Τα μικροπλαστικά βρίσκονται σχεδόν σε ό,τι αγγίζουμε, από τα τρόφιμα και τα ρούχα μέχρι το νερό, τα μαγειρικά σκεύη και τα είδη σπιτιού και κάθε άνθρωπος θεωρείται πλέον ότι έχει μικροπλαστικά στο σώμα του. Παρά τις αμέτρητες μελέτες που έχουν αναδείξει τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό μας, όμως, λίγοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της βλάβης που προκαλούν. Μια νέα μελέτη έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να δείξει πόσο μεγαλύτεροι και κακογερασμένοι θα φαίνονται οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών. Οι εικόνες είναι πραγματικά σοκαριστικές.
Ποια αντικείμενα του σπιτιού μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας – Νέα μελέτη
Τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία
Τα μικροπλαστικά περνούν στο σώμα μας από τα πλαστικά αντικείμενα, είτε μέσω της επαφής είτε της κατανάλωσης, συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και προκαλούν όλεθρο στις ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, ξηρότητας του δέρματος, φλεγμονών και διακυμάνσεων του βάρους.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα μικροπλαστικά, σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, έχουν ανιχνευθεί σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος και του σάλιου, και έχουν διεισδύσει σε βασικά όργανα όπως τα νεφρά, ο πλακούντας και ακόμη και ο εγκέφαλος.
Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ορμόνες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου και άλλων καταστάσεων. Οι επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ότι αυτή η διαταραχή των ορμονών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα επίπεδα ρύπανσης μπορεί να οδηγήσουν σε κόκκινα και ερεθισμένα μάτια και δυσκολίες στην αναπνοή, όπως βήχα και συριγμό.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα μικροπλαστικά και τις επιπτώσεις τους στο δέρμα
Μια βρετανική εταιρεία ανακύκλωσης προσπάθησε να καταγράψει την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι τοξίνες στο δέρμα. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, την τεχνητή νοημοσύνη για να εκτιμήσει πώς η μακροχρόνια έκθεση σε μικροπλαστικά σε χαμηλά, μεσαία και υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ο Mark Hall, ειδικός στα πλαστικά απόβλητα στην εταιρεία που διενήργησε την έκθεση, ανέφερε: «Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημάδια για το πώς αυτού του είδους η ρύπανση μπορεί να μας επηρεάσει. Οι εικόνες που δημιουργήσαμε βασίζονται στα ευρήματα μελετών και δείχνουν ανησυχητικά αποτελέσματα, αλλά ελπίζουμε ότι οι εικόνες θα κάνουν τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή στο ζήτημα».
7 τρόποι να μειώσετε τα πλαστικά και να προστατεύσετε την υγεία σας από τις επιπτώσεις
Στην αναφορά του businesswaste.co.uk, λοιπόν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν εικόνες ενός νεαρού και υγιούς άνδρα και γυναίκας και στη συνέχεια τους εξέθεσαν σε ένα περιβάλλον με τρία επίπεδα -χαμηλά, μεσαία και υψηλά- μικροπλαστικών. Όπως εξήγησαν, η εμφάνιση που προέκυψε ήταν μια εκτίμηση του αντίκτυπου που θα είχαν αυτά τα πλαστικά με βάση μελέτες.
Επιπτώσεις σε τρία επίπεδα έκθεσης σε μικροπλαστικά
Στο χαμηλό επίπεδο, τα δύο άτομα είχαν εκτεθεί στα μικροπλαστικά μέσω φαγητού, ποτού και του καθημερινού τους περιβάλλοντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έκθεση πρότεινε ότι οι μικρές ποσότητες παρεμβαίνουν στις ορμόνες, οδηγώντας σε:
- ξηρότητα δέρματος,
- ερυθρότητα και
- ερεθισμό.

Στο μεσαίο επίπεδο, οι συμμετέχοντες είχαν εκτεθεί σε μικροπλαστικά μέσω της τακτικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων -συχνά σε πλαστική συσκευασία- και θαλασσινών, τα οποία συχνά περιέχουν αυξημένη ποσότητα μικροπλαστικών. Φορούσαν επίσης πιο τακτικά ρούχα από τεχνητά υφάσματα όπως νάιλον και πολυεστέρα.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει: περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος και ορμονική διαταραχή, οδηγώντας σε:
- παραγωγή περισσότερων ελαίων στο δέρμα και
- ταχύτερη γήρανση. Άλλωστε, οι ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με την τεστοστερόνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα.

Τόνισαν, επίσης, ότι αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να ζουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε:
- κόκκινα, ερεθισμένα μάτια και
- αναπνευστικές δυσκολίες, όπως βήχα και συριγμό, και
ότι οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις βάρους και πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κόπωση και ομίχλη του εγκεφάλου, καθώς το σώμα τους αγωνίζεται να χειριστεί τις σωρευτικές επιπτώσεις.

Τέλος, στο υψηλό επίπεδο έκθεσης, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν επίσης σε μικροπλαστικά στο χώρο εργασίας, σε χαμηλής ποιότητας πόσιμο νερό και μέσω της συνεχούς χρήσης συνθετικών υφασμάτων και μαγειρικών σκευών. Οι χώροι εργασίας που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε μικροπλαστικά περιλαμβάνουν:
- τη διαχείριση απορριμμάτων,
- τις βιομηχανίες συνθετικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και
- εκείνες που αφορούν την κατασκευή πλαστικών.

Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω φλεγμονή του δέρματος και σημάδια πρόωρης γήρανσης για τα άτομα. Αυτό περιλαμβάνει:
- αποχρωματισμό του δέρματος και
- την εμφάνιση σκληρών σβώλων και βλαβών στο δέρμα που δεν επουλώνονται σωστά.
- Μπορεί επίσης να υπάρχει μπλε ή μοβ αποχρωματισμός στα χείλη και στα άκρα των δακτύλων.
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι είναι πιθανό να υπάρχει περισσότερη ορμονική διαταραχή σε αυτό το επίπεδο, προκαλώντας:
- αραίωση ή απώλεια μαλλιών,
- ανεξήγητες διακυμάνσεις βάρους
- και ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την έκθεση σε μικροπλαστικά
Ο Hall πρότεινε κάποιους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από την έκθεση σε μικροπλαστικά, μεταξύ των οποίων η απόρριψη των πλαστικών μιας χρήσης και το φιλτράρισμα του νερού.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ειδικό, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε υφάσματα με βάση το νάιλον και τον πολυεστέρα με εκείνα που είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι και το μαλλί.
Πότε το τσάι μπορεί να είναι επικίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Τέλος, πρότεινε να τρώμε βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν, να περιορίσουμε τα θαλασσινά και να αντικαταστήσουμε τα γυάλινα κουτάλια, σανίδες κοπής και δοχεία τροφίμων με ξύλινα.
Πηγές: Daily Mail, Environment & Health, Environment International, Environmental Toxicology and Pharmacology, Business Waste