Παγκόσμια ημέρα σεξουαλικής υγείας: Πώς θα έχετε μια καλή σεξουαλική ζωή

σεξουαλικής υγείας

Πολλές γυναίκες δειλιάζουν να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το σώμα τους στην ερωτική συνεύρεση. Η σύγχρονη ιατρική έχει δυνατότητες να κάνει τη γυναίκα να νιώσει ψυχικά και σωματικά νεότερη και πιο ενεργητική. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημασία της σεξουαλικής υγείας.

Παλιότερα θεωρούνταν ταμπού τα θέματα της σεξουαλικής υγείας, των ερωτικών παιχνιδιών και του οργασμού, τώρα συζητιούνται πιο εύκολα ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους. Ωστόσο πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες αγνοούν ή δειλιάζουν να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το σώμα τους στην ερωτική συνεύρεση, εντοπίζουν τις ερωτογόνες ζώνες αλλά δειλιάζουν να ζητήσουν από τον ή την σύντροφο αυτό που τους ικανοποιεί ενώ όταν νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά, διστάζουν να απευθυνθούν στον ειδικό.

Έτσι λοιπόν ακόμη και ζευγάρια και ειδικά οι άντρες που βρίσκονται μαζί για πρώτη φορά έχουν μεγάλο άγχος για τη συνεύρεση που έχει επίπτωση στην σεξουαλική πράξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σεξουαλική υγεία.

Ο οργασμός

Ο σεξουαλικός ερεθισμός (excitement) δημιουργείται όταν υπάρχει οπτική ή σωματική επαφή με το αντικείμενο του πόθου και τότε παρατηρείται αύξηση της αιμάτωσης των αγγείων του κόλπου και της κλειτορίδας, τα κολπικά υγρά γίνονται περισσότερα και η γυναίκα νιώθει “υγρή”, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, οι σφύξεις αλλά και η θερμοκρασία του σώματος, ενώ υπάρχει εφίδρωση.

Οι μύες του κόλπου και της κλειτορίδας συσπώνται, ενώ όσον αφορά τον κόλπο, προκαλείται στένωση στο εξωτερικό του τμήμα και ταυτόχρονα χαλάρωση στο εσωτερικό του.

Όταν ο ερεθισμός κορυφωθεί, η γυναίκα φθάνει στον οργασμό, στον οποίο καθοριστικό ρόλο παίζει η κλειτορίδα αλλά και μια «τραχειά» περιοχή στο κατώτερο τριτημόριο του άνω τοιχώματος του κόλπου, στο θεωρούμενο ως σημείο G.

Ο οργασμός χαρακτηρίζεται από ρυθμικές συσπάσεις του κόλπου, αλλά και του σφιγκτήρα του πρωκτού και δημιουργείται το γνωστό αίσθημα της έντονης ηδονής. Στη συνέχεια οι συσπάσεις ελαττώνονται σε διάρκεια, ένταση και συχνότητα με τελικό αποτέλεσμα μια βαθειά χαλάρωση.

Η σημασία των ορμονών

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ορμόνες, τονίζοντας ότι τα ανδρογόνα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τη libido, δηλαδή τη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας, μιά άλλη ορμόνη η ντοπαμίνη προκαλεί την έλξη και τη ρομαντική διάθεση και τέλος η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται μετά τον οργασμό είναι εκείνη που δημιουργεί αισθήματα αγάπης, συντροφικότητας και συναισθηματική προσέγγιση.

Βέβαια η κανονική έκκριση των οιστρογόνων και των υπόλοιπων ορμονών, όπως της προγεστερόνης, της προλακτίνης αλλά και η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, μαζί με την ψυχική διάθεση, είναι απαραίτητα συστατικά της ομαλής σεξουαλικής λειτουργίας.

Κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας και της συχνότητας των επαφών, αλλά πολλές φορές αυξάνεται η ερωτική επιθυμία της μέλλουσας μαμάς και ο σύντροφος δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί, άν και το σέξ δεν απαγορεύεται στις περισσότερες φάσεις μιας εγκυμοσύνης. Η σεξουαλική διάθεση επηρεάζεται κατά τη γαλουχία, αλλά σε αυτό συμβάλλει και η μεγάλη καταπόνηση του γυναικείου σώματος.

Μετά την εμμηνόπαυση, επίσης, παρατηρείται, πτώση της σεξουαλικής διάθεσης και δραστηριότητας που αποδίδεται τόσο σε οργανικά αίτια (πτώση οιστρογόνων και τεστοστερόνης, ατροφία του κόλπου), άν και στη σημερινή εποχή το φαινόμενο αυτό είναι λιγότερο συχνό, ίσως γιατί η σύγχρονη ιατρική έχει δυνατότητες να κάνει τη γυναίκα να νοιώθει ψυχικά και σωματικά νεότερη και πιό ενεργητική.

Υπάρχουν επιλογές και θεραπείες

Στις μέρες μας ακόμη και δυσεπίλυτα προβλήματα λύνονται Θέματα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση (μαλλιά, μύτη, μυώδη σώματα, τριχοφυία, πάχος, τα μεγέθη μαστών και πέους) που μπορεί να δημιουργήσουν ψυχικά θέματα επιλύονται με τη βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας ή πλαστικών χειρουργών.

Θέματα πού σχετίζονται με την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης, αλλά και τον πόνο στην επαφή ή την κολπική ξηρότητα, που δεν είναι «προνόμιο» μόνο των γυναικών στην εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τους ειδικούς γυναικολόγους σε συνεργασία με ουρολόγους.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top