Δύο συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ μαζί – Αυξάνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 17%

συμπληρώματα διατροφής

Λαμβάνετε συμπληρώματα για την υγεία σας; Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν συγκεκριμένο συνδυασμό που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Παρόλο που και τα δύο είναι δημοφιλή και συχνά προτείνονται για ενίσχυση του οργανισμού, η ταυτόχρονη λήψη τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Δείτε τι αναφέρουν οι επιστήμονες και ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τι συμπληρώματα διατροφής χρειάζεστε όταν κάνετε δίαιτα;

Συμπληρώματα διατροφής: Ποιος συνδυασμός δημιουργεί κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Ενώ ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν οφέλη, όπως η μελατονίνη για την αντιμετώπιση του jet lag, άλλα, όπως το gingko για την άνοια, έχουν ελάχιστα ή καθόλου οφέλη. Επιπλέον, τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή να προκαλέσουν κινδύνους σε άτομα με συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα. Επισημαίνεται επίσης ότι τα προϊόντα που αγοράζονται μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν δοκιμαστεί σε μελέτες για αυτό η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε τη σύνδεση δύο κοινών συμπληρωμάτων και του κινδύνου εγκεφαλικού.

Οι επιστήμονες εξέδωσαν προειδοποίηση ότι η κατανάλωση δύο δημοφιλών συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρού ιατρικού επεισοδίου. Έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των χαπιών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού έως και 17%.

Αν και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής θα έπρεπε ιδανικά να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για όλους, λόγω παραγόντων όπως το κόστος, η προσβασιμότητα και η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα αποτελεσματικά.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα καθημερινά συμπληρώματα για την υγεία τους.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να κρύβει κινδύνους. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine το 2019, ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων τύπων χαπιών που συνδυάζουν βιταμίνη D και ασβέστιο με τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές.

«Ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Άλλα συμπληρώματα δεν φάνηκε να έχουν σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα ή στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα» δήλωσε ο Δρ. Safi Khan, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Στη μεγάλη αυτή μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 277 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν έως και ένα εκατομμύριο άτομα, για να αξιολογήσουν την επίδραση διαφόρων συμπληρωμάτων και διατροφικών παρεμβάσεων στη θνησιμότητα και την υγεία της καρδιάς.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού και η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ φάνηκε να παρέχει προστασία έναντι των εγκεφαλικών.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν τόσο βιταμίνη D όσο και ασβέστιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 17%. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν:

«Το ασβέστιο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού».

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι άλλα συμπληρώματα διατροφής, όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Α, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, τα αντιοξειδωτικά και ο σίδηρος, καθώς και διατροφικές παρεμβάσεις όπως η μείωση της πρόσληψης λιπαρών, δεν είχαν σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα ή στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ μαζί – Προκαλούν σοβαρές βλάβες στα όργανα

Τρόποι λήψης ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω διατροφής

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D χρησιμοποιούνται συχνά για την προαγωγή της υγείας των οστών, ειδικά σε ηλικιωμένους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Για να αυξήσετε τα επίπεδα ασβεστίου μέσω της διατροφής, σκεφτείτε να καταναλώσετε περισσότερες τροφές όπως:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά – όπως το κέιλ και η όκρα, αλλά όχι το σπανάκι
  • Γάλα, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλά τους – όπως οι σαρδέλες και οι γαύροι
  • Ροφήματα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο
  • Ψωμί και τρόφιμα που παρασκευάζονται με εμπλουτισμένο αλεύρι

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 700mg ασβεστίου την ημέρα, και σύμφωνα με το NHS, «θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε όλη την απαιτούμενη ποσότητα μέσω των καθημερινών γευμάτων σας».

Όσον αφορά τη βιταμίνη D, η έκθεση στον ήλιο είναι η καλύτερη πηγή απορρόφησής της. Ωστόσο, αυτή η βασική βιταμίνη μπορεί επίσης να βρεθεί σε τροφές όπως:

  • Λιπαρά ψάρια – όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί
  • Κόκκινο κρέας
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα – όπως ορισμένες μαργαρίνες και δημητριακά πρωινού
  • Συκώτι
  • Κρόκοι αυγών

Ποια συμπληρώματα διατροφής βλάπτουν το συκώτι – Πώς να αποτρέψετε την ηπατική τοξικότητα

Τέλος, πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 17%, σύμφωνα με μελέτη.
  • Τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή να είναι επικίνδυνα για άτομα με συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα.
  • Η ισορροπημένη διατροφή παραμένει η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών, με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D να προσλαμβάνονται από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά ψάρια.
  • Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων και τονίζουν τη σημασία της ιατρικής συμβουλής πριν τη λήψη τους.
Scroll to Top