Υπάρχει ένα αρχαίο φυτό, που θεωρείται το φυτό του Μ. Αλεξάνδρου, καθώς ο στρατός του το χρησιμοποιούσε ως επουλωτικό πληγών και τραυμάτων κατά τη μακρόχρονη εκστρατεία του στην Ασία. Για την προμήθειά του ο Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Σοκότρα της Υεμένης. Σύγχρονες έρευνες, όμως, δείχνουν ότι, εκτός από την υγεία του δέρματος, μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των δοντιών, του στόματος και του πεπτικού συστήματος, καθώς και τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα. Ποιο είναι;
Το σταχτίλευκο φυτό που καταπολεμά ιούς και φλεγμονές και ανακουφίζει από βήχα πονόλαιμο και πυρετό
Ποιο είναι το φυτό του Μ. Αλεξάνδρου και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Η αλόη βέρα ως τοπικό τζελ για την αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων. Το φυτό αλόη βέρα είναι ένα παχύφυτο είδος από το γένος Αλόη.
Αναπτύσσεται άφθονα σε τροπικά κλίματα και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φαρμακευτικό φυτό. Ο χυμός της αλόης είναι ένα πηχτό, παχύρρευστο υγρό που παρασκευάζεται από τη σάρκα του φύλλου του φυτού. Ιστορικά, χρησιμοποιείται τόσο τοπικά όσο και από το στόμα.
- Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος
- Μπορεί να ωφελήσει τη θεραπεία του προδιαβήτη
- Μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα
- Μπορεί να βελτιώσει την οδοντική και στοματική υγεία
1. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος
Η αλόη βέρα πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας την μια πιθανή θεραπεία για εγκαύματα και άλλες δερματικές διαταραχές όπως η ατοπική δερματίτιδα. Πολλά από τα οφέλη της αλόης στην υγεία του δέρματος φαίνονται όταν εφαρμόζεται τοπικά, αντί να καταναλώνεται ως ρόφημα. Ωστόσο, υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με τα από του στόματος συμπληρώματα.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 40 mcg στερόλης αλόης την ημέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσε την ελαστικότητα του δέρματος σε μια ομάδα ανδρών κάτω των 46 ετών. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ομοίως ότι η κατανάλωση αλόης βέρα βελτίωσε την παραγωγή κολλαγόνου και μείωσε την εμφάνιση των ρυτίδων σε μια ομάδα γυναικών άνω των 40 ετών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και στις δύο αυτές μελέτες, η αλόη καταναλώθηκε ως συμπλήρωμα και όχι ως χυμός. Επιπλέον, ενώ αυτή η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, δεν είναι πειστική και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους.
2. Μπορεί να ωφελήσει τη θεραπεία του προδιαβήτη
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο το τζελ όσο και ο χυμός αλόης μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, δύο ξεχωριστές ανασκοπήσεις διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού αλόης βέρα δεν βελτίωσε το σάκχαρο νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά το έκανε σε εκείνους με προδιαβήτη.
Το βραζιλιάνικο φυτό που μειώνει τη χοληστερίνη και ελέγχει το σάκχαρο
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη παρατήρησε ότι ο χυμός αλόης βελτίωσε τόσο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και τα επίπεδα λιπαρών οξέων σε άτομα με προδιαβήτη. Αν και αυτό ακούγεται πολλά υποσχόμενο, η έρευνα είναι περιορισμένη.
Απαιτούνται μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ του χυμού αλόης βέρα και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα συμπληρώματα εκχυλίσματος αλόης βέρα δεν τυποποιούνται, ρυθμίζονται ή θεωρούνται ασφαλής εναλλακτική θεραπεία για τον διαβήτη.
3. Μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα
Ο χυμός της αλόης περιέχει γλυκοσίδες ανθρακινόνης. Πρόκειται για φυτικές ενώσεις με καθαρτική δράση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα είναι ξεπερασμένη και η ασφάλεια της χρήσης του χυμού αλόης για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι άγνωστη.
Το 2002, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν ενέκρινε πλέον τα καθαρτικά με αλόη βέρα για πωλήσεις χωρίς συνταγή, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.
Ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι το σιρόπι αλόης θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία και στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Άλλες πρώιμες έρευνες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη χρήση εκχυλίσματος αλόης βέρα για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Τελικά, ενώ είναι πιθανό η αλόη βέρα να έχει πεπτικά οφέλη, δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει την ασφάλεια ή τη δοσολογία της χρήσης της για αυτούς τους σκοπούς.
4. Μπορεί να βελτιώσει την οδοντική και στοματική υγεία
Ορισμένες μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η αλόη βέρα προσφέρει αντιβακτηριακές ιδιότητες και θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θεραπεία ορισμένων οδοντικών και στοματικών παθήσεων.
Επιπλέον, μια μελέτη σε 74 άτομα με στοματική υποβλεννογόνο ίνωση -μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στο στόμα- έδειξε ότι η λήψη 30 mL χυμού αλόης βέρα δύο φορές την ημέρα για 3 μήνες ήταν εξίσου αποτελεσματική με τις παραδοσιακές θεραπείες όπως οι ενέσεις υδροκορτιζόνης.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα στοματικό διάλυμα αλόης βέρα μείωσε αποτελεσματικά τη σοβαρότητα και τον πόνο που σχετίζεται με τη στοματική βλεννογονίτιδα -μια κοινή παρενέργεια των θεραπειών χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας- σε άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
Επιπλέον, μια μελέτη σε 64 άτομα με καρκίνο διαπίστωσε ότι η χρήση στοματικού διαλύματος αλόης βέρα 3 φορές την ημέρα για 14 ημέρες βοήθησε στη μείωση της εμφάνισης και του σχετικού πόνου της στοματίτιδας που προκαλείται από χημειοθεραπεία, η οποία είναι μια λοίμωξη στο στόμα.
Εικάζεται επίσης ότι το στοματικό διάλυμα αλόης βέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της οδοντικής πλάκας και στη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος μετά από στοματική χειρουργική επέμβαση. Αν και χρειάζονται περισσότερα μακροπρόθεσμα δεδομένα, αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός αλόης θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση σε θεραπείες για ορισμένες οδοντικές και στοματικές παθήσεις.
Πηγές: Healthline, Molecules, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, The Journal of Dermatology, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, NIH, Journal of Clinical Pharmacy & Therapeutics, Nutrients, Journal of Diabetes & Metabolic Disorders, Journal of Traditional Chinese Medicine, Journal of Clinical and Diagnostic Research, Journal of Oral Pathology & Medicine, Oral Health and Preventive Dentistry, International Journal of Community Based Nursing & Midwifery