ΕΣΥ: Επιδεινώνεται καθημερινά το πρόβλημα στελέχωσής του

ΙΣΑ, επικουρικού προσωπικού

Οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν λύνουν το πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΣΥ, αντίθετα το διαιωνίζουν.

Ολοένα και σοβαρότερο καθίσταται το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ. Κλινικές υπολειτουργούν, εργαζόμενοι στα πρόθυρα εργασιακής εξουθένωσης μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις συνθέτουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Τα προβλήματα είναι γνωστά και η λύση μία, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Επαρκής χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο τομέας της Υγείας όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες. Εχει εξαγγείλλει 10.000 μόνιμες προσλήψεις και αναβάθμιση του ΕΣΥ. Ο χρόνος όμως λειτουργεί αντίστροφα, λένε οι εργαζόμενοι κάνοντας λόγο για λειτουργικό αδιέξοδο του ΕΣΥ.

Οι μετακινήσεις προσωπικού δεν λύνουν το πρόβλημα

Με μετακινήσεις εργαζομένων δεν λύνεται το πρόβλημα, υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, με αφορμή τις μετακινήσεις παθολόγων ιατρών από το Βενιζέλειο για κάλυψη εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης κλινικών, που χωρίς αυτές είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων (πχ Παθολογικά, Αναισθησιολογικά, Ακτινολογικά Τμήματα). «Απαιτούνται σύντομα λύσεις ουσιαστικές και με προοπτική και όχι λύσεις εμβαλωματικές που απλά στο τέλος της ημέρας θα επιδεινώσουν το πρόβλημα», τονίζει.

Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, είναι η κάλυψη των θέσεων και όχι οι μετακινήσεις των ιατρών από νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο.

  • Η κάλυψη των αναγκών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, που εδώ και έξι χρόνια ταλανίζεται από την έλλειψη των ιατρών, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν λύνεται με μετακινήσεις. Η επανάληψη της ίδιας ατελέσφορης λύσης όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού το πρόβλημα παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο.
  • Οι μετακινήσεις γιατρών προς το νοσοκομείο του Ρεθύμνου ταυτόχρονα υπονομεύουν την ήδη οριακή λειτουργία του ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΠΝΗ που de facto δέχεται τεράστια πίεση με υποστελεχωμένες τις κλινικές του. Δημιουργείται επίσης ο κίνδυνος να ναρκοθετηθεί και η λειτουργία γενικότερα των παθολογικών Κλινικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος και για παραιτήσεις ιατρών και για άγονες προκηρύξεις στο μέλλον, λόγω της πρακτικής των συνεχών μετακινήσεων.
  • Έτι δε περαιτέρω, επειδή η ασφάλεια και υγεία ενός ασθενούς δεν εξαρτάται μόνο από την αντιμετώπιση του στα επείγοντα, αλλά και από τη διερεύνηση μετά την είσοδο του στην κλινική και την κατάλληλη θεραπεία του. Έτσι είναι εξίσου σημαντικό την επόμενη μέρα να υπάρχει συνέχεια στην παρακολούθηση και θεραπεία του ασθενή από παθολόγους ιατρούς που λειτουργούν μόνιμα στην κλινική και όχι απλά από τον επόμενο εφημερεύοντα ιατρό, καθώς αυτό λειτουργεί αρνητικά για την θεραπεία του ασθενή.Για το λόγο αυτό και επιστημονικά, η παθολογική κλινική Ρεθύμνου, είναι επισφαλής με τις ολιγόωρες παραμονές συναδέλφων από αλλά νοσοκομεία.
  • Η αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπως έχει φανεί ως τώρα δεν γίνεται με εντέλλεσθε και μετακινήσεις γιατρών αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές αλλά θα πρέπει να γίνει άμεσα κάλυψη των θέσεων και να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα για τους ιατρούς, εφόσον δεν έχουν αποδώσει οι έως τώρα προκηρύξεις .

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Σε πλήρη διάλυση οδηγούνται τα νοσοκομεία

«Το γαϊτανάκι των μετακινήσεων του τρόμου έχει γίνει πια μόνιμο καθεστώς. Η κυβέρνηση οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας», αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Εκτιμά ότι στόχος είναι να μείνει η Κρήτη με ένα νοσοκομείο αναφοράς(ΠΑΓΝΗ) και τα υπόλοιπα να μετατραπούν σε εφημεριακά κέντρα.

«Η πλήρης ηθική, επιστημονική και εργασιακή απαξίωση μας, δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή σε πολλούς συναδέλφους πέρα από την παραίτηση για να διαφυλάξουν στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τους».

Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου «η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πώς οι μετακινήσεις καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο τμημάτων». Σημειώνει ότι η παθολογική κλινική του νοσοκομείου «λειτουργεί εικονικά και επι της ουσίας βρίσκεται σε μια κατάσταση χειρότερη απο το κλείσιμο…».

«Λειτουργεί πια αποκλειστικά με συναδέλφους μετακινούμενους,όπου έχουν εξαναγκαστεί να δουλέψουν ακόμη και 48ωρο,όπου ο ένας παραδίδει στον άλλο μια κλινική που ουσιαστικά δεν γνωρίζει, ενώ καλείται παράλληλα να συνδράμει στο ΤΕΠ και σε άλλες κλινικές. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πρωτόγνωρη για το νοσοκομείο», τονίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων οι γιατροί στα νοσοκομεία της Κρήτης, ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι διαλυτικές μετακινήσεις, να δοθεί άμεσα γενναία αύξηση στους μισθούς των υγειονομικών, να θεσπιστούν επιτέλους ειδικά κίνητρα για την περιφέρεια και να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top