Θέλετε η καστανή ζάχαρη να παραμένει αφράτη και μαλακή; Ένα απλό κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μπορεί να αποτρέψει το στέγνωμά της και να τη διατηρήσει φρέσκια για περισσότερο καιρό. Δείτε πώς να το εφαρμόσετε εύκολα στην κουζίνα σας. Αφού το έκανε μια γιαγιά, τότε σίγουρα πιάνει.
Μπορεί τα προϊόντα διαίτης χωρίς ζάχαρη να μας παχαίνουν; Ανατρεπτική μελέτη απαντά
Καστανή ζάχαρη: Ποια τα οφέλη; Πώς διατηρείται φρέσκια
Η καστανή ζάχαρη, όπως και η λευκή, αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και παρέχει άμεση ενέργεια. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι η προσθήκη μελάσσας στην καστανή ζάχαρη, η οποία της δίνει την ιδιαίτερη γεύση και το χαρακτηριστικό καστανό χρώμα. Αν και αυτή η προσθήκη δεν προσφέρει σημαντικά διατροφικά οφέλη, η καστανή ζάχαρη θεωρείται πιο αρωματική και προσδίδει περισσότερη υγρασία σε γλυκά και αρτοσκευάσματα.
Ωστόσο, αυτή ακριβώς η υγρασία είναι και ο λόγος που η καστανή ζάχαρη μπορεί να σκληρύνει με τον καιρό. Όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανοίξουμε ένα σακουλάκι που είχαμε φυλάξει στο ντουλάπι, μόνο για να ανακαλύψουμε ότι η ζάχαρη έχει μετατραπεί σε ένα σκληρό τούβλο ή έχει σχηματίσει σβώλους που δύσκολα διαλύονται. Η έκθεσή της στον αέρα προκαλεί την εξάτμιση της υγρασίας, με αποτέλεσμα να χάνει τη μαλακή υφή της.
Ευτυχώς, υπάρχει ένα παλιό, δοκιμασμένο κόλπο, που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες για να αποτρέψουν αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για μια απλή, αλλά ευφυή τεχνική που δεν απαιτεί ειδικά υλικά ή ακριβά προϊόντα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κομμάτι ψωμί, ένα μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά και συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία του ακόμα και σήμερα.
Ο υδατάνθρακας που είναι πιο επικίνδυνος από τη ζάχαρη- Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται
Το κόλπο της γιαγιάς για μαλακή καστανή ζάχαρη
Έχετε ποτέ ανοίξει ένα σακουλάκι καστανής ζάχαρης, να χρησιμοποιήσετε λίγη, να την κλείσετε όσο πιο καλά γίνεται και να επιστρέψετε μετά από μια εβδομάδα για να τη βρείτε είτε με σβώλους και ξεραμένα κομμάτια παντού είτε ακόμα χειρότερα ένα σκληρό τούβλο;
Μια γιαγιά λοιπόν συνήθιζε να βάζει την καστανή ζάχαρη σε γυάλινο βάζο και να τοποθετεί πάνω της την κόρα από μια φέτα ψωμί πριν κλείσει το καπάκι. Αντικαθιστούσε το ψωμί όταν ξεραίνονταν, περίπου κάθε μήνα.
Ακούγεται περίεργο, σωστά; Όμως πιάνει. Ας δούμε γιατί.
Καρκίνος: Ογκολόγος αποκαλύπτει ποια μαγειρικά σκεύη και τρόφιμα δεν αγοράζει ποτέ
Γιατί λειτουργεί το κόλπο;
Η καστανή ζάχαρη είναι μείγμα ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και μελάσας. Η σκούρα καφέ ζάχαρη περιέχει περισσότερη μελάσα από τη πιο ανοιχτόχρωμη. Η καστανή ζάχαρη δίνει γεύση, βάθος και υγρασία σε κάθε λογής αρτοσκευάσματα και η συγκεκριμένη γιαγιά είχε πάντα ένα μεγάλο βάζο κρυμμένο στο ντουλάπι.
Η καστανή ζάχαρη έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τη λευκή ζάχαρη επειδή περιέχει μελάσα. Όταν εκτίθεται στον αέρα για πολύ καιρό, η υγρασία αρχίζει να εξατμίζεται, με αποτέλεσμα να σκληραίνει, να δημιουργεί σβώλους και να ξεραίνεται.
Πώς λοιπόν ένα κομμάτι ψωμί αποτρέπει την ξήρανση της ζάχαρης; Το ψωμί έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καθώς αρχίζει να μπαγιατεύει, απελευθερώνει την υγρασία του μέσα στο δοχείο της ζάχαρης, κρατώντας την καστανή ζάχαρη ωραία και μαλακή.
Είναι η απλή μαγεία της μεταφοράς: καθώς το ψωμί στεγνώνει, η ζάχαρη απορροφά την υγρασία που απελευθερώνεται, μια σχέση αμοιβαίας ανταλλαγής. Μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ψωμί, τίποτα εξεζητημένο και όταν το ψωμί ξεραθεί, απλώς το αντικαθιστάτε με μια φρέσκια φέτα.
Διαβητής και καρδιά: Καμπανάκι για κοινά ποτά, σύμφωνα με έρευνα
Και να το: το αλάνθαστο κόλπο της μαγικής γιαγιάς της Mary Claire Britton, που είναι ειδικός συνταγών, για να μην μετατραπεί η καφέ ζάχαρη σε τούβλο.