Τα τελευταία χρόνια, η kombucha (κομπούτσα στα ελληνικά, άλλοι το προφέρουν κομπούχα) έκανε την εμφάνισή της ως ένα ακόμα health trend που υιοθετήθηκε από stars του Hollywood και health experts, όμως σταδιακά έγινε μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων.
Τώρα, νέα πιλοτική μελέτη που έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown δείχνει ότι η κατανάλωση kombucha, φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έπιναν για τέσσερις εβδομάδες το ρόφημα Κombucha είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν ένα ρόφημα placebo παρόμοιας γεύσης, σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Georgetown. το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν και το MedStar Health.
Αυτό το εύρημα, δείχνει τη δυνατότητα ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και επίσης θέτει τη βάση για μια μεγαλύτερη δοκιμή για να επιβεβαιωθούν και τα αποτελέσματα. Το εύρημα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition την 1η Αυγούστου 2023.
Τι είναι η Kombucha;
Παρά το πρόσφατο hype, η kombucha υπάρχει ήδη εδώ και πολύ καιρό. Αυτό το τσάι είναι ένα προϊόν ζύμωσης με βακτήρια και ζυμομύκητες και ζωντανούς μικρο-οργανισμούς που βοηθούν στην πέψη και η κατανάλωσή του ξεκινά από το 200 π.Χ. στην Κίνα. Το ανθρακικό δημιουργείται με 100% φυσικό τρόπο.
Άρχισε να γίνεται δημοφιλές τη δεκαετία του 1990. Η δημοτικότητά του έχει ενισχυθεί από ισχυρισμούς για βελτιωμένη ανοσία και ενέργεια και μείωση της φλεγμονής και της επιθυμίας για φαγητό, αλλά η απόδειξη αυτών των πλεονεκτημάτων είναι περιορισμένη. Ωστόσο κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες σε τρωκτικά για το kombucha έδειξαν είναι πολλά υποσχόμενες. Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που εξετάζει τα αποτελέσματα της kombucha σε άτομα με διαβήτη», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Dan Merenstein. , M.D., καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Σχολή Υγείας του Georgetown και καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown. «Πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο».
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η Kombucha φάνηκε να μειώνει τα μέσα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας μετά από τέσσερις εβδομάδες από 164 σε 116 mg /δεκατόλιτρο (dl), ενώ η διαφορά μετά από τέσσερις εβδομάδες με το εικονικό φάρμακο δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας συνιστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν από τα γεύματα να είναι μεταξύ 70 και 130 mg /dl.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνθεση των μικροοργανισμών που ζυμώνουν το kombucha για να προσδιορίσουν ποια συστατικά μπορεί να είναι τα πιο δραστικά. Βρήκαν ότι το ρόφημα αποτελούνταν κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, βακτήρια οξικού οξέος και μια μορφή ζύμης που ονομάζεται Dekkera, με κάθε μικρόβιο να υπάρχει περίπου σε ίση ποσότητα. Το εύρημα επιβεβαιώθηκε με αλληλουχία γονιδίου RNA.
«Διαφορετικές μελέτες διαφορετικών σκευασμάτων kombucha από διαφορετικούς κατασκευαστές αποκαλύπτουν ελαφρώς διαφορετικά μικροβιακά μείγματα», λέει ο Robert Hutkins, Ph.D., University of Nebraska-Lincoln και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, τα κύρια βακτήρια είναι λειτουργικά παρόμοια στα σκευάσματα της αγοράς, κάτι που ήταν καθησυχαστικό για τη δοκιμή μας.»
Υπολογίζεται ότι 96 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν προδιαβήτη – και ο ίδιος ο διαβήτης είναι η όγδοη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, καθώς και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και νεφρική ανεπάρκεια.