Υπάρχει ένα «ρωμαϊκό» φρούτο, που όχι μόνο έχει εκπληκτική γεύση, αλλά είναι και γεμάτο αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, που προστατεύουν την υγεία με πολλούς τρόπους, από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου μέχρι την ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού και της καρδιάς. Μάθετε ποιο είναι!
Διαβήτης: Τα φρούτα που συστήνει διαιτολόγος της Cleveland Clinic – Ποια πρέπει να αποφεύγετε;
Ποιο είναι το «ρωμαϊκό» φρούτο και ποια η ιστορία του
Οι φράουλες είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα της Άνοιξης. Αυτά τα φρούτα είναι μέρος της οικογένειας Rosaceae, η οποία περιλαμβάνει μήλα, αχλάδια, κεράσια, αμύγδαλα και σμέουρα.
Έχουν εμφανιστεί στη λογοτεχνία και την τέχνη από τη ρωμαϊκή εποχή. Ο Βιργίλιος έγραψε για το φίδι που κρύβεται κάτω από τη φράουλα, μια εικόνα που ερμηνεύτηκε εκ νέου από μεταγενέστερους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Σαίξπηρ. Ακολουθούν τα κύρια οφέλη των φραουλών για την υγεία.
Τα οφέλη της φράουλας για την υγεία
- Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά
- Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού
- Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
- Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο
- Πλούσια σε φυλλικό οξύ
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
1. Γεμάτη αντιοξειδωτικά
Οι φράουλες είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που υπάρχουν στο σώμα και βρίσκονται σε φυτικές τροφές που εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες στο σώμα αλλά λιγότερα αντιοξειδωτικά διαθέσιμα για την απομάκρυνσή τους.
Μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη των ιστών, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών με την πάροδο του χρόνου. Οι φράουλες περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών (που δίνουν στα φρούτα το ζωηρό τους χρώμα) και βιταμίνη C.
Το Νο1 φρούτο που πρέπει να τρώνε συχνά όλοι οι άνω των 50, σύμφωνα με διατροφολόγο
2. Υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού
Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα προτείνει ότι η βιταμίνη C προάγει τον πολλαπλασιασμό των Τ- και των Β-κυττάρων.
Τα Τ-κύτταρα και τα Β-κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση των εισβολέων που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιών, των βακτηρίων, ακόμη και των καρκίνων. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κοινών καταστάσεων υγείας όπως ο καταρράκτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φράουλες υποστηρίζουν και την υγεία της καρδιάς. Μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη ανέφερε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ανθοκυανίνης και του κινδύνου καρδιακής προσβολής σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες από τα φρούτα την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με τις γυναίκες που τα έτρωγαν λιγότερο συχνά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιότητα και οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φράουλες, μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φράουλες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά των φρούτων μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη φλεγμονή που προκαλείται από τον καρκίνο και να αναστείλουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.
5. Πλούσια σε φυλλικό οξύ
Οι φράουλες είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, γνωστού και ως βιταμίνη Β9. Το φυλλικό οξύ απαιτείται για βασικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης του DNA και της διάσπασης των αμινοξέων, των δομικών στοιχείων των πρωτεϊνών.
Η βιταμίνη Β είναι επίσης κρίσιμη για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, γι’ αυτό και είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στις προγεννητικές βιταμίνες. Μόνο ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυλλικό οξύ.
6. Χαμηλή σε Ζάχαρη
Οι φράουλες έχουν σχετικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη από άλλα φρούτα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι σταφύλια μπορεί να περιέχει 23 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, ενώ ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει περίπου 7 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης.
Το τέλειο κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκες τις φράουλες
Εάν ο στόχος σας είναι να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης λόγω μιας ιατρικής πάθησης όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή ο διαβήτης τύπου 2, η επιλογή φρούτων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως οι φράουλες μπορεί να είναι χρήσιμη.
Πηγές: Health, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Nutrients, Circulation, Antioxidants