Η Νο1 διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 17%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η Νο1 διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και 17%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως το 30-40% όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν μόνο μέσω του τρόπου ζωής και της διατροφής. Τώρα, λοιπόν, μια νέα μελέτη αναδεικνύει τη Νο1 διατροφή που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο. Ποια είναι και πώς θα την υιοθετήσετε;

«Είμαι καρδιολόγος – Πώς να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς χωρίς φάρμακα σε 21 ημέρες»

Ποια είναι η κορυφαία διατροφή για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τα γεύματα από την ηλιόλουστη Μεσόγειο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης:

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται, επίσης, εξαιρετική για υγιή απώλεια βάρους και μείωση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, το εγκεφαλικό και άλλες.

Τώρα, μια μεγάλη, παρατηρητική μελέτη αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου -και δεν είναι μόνο μέσω της απώλειας βάρους.

Υπέρταση: Φάτε αυτές τις 5 τροφές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη

«Είναι εκπληκτικό ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος ή την κατανομή λίπους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, επιστήμονας στο University of Navarra’s Institute for Health Research της Ισπανίας.

«Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι μηχανισμοί -όπως η μειωμένη φλεγμονή, η βελτιωμένη μεταβολική υγεία ή οι διατροφικές αλληλεπιδράσεις με το μικροβίωμα- μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τα προστατευτικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η Δρ. Aguilera-Buenosvinos, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τι περιλαμβάνει η Νο1 διατροφή για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φυτικά τρόφιμα, με μεγάλο μέρος κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε:

  • φρούτα και λαχανικά,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • φασόλια και σπόρους,
  • λίγους ξηρούς καρπούς και
  • μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Άλλα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, αν όχι καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποφεύγονται.

Τα φυτικά γεύματα, όπως αυτά της μεσογειακής διατροφής, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, σύμφωνα με τη Lindsey Wohlford, διαιτολόγο ευεξίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πληρότητα και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα. Οι φυτικές τροφές είναι επίσης γεμάτες με αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή. Πρέπει να τρώμε μια ποικιλία φυτικών τροφών για να λάβουμε τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου», συμπλήρωσε η Wohlford.

Στη μεσογειακή διατροφή, το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συχνά μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενθαρρύνεται, ενώ:

  • τα αυγά,
  • τα γαλακτοκομικά και
  • τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συνηθίζονται σε μια δυτική διατροφή μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες και πρόσθετα που προκαλούν οξειδωτική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

«Αυτό που βάζουμε στο σώμα μας κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματός μας μέσω των ορμονών, του λίπους και του μυϊκού ιστού και της ευαίσθητης ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο μας», δήλωσε ο Δρ. Neil Iyengar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Weill Cornell Medical College και ογκολόγος καρκίνου του μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Πότε η γενική αίματος μπορεί να δείξει καρκίνο – Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

«Η κατανάλωση μιας ελάχιστα επεξεργασμένης, φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμα και στην αναστροφή της οξειδωτικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή στο σώμα. Αρχίζουμε επίσης να βλέπουμε κάποια περιορισμένα στοιχεία ότι αυτός ο τύπος δίαιτας –ελάχιστα επεξεργασμένη, πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές τροφές– μπορεί ακόμη και να κάνει πιο αποτελεσματικές ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο», πρόσθεσε.

Ακόμα και η ελάχιστη συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα διατροφής και ιατρικών δεδομένων για περισσότερα από 450.000 άτομα που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC), στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες μεταξύ 35 και 70 ετών από το 1992 έως το 2000 σε 23 κέντρα σε 10 χώρες.

Τρεις από αυτές τις χώρες -η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία- είναι γνωστές για τη χρήση της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι άλλες επτά χώρες όχι (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι άνθρωποι που τηρούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερη συμμόρφωση, διαπίστωσε η μελέτη. Αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, η σημασία αυξάνεται όταν εφαρμόζεται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

«Ακόμη και μια μικρή μείωση του κινδύνου σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μεταφραστεί σε χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου που μπορούν να προληφθούν όταν εφαρμόζεται σε επίπεδο πληθυσμού. Η προώθηση της τήρησης της μεσογειακής διατροφής ως ενός χαμηλού κόστους, προσβάσιμου και βιώσιμου διατροφικού προτύπου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου», τόνισε η Δρ. Aguilera-Buenosvinos.

Τα περιστασιακά διαλείμματα από τη δίαιτα βοήθησαν επίσης στην αποτροπή του καρκίνου, αν και όχι τόσο όσο η πλήρης υιοθέτηση του μεσογειακού στυλ διατροφής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Άνοια: Το τρόφιμο που πρέπει να τρώτε τακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 23%

«Με άλλα λόγια, είναι εντάξει να τρώτε ένα λιπαρό ή επεξεργασμένο γεύμα περιστασιακά. Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να έχει ακόμη υψηλότερη προστατευτική δράση για τους καπνιστές, κάτι που είναι πιθανό επειδή οι καπνιστές ξεκινούν με υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές», κατέληξε ο Δρ. Iyengar.

Παραδόξως, η μελέτη δεν βρήκε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ορμονικών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, εύρημα που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα.

Πηγές: CNN, Nutrition Journal, JAMA Network Open(1), The Lancet, European Journal of Epidemiology, Nutrients, Annals of Epidemiology, JAMA Network Open(2)

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top