Το κεχριμπαρένιο τρόφιμο που ανακουφίζει τον βήχα, αντιμετωπίζει τη διάρροια και προστατεύει τον εγκέφαλο

Το κεχριμπαρένιο τρόφιμο που ανακουφίζει τον βήχα, αντιμετωπίζει τη διάρροια και προστατεύει τον εγκέφαλο

Υπάρχει ένα, κατεξοχήν ελληνικό, κεχριμπαρένιο τρόφιμο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν την υγεία. Στα οφέλη από την κατανάλωσή του περιλαμβάνονται η ανακούφιση από τον βήχα, η επούλωση πληγών, η αντιμετώπιση της διάρροιας, η προστασία του εγκεφάλου και πολλά ακόμη. Μάθετε ποιο είναι και εντάξτε το σήμερα κιόλας στην καθημερινή σας διατροφή!

Tο πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό που ανακουφίζει από κρυολόγημα και στομαχικές διαταραχές και επουλώνει τις πληγές

Ποιο είναι το κεχριμπαρένιο τρόφιμο και ενισχύει την υγεία

Το μέλι είναι ένα γλυκό, χρυσαφί υγρό που φτιάχνουν οι μέλισσες και το αποθηκεύουν σε μια δομή από μικρά, εξαγωνικά κύπελλα που ονομάζονται κηρήθρες. Οι παραγωγοί μελιού συνήθως περνούν το ακατέργαστο μέλι μέσα από ένα φίλτρο για να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ακαθαρσίες, αλλά μερικές παραμένουν. Ακόμα κι έτσι, είναι ασφαλές για κατανάλωση. Το κανονικό μέλι μπορεί να μην περιέχει τα ίδια επίπεδα πρόπολης και γύρης μελισσών με το ακατέργαστο.

Το μέλι έχει φυσικά ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία, όπως:

  1. αντιβακτηριδιακή δράση
  2. επούλωση πληγών
  3. διαιτητικά αντιοξειδωτικά
  4. αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

1. Αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Το μέλι περιέχει διάφορες ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως φυτοχημικά, φλαβονοειδή και ασκορβικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Οι επιστήμονες συνδέουν το οξειδωτικό στρες με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων πολλοί καρκίνοι. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στους ανθρώπους.

Κρυολόγημα: 6 φυσικές θεραπείες για να το καταπολεμήσετε και να αναρρώσετε πιο γρήγορα φέτος τον χειμώνα

2. Αντιβακτηριδιακή δράση και επούλωση πληγών

Το μέλι δρα ως φυσικός αντιβακτηριακός και αντιμικροβιακός παράγοντας. Περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και οξειδάση γλυκόζης και έχει χαμηλό pH, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια και μύκητες. Επίσης, λόγω της μοναδικής χημικής του σύστασης, δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη μυκήτων ή βακτηρίων.

Η έρευνα δείχνει ότι το μέλι manuka, ένα είδος ακατέργαστου μελιού, μπορεί να σκοτώσει κοινά παθογόνα, όπως:

  • Escherichia coli (E. coli): Αυτό το βακτήριο προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και μολύνσεις πληγών.
  • Staphylococcus aureu (S. aureus): Μικρόβιο που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος.
  • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori): Βακτήριο που προκαλεί έλκος στομάχου και χρόνια γαστρίτιδα.

Λόγω των αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του μελιού, οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να καθαρίσουν τις πληγές. Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι λειτουργεί ως επουλωτικό. Είναι όξινο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση οξυγόνου από την πληγή, προάγοντας περαιτέρω την επούλωση.

Ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει να εφαρμόσει ακατέργαστο μέλι απευθείας σε μικρά κοψίματα και εγκαύματα και στη συνέχεια να τοποθετήσει γάζα ή έναν επίδεσμο πάνω από την πληγή. Εναλλακτικά, οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν προϊόντα μελιού manuka για περιποίηση τραυμάτων.

3. Ανακούφιση από τον βήχα

Το μέλι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό ή και πιο αποτελεσματικό από ορισμένα φάρμακα για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή. Πολλά φάρμακα για τον βήχα δεν είναι ασφαλή για λήψη από τα μικρότερα παιδιά, επομένως αυτό το τρόφιμο μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους.

Για να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα, ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει να φάει ένα κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι και να αποφύγει άλλα υγρά ή τροφές στη συνέχεια για να επιτρέψει στο μέλι να καλύψει το λαιμό.

4. Αντιμετώπιση της διάρροιας

Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να έχει καταπραϋντική επίδραση στην πέψη, βοηθώντας στα συμπτώματα της διάρροιας. Μια μελέτη του 2022 πρότεινε ότι το μέλι με γλυκονικό ψευδάργυρο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της διάρροιας στα παιδιά και να επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης.

Ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει να φάει ένα κουταλάκι του γλυκού ή να το αναμίξει με ένα ρόφημα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πολύ μέλι, καθώς η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια.

5. Προστασία του εγκεφάλου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις του μελιού μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο. Μια κριτική του 2022 διαπίστωσε ότι μπορεί:

  • να ενισχύσει τη χωρητικότητα της μνήμης
  • να προλάβει τη βλάβη των νευρώνων
  • να έχει οφέλη κατά του στρες

Το συστατικό στα μελομακάρονα που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, ανακουφίζει τον βήχα και επουλώνει τις πληγές

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2017 αναφέρει ότι το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη.

Πηγές: Medical News Today, Food Chemistry, Korean Journal of Family Medicine, Frontiers in Aging Neuroscience, Pharmacognosy Research

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top