Θέλετε να μάθετε αν η καρδιά σας είναι στην ηλικία που πρέπει; Οι ειδικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) δημιούργησαν ένα τεστ που μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε την ηλικία της καρδιάς σας. Μια απλή διαδικασία μπορεί να σας αποκαλύψει αν η καρδιά σας λειτουργεί σαν ενός ατόμου μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας και τι μπορείτε να κάνετε για να τη διατηρήσετε υγιή.
Καρδιακή ανεπάρκεια: Συμπλήρωμα διατροφής βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης στο 100%
Τι δείχνει ουσιαστικά το τεστ για την ηλικία της καρδιάς;
Η καρδιά χτυπά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια μιας μέσης ζωής, προωθώντας εκατομμύρια λίτρα αίματος σε κάθε μέρος του σώματος. Αυτή η συνεχής ροή μεταφέρει οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και άλλα απαραίτητα στοιχεία, ενώ απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού.
Ωστόσο, παρά την αδιάκοπη λειτουργία της, η καρδιά μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, οι λοιμώξεις και η κληρονομικότητα.
Παρόλο που πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου με την πάροδο της ηλικίας, αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ειδικά όταν ξεκινά από νεαρή ηλικία, μπορεί να προλάβει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή μπορούν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη, πριν προκαλέσουν βλάβες.
Το NHS προτρέπει τους πολίτες να κάνουν ένα απλό τεστ 30 δευτερολέπτων για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός σοβαρού καρδιακού επεισοδίου ή εγκεφαλικού. Αυτό το δωρεάν online εργαλείο μπορεί να υπολογίσει την «ηλικία της καρδιάς» σας και, συνεπώς, τις πιθανότητες εμφάνισης ενός σχετικού προβλήματος υγείας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο οργανισμός υγείας προειδοποίησε:
«Εάν η ηλικία της καρδιάς σας είναι μεγαλύτερη από τη βιολογική σας ηλικία, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Η ηλικία της καρδιάς σας δίνει μια εικόνα για το πόσο υγιής είναι η καρδιά σας.
Το εργαλείο του NHS συγκρίνει την πραγματική σας ηλικία με την ηλικία της καρδιάς σας, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας.
Στη συνέχεια, παρέχει συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την καρδιακή σας ηλικία, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Λιποθυμία: Πότε είναι σημάδι σοβαρής πάθησης – Τρόποι αντιμετώπισης, σύμφωνα με τη Mayo Clinic
Ποιοι μπορούν να κάνουν αυτό το τεστ;
Το εργαλείο είναι κατάλληλο για εσάς εάν:
- Είστε από 30 έως 95 ετών
- Δεν πάσχετε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο
Τι πληροφορίες θα σας ζητηθούν;
- Βάρος
- Ύψος
- Αρτηριακή πίεση
- Επίπεδα χοληστερόλης
«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης ή της χοληστερόλης, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή», επισημαίνει το NHS.
Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πώς τη μετράμε σωστά
Οι αριθμοί στην Ελλάδα
Η έκθεση του 2023 της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας παρέχει σημαντικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά συμβάματα είναι κατά μέσο όρο 485 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες και 391 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες. Ειδικότερα, η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο ανέρχεται σε 145 θανάτους ανά 100.000 άνδρες και 68 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες.
Παρά τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα με την πάροδο των ετών. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μειώθηκε κατά 31% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες, ενώ από στεφανιαία νόσο η μείωση ήταν 28% στους άνδρες και 39% στις γυναίκες.
Ωστόσο, παρά τη μείωση της θνησιμότητας, τα νέα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ 1990 και 2015, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης. Η αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, είναι κρίσιμη. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των υπερτασικών ανδρών είναι σχεδόν 23% και των γυναικών σχεδόν 15%. Ο επιπολασμός της δυσλιπιδαιμίας ανέρχεται σε περίπου 13% και στα δύο φύλα, ενώ ο διαβήτης εμφανίζεται σε ποσοστό 4,8%.
«Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αδιάγνωστους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη και ο διαβήτης (…). Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για το μέλλον», τονίζει το NHS.
Ξαφνική καρδιακή προσβολή: Τα σημάδια που σας προειδοπούν – Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια
- Κάπνισμα
- Διατροφή υψηλή σε λιπαρά
- Διαβήτης
- Υψηλή χοληστερόλη
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Παχυσαρκία ή αυξημένο βάρος
- Ακανόνιστος και γρήγορος καρδιακός ρυθμός (κολπική μαρμαρυγή)
Για να υπολογίσετε την ηλικία της καρδιάς σας, θα πρέπει να κάνετε το τεστ εδώ!
Έμφραγμα χωρίς προειδοποίηση; Το λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που χρειάζεται προσοχή
Εάν ανησυχείτε για την καρδιαγγειακή σας υγεία ή τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.