Πέντε καθημερινές τροφές μπορεί να βλάπτουν την όρασή σας. Δείτε ποιες είναι και γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στην κατανάλωσή τους.
Τροφές που ενισχύουν την όραση και άλλες που τη βλάπτουν
Σύμφωνα ευρήματα πρόσφατης ανασκόπησης μελετών, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η σημασία της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, για τη διατήρηση της καλής όρασης.
Ωστόσο, παρόλο που συζητάμε αρκετά για τα τρόφιμα που βελτιώνουν την όραση, δεν γνωρίζουμε πολλά για όσα την καταστρέφουν.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για πέντε τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη όραση.
Ο Dr Chris Steele, ο οποίος συμμετείχε για χρόνια στην εκπομπή This Morning του ITV μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2021, μίλησε για μια κοινή πάθηση που, όπως είπε, «πολλοί δεν έχουν ακούσει». Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η κύρια αιτία επιδείνωσης της υγείας των ματιών.
Σύμφωνα με ενδελεχείς εκτιμήσεις, 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι το έχουν και μέχρι το 2040, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί κοντά στα 300 εκατομμύρια.
«Η ωχρά κηλίδα είναι το ευαίσθητο στρώμα του ματιού που επηρεάζει ιδιαίτερα την κεντρική όραση. Καθώς μεγαλώνουμε, εκφυλίζεται. Είναι, στην πραγματικότητα, η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας όρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν», τονίζει ο ειδικός.
Οδήγηση τον χειμώνα: Πώς επηρεάζει η όραση την ασφάλειά σας – Ποια μέτρα πρέπει να πάρετε
5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για την υγεία των ματιών
Πρόσφατη ανάλυση από την Overnight Glasses αποκάλυψε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και το απλό λευκό ψωμί, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης. Σύμφωνα με τη μελέτη της Overnight Glasses, το πρόβλημα οφείλεται στον γλυκαιμικό δείκτη κάθε τροφής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και ορισμένες «υγιεινές» επιλογές, όπως οι ρυζογκοφρέτες, μπορεί να βλάψουν την υγεία των ματιών λόγω του εξαιρετικά υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τους.
Οι τροφές πάντως που έχουν κριθεί ως οι χειρότερες είναι οι εξής:
- Λευκό ψωμί
- Τηγανητές πατάτες
- Επεξεργασμένες φέτες τυριού
- Μπέικον
- Ρυζογκοφρέτες
Φάρμακα για τον διαβήτη αυξάνουν τον κίνδυνο για ξαφνική τύφλωση – Ανησυχητική νέα μελέτη
1. Λευκό ψωμί
Με γλυκαιμικό δείκτη 70 και περιεκτικότητα σε νάτριο 490mg ανά 100g, το λευκό ψωμί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης AMD. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καλό είναι να αποφεύγονται, ενώ η προτίμηση σε προϊόντα ολικής άλεσης αποτελεί πιο ασφαλή επιλογή.
2. Τηγανητές πατάτες
Οι τηγανητές πατάτες, με γλυκαιμικό δείκτη 75 και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία των ματιών αν καταναλώνονται συχνά.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Ophthalmology έδειξε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε τηγανητά τρόφιμα και νάτριο σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χοριοειδούς νεοαγγείωσης, μιας σοβαρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
3. Επεξεργασμένες φέτες τυριού
Οι επεξεργασμένες φέτες τυριού περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα νατρίου, που φτάνουν έως και 1.265mg ανά 100g. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.
Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να συμβάλλει στην υπέρταση, επηρεάζοντας την υγεία του αγγειακού συστήματος του αμφιβληστροειδούς.
Όραση: Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας μέχρι τα 40 για να αποτρέψετε βλάβες μεγαλώνοντας
4. Μπέικον
Κακά νέα για τους λάτρεις του μπέικον. Αυτό το αγαπημένο αλλαντικό συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αλμυρά επεξεργασμένα κρέατα.
Μια διατροφή πλούσια σε νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας, καθώς αποδυναμώνει τα εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.
Με την πάροδο του χρόνου, η επίμονη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στένωση ή βλάβη των αρτηριών του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε προβλήματα όρασης, όπως θολή ή μειωμένη όραση.
5. Ρυζογκοφρέτες
Οι ρυζογκοφρέτες έχουν εξαιρετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ακόμη υψηλότερο από τη λευκή ζάχαρη), προκαλώντας ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τέτοιες απότομες αυξήσεις, εάν είναι συχνές, μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ειδικά σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.
«Η περιστασιακή και μέτρια κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι απίθανο να προκαλέσει άμεση βλάβη. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων όρασης με την πάροδο του χρόνου», συμβουλεύει ο Gidon Sadovsky, ιδρυτής της Overnight Glasses.
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου – Υπάρχει θεραπεία;
«Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ματιών», καταλήγει.