Ορισμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στο να αυξηθούν τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας, αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε; Τι ισχύει για τα ζαχαρούχα ποτά, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλλαντικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες; Πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας για να διατηρήσετε τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σας εντός ορίων και να υποστηρίξετε και την υγεία της καρδιάς σας;
Τριγλυκερίδια : Γιατί αυξάνονται ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πώς πέφτουν χωρίς φάρμακα
Διατροφή για υψηλά τριγλυκερίδια: Ποια είναι τα 12 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και παγκρεατίτιδας. Ενώ η γενετική και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορούν να συμβάλουν στα αυξημένα τριγλυκερίδια, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και τη μείωση αυτών των επιπέδων.
Ορισμένες τροφές, ειδικά αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ανθυγιεινά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων, καθιστώντας τις διατροφικές επιλογές απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς.
Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για να ελέγξετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών; Μικρές, συνειδητές διατροφικές αλλαγές—όπως η επιλογή ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφών και υγιεινών λιπαρών—μπορείτε να κάνετε προληπτικά βήματα για να βελτιστοποιήσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.
Υψηλά τριγλυκερίδια: Συμπτώματα
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συνήθως δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα αυξημένα τριγλυκερίδια μέχρι να υποβληθούν σε τακτικές εξετάσεις αίματος.
Ωστόσο, όταν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων γίνουν πολύ υψηλά (συνήθως 500 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο [mg/dL] ή υψηλότερα), μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα σημάδια και επιπλοκές:
- Παγκρεατίτιδα: Τα σοβαρά αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε οξεία παγκρεατίτιδα, μια φλεγμονή του παγκρέατος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό, έντονο κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετό, πυρετό, ταχυκαρδία και γρήγορη αναπνοή.
- Ξανθώματα: Αυτές είναι λιπαρές εναποθέσεις που εμφανίζονται ως κιτρινωπά εξογκώματα κάτω από το δέρμα, που συνήθως βρίσκονται σε αρθρώσεις όπως οι αγκώνες και τα γόνατα ή στα χέρια, τους αστραγάλους, την πλάτη και τους γλουτούς.
- Ηπατοσπληνομεγαλία: Σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων μπορεί να εμφανιστεί διεύρυνση του ήπατος και του σπλήνα.
Λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων σε πρώιμα στάδια, οι τακτικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ είναι απαραίτητες για να ανιχνευθούν εγκαίρως τα υψηλά τριγλυκερίδια και σας δοθούν οδηγίες για το πώς να τα διαχειριστείτε.
Διατροφή κατάλληλη για υψηλά τριγλυκερίδια, σύμφωνα με έρευνα
Οι διατροφικές παρεμβάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπερτριγλυκεριδαιμίας, δηλαδή μιας πάθησης που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και παγκρεατίτιδας.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2022 με τίτλο, The Effect of Dietary Interventions on Hypertriglyceridemia: From Public Health to Molecular Nutrition Evidence, η τροποποίηση της πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα μέσω δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες, υψηλής σε πρωτεΐνη και περιορισμένη σε θερμίδες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως το πιο τεκμηριωμένο διατροφικό πρότυπο για τη μείωση της υπερτριγλυκεριδαιμίας, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν την ισχυρότερη υποστήριξη κλινικών δοκιμών ως μεμονωμένο διατροφικό συστατικό για τη μείωση των συγκεντρώσεων τριγλυκεριδίων. Άλλες ευεργετικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση φυτικών ινών, ξηρών καρπών και λιναρόσπορου, που έχουν αποδείξει αποτελέσματα μείωσης των τριγλυκεριδίων σε πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.
1. Λαχανικά πλούσια σε υδατάνθρακες
Ορισμένα λαχανικά είναι καλύτερα από άλλα όταν προσέχετε τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας. Περιορίστε την ποσότητα που τρώτε από αυτά που είναι αμυλούχα, όπως το καλαμπόκι και τα μπιζέλια. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας δεν θα μετατρέψει το επιπλέον άμυλο σε τριγλυκερίδια. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και τα μανιτάρια, για να διαλέξετε.
Ξαφνική καρδιακή προσβολή: Τα σημάδια που σας προειδοποιούν – Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
2. Φασόλια κοκκινιστά από κονσέρβα
Τα φασόλια έχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αλλά αν είναι φτιαγμένα με ζάχαρη ή χοιρινό, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Η ετικέτα στο κουτί πρέπει να αναφέρει τι περιέχει και πόση ζάχαρη και λίπος παίρνετε. Επιλέξτε μαύρα φασόλια, τα οποία είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, χωρίς κορεσμένα λίπη ή πρόσθετη ζάχαρη.
3. «Καλές» τροφές σε μεγάλες ποσότητες
Τα φρούτα είναι –χωρίς αμφιβολία– καλά για εσάς, ειδικά αν τρώτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα αντί για ένα πλούσιο επιδόρπιο. Περιορίστε τα αποξηραμένα φρούτα σε 1/4 φλιτζανιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.
4. Αλκοόλ
Μπορεί να πιστεύετε ότι το αλκοόλ είναι καλό για την καρδιά σας. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας. Αυτό οφείλεται στα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο αλκοόλ, είτε πρόκειται για κρασί, μπύρα ή για τα πιο βαριά οινοπνευματώδη. Η υπερβολική ζάχαρη, από οποιαδήποτε πηγή, μπορεί να είναι πρόβλημα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μην πίνετε καθόλου αν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας είναι πολύ υψηλά.
5. Ψάρια σε κονσέρβα με λάδι
Τα ψάρια είναι καλά για την καρδιά σας. Αλλά όταν αγοράζετε ψάρια κονσέρβα, ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε αν είναι συσκευασμένα σε λάδι. Είναι προτιμότερο να αγοράζετε ψάρια κονσέρβα που είναι συσκευασμένα σε νερό. Συνήθως, και τα δύο είναι διαθέσιμα στο ίδιο ράφι στο μανάβικο.
6. Καρύδα
Η καρύδα είναι στη μόδα καθώς πιθανώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να βρείτε γάλα καρύδας, νερό καρύδας, νιφάδες καρύδας, λάδι καρύδας και το ίδιο το φρούτο. Ενώ, όμως, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καρύδα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι επίσης πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να την περιορίσετε ή να την αποφύγετε εντελώς.
7. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και σιτηρά
Αν τρώτε πάρα πολλά ζυμαρικά, πατάτες ή δημητριακά, το σώμα σας μπορεί να τα μετατρέψει σε τριγλυκερίδια. Μπορείτε ακόμα να τα τρώτε, αλλά πρέπει να μένετε εντός των σωστών μερίδων. Μια μερίδα είναι μια φέτα ψωμί, 1/3 φλιτζανιού ρύζι, μισό φλιτζάνι ζυμαρικά ή μισό φλιτζάνι πατάτες ή μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης.
8. Ζαχαρούχα ποτά
Πολλή από τη ζάχαρη που παίρνετε μπορεί να προέρχεται από ένα ποτό. Είτε πίνετε γλυκό παγωμένο τσάι, κανονική σόδα, χυμό φρούτων ή έναν γλυκό καφέ, μπορεί να παίρνετε περισσότερη γλυκόζη από ό,τι μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας. Μπορεί να μετατρέψει μέρος αυτής της ζάχαρης σε τριγλυκερίδια. Έτσι, όταν μειώνετε τη ζάχαρη, θυμηθείτε να συμπεριλάβετε και τα ποτά σας.
9. Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Μπορεί να πιστεύετε ότι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι πιο υγιεινά ή πιο φυσικά από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Αλλά όπως η ζάχαρη, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας. Όταν προσπαθείτε να μειώσετε τα τριγλυκερίδιά σας, μειώστε τα ζαχαρούχα γλυκαντικά σε όλη τη γραμμή, ακόμα κι αν δεν είναι επιτραπέζια ζάχαρη.
10. Προψημένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα
Λόγω των υψηλών τριγλυκεριδίων σας, θα πρέπει να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας. Αυτό περιλαμβάνει τα κορεσμένα λιπαρά στο βούτυρο που βρίσκεται στα προψημένα προϊόντα και τα αρτοσκευάσματα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε εντελώς τα τρανς λιπαρά. Ελέγξτε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να βεβαιωθείτε.
11. Κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος
Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς το κρέας. Αλλά σκεφτείτε να επιλέξετε πιο άπαχα κομμάτια. Επίσης, αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών, δηλαδή μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν, καθώς αυτοί οι τύποι κρεάτων πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο και τον διαβήτη.
12. Βούτυρο ή μαργαρίνη
Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μαργαρίνη, τα οποία μπορεί να έχουν πάρα πολλά κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, όταν μαγειρεύετε κρέατα και λαχανικά ή φτιάχνετε σάλτσα για σαλάτα. Τα λάδια από κανόλα, καρύδια και λιναρόσπορο είναι επίσης εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις.
Πηγές: WebMD, MDPI, Cleveland Clinic, JN