι ογκολόγος – Το φαγητό και το ποτό που πρέπει να κόψετε για να προστατευθείτε από τον καρκίνο»

Αν και δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, το NHS συνιστά μέγιστη κατανάλωση 14 μονάδων την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε περίπου 3,4 λίτρα μπύρας μέσης περιεκτικότητας ή 10 μικρά ποτήρια κρασιού χαμηλής περιεκτικότητας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το κοκκίνισμα του προσώπου μετά από κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι σημάδι γενετικής ανεπάρκειας του ενζύμου ALDH2, το οποίο δυσκολεύει τη σωστή διάσπαση της τοξικής ακεταλδεΰδης.
  • Άτομα με αυτή τη μετάλλαξη διατρέχουν 40 έως 80 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, ακόμη και με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
  • Η αντίδραση ερυθρότητας από το αλκοόλ (γνωστή και ως “Asian flush”) είναι πιο συχνή σε άτομα ανατολικής ασιατικής καταγωγής, αλλά αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
  • Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους εμφανίζουν αυτή την αντίδραση να μειώσουν ή να αποφύγουν το αλκοόλ, για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Scroll to Top